Pēc tautas ticējumiem šodien - Septiņu brāļu diena. Kāds būs laiks turpmākās 7 nedēļas?
Sens ticējums vēsta – ja Septiņu brāļu dienā, 10. jūlijā, ir lietus, tad lietains laiks būs arī nākamajās septiņās nedēļās. Ticēt vai neticēt šim ticējumam – tas ir katra paša ziņā.
Sabiedrība
2015. gada 10. jūlijs, 12:19

Pēc tautas ticējumiem šodien - Septiņu brāļu diena. Kāds būs laiks turpmākās 7 nedēļas?

Jauns.lv

Sens ticējums vēsta: ja ielīst 10. jūlijā, tad lietainas arī būs nākamās septiņas nedēļas. Tomēr laika pareģiem īsti nevar ticēt, arī meteorologu prognozes nav visai noteiktas. Viena tradīcija gan ir nemainīga – 10. jūlijā ik gadu vārda dienas svin Lijas.

Pēc senas tradīcijas 10. jūlijs tiek dēvēts par Septiņu brāļu dienu un tiek uzskatīts, ka lietus 10. jūlijā nozīmē to, ka līs arī turpmākās septiņas nedēļas. Savukārt, ja 10. jūlijs būs saulains, tad arī turpmākās nedēļas būs Saules apspīdētas.

Tomēr ne vienmēr tautas ticējumiem var ticēt, jo bijuši gadi, kad laika apstākļi bija gluži pretēji tautas ticējumiem. Lai tur vai kā, cilvēki ik gadu 10. jūlijā īpaši vēro debesis un prāto, kāds laiks varētu būt nākamajās nedēļās.

Meteorologu prognozes arī nav viennozīmīgi traktējamas. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti savā prognozē apgalvo, ka Latvijā 10. jūlijā „līs stipri, iespējams arī pērkona negaiss” un lielāks vai mazāks lietus sagaidāms visā valsts teritorijā. Savukārt interneta vietnē gismeteo.lv publicētais liecina, ka 10. jūlijā lietus sagaidāms vien Rīgā, kā arī Kurzemes un Latgales dienvidos. Citviet Latvijā pārsvarā mākoņains, bet bez nokrišņiem.

Tā kā vien katram pašam jāizlemj, ticēt vai ne tautas ticējumiem. Laika vērotāji uzsver, ka tautas ticējumu piepildīšanās ir ne vairāk kā 50%. Ir bijuši gadi, kad Septiņu brāļu dienas laika apstākļi bija pavisam atšķirīgi nekā nākamajās septiņas nedēļās. Par to sevišķi uzskatāmi varējām pārliecināties pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Piemēram, 1997. gada 10. jūlija bija pērkona negaiss, bet turpmākajās nedēļās valdīja sauss un saulains laiks. Savukārt 1998. gada 10. jūlijā bija saulains laiks, bet viss augusts bija lietains.

Septiņu brāļu leģenda

Leģenda par septiņiem brāļiem radusies Efesā 5. gadsimtā. Romas ķeizara Decija kristiešu vajāšanu laikā septiņi brāļi – svētie jaunieši, noslēpušies kādā alā, kurā arī iemūrēti. Taču ķeizara Teodosija valdīšanas laikā pēc 195 gadiem nejauši atrasti 27. jūnijā (10. jūlijā pēc jaunā stila) un uz laiku atmodušies no sava nāves miega, lai ar savu likteni apliecinātu mirušo augšāmcelšanos. Agrāk brāļu piemiņas diena 10. jūlijā bija katoļu baznīcas kalendārā, taču nu tā vairs nav.

Senlatviešu kalendārā šī diena speciāli svinēta netika, taču ticējums ir jau no pirmskristietības laika. Kristietības periodā šai dienai dots Septiņu brāļu vārds. Līdzīgi ticējumi par laika apstākļiem 10. jūlijā sastopami arī vācu, krievu, poļu, baltkrievu, zviedru un franču folklorā.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA