1dienas
19stundas
37minūtes
35sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
No amata atkāpies Dobeles mēra vietnieks Feldmanis, kuram bija izšķirošā balss iepriekšējā mēra gāšanā
foto: www.dobele.lv
Dobeles novada pašvaldība.
Politika

No amata atkāpies Dobeles mēra vietnieks Feldmanis, kuram bija izšķirošā balss iepriekšējā mēra gāšanā

Jauns.lv / LETA

Piektdienas vakarā atlūgumu iesniedzis Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Feldmanis (KPV LV), kuram piederēja izšķirošā balss iepriekšējā mēra gāšanai, pēc kuras Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka kriminālprocesu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

No amata atkāpies Dobeles mēra vietnieks Feldmanis...

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, Feldmanis šādu lēmumu pieņēmis, jo neilgajā laikā, kamēr viņš bija amatā, tikuši ignorēti deputāta iesniegumi par iespējamu pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu.

Iepriekš ziņots, ka KNAB izmeklē kriminālprocesu par iespējamu koruptīvu lēmumu pieņemšanu Dobeles novada domes priekšsēdētāja pārvēlēšanā, kurā izšķirošā balss piederēja Feldmanim. Šajā kriminālprocesā figurē divi Saeimas deputāti - Viktors Valainis (ZZS) un Ralfs Nemiro ("Neatkarīgie"), kuriem piemērots statuss - persona, pret kuru uzsāks kriminālprocess.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš pieļāva, ka kriminālprocess varētu būt sākts par diezgan ikdienišķu "politisko tirgu", politiķiem vienojoties par konkrētu amatu, ko KNAB skatījumā tad arī varētu uzskatīt par kukuli. Situācija esot saistīta ar to, ka par palīdzēšanu veikt varas maiņu Dobeles novada domē Feldmanim kādā sarunā Saeimā, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas telpās, kurā piedalījās šī politiskā spēka pārstāvji Uldis Augulis, Valainis, kā arī Nemiro un Feldmanis, piesolīts domes priekšsēdētāja vietnieka amats.

KNAB paziņojumā presei rakstīja, ka birojs reaģēja uz kādas personas iesniegumu un 17.septembrī ierosināja krimināllietu par iespējamu kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālprocess sākts, lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai lēmums par Dobeles novada domes priekšsēdētāja maiņu pieņemts koruptīvu darbību rezultātā, deputātam par konkrētu izšķirošo balsi piesolot amatu kā kukuli.

KNAB 6.oktobrī veica kriminālprocesuālās darbības, lai pārbaudītu iestādes rīcībā nonākušo informāciju par iespējamu korupciju lēmuma pieņemšanā par Dobeles novada domes priekšsēdētāja maiņu.

KNAB vērš uzmanību, ka korupcija var izpausties dažādos veidos, tostarp kā izšķirošas deputāta balss nopirkšana, apsolot vai piedāvājot šim deputātam konkrētu amatu apmaiņā pret vēlamo balsojumu. To apstiprina arī tiesu prakse tā dēvētajā Jūrmalgeitas krimināllietā, kur Augstākā tiesa secināja, ka izdevīga amata piedāvājums pamatoti atzīts par kukuļošanas priekšmetu, jo amatu piedāvāja kā nepienākošos priekšrocību tikai par konkrētu balsojumu.

Toreiz tiesa konstatēja, ka konkrētajā lietā bija notikusi nevis praksē ierastā koalīcijas veidošana un politiskā kaulēšanās, bet gan izšķirošās balss pirkšana vienam balsojumam.

Valainis, vaicāts, vai pret viņu ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par kukuļdošanu, iepriekš sacīja, ka nevar atbildēt uz šo vai citiem saistītajiem jautājumu, jo esot KNAB parakstījies, ka tos nekomentēs.

Vaicāts, vai ir veicis kādas koruptīvas darbības, politiķis atbildēja noraidoši, paužot, ka nav vainīgs. Valainis šo situāciju saista ar politiskām intrigām, uztverot ar smaidu, un gaida, kad likums viņam ļaus visu izstāstīt.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu personām, kuras ir statusā "personas, pret kuru sākts kriminālprocess", nedrīkst piemērot drošības līdzekļus. Ja KNAB nākotnē tomēr būs savācis pietiekamus pierādījumus un rosinās prokuratūrai deputātiem uzrādīt apsūdzības, tad par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai būs jālemj Saeimai pēc parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Jaunajam Dobeles novada domes priekšsēdētājam Ivaram Gorskim (LZS) un izšķirošās balss īpašniekam balsojumā par līdzšinējā mēra gāšanu Feldmanim KNAB sāktajā kriminālprocesā neesot piemēroti nekādi statusi, iepriekš apgalvoja abi deputāti.

Gorskis apstiprināja, ka KNAB darbinieki ir runājuši ar viņu, taču plašāk situāciju nekomentēja, jo neesot tiesīgs to darīt.

Arī Feldmanis ir ticies ar KNAB darbiniekiem. Domniekam arī neesot informācijas, ka viņam kriminālprocesā būtu noteikts kāds statuss.