Sabiedrība
2021. gada 15. oktobris, 22:50

Vairāk nekā 200 cilvēkiem pēc pirmās "AstraZeneca" vakcīnas devas anulēts sertifikāts

LTV Panorāma

Stājoties spēkā ārkārtējai situācijai valstī, vairāk nekā 200 cilvēkiem pēc pirmās "Vaxzevria" jeb "AstraZeneca" potes saņemšanas ir anulēts vakcinācijas sertifikāts, vēsta raidījums "Panorāma".

Līdz šim, cilvēkiem, kuri bija saņēmuši "Vaxzevria" Covid-19 vakcīnas pirmo devu pienācās vakcinācijas sertifikāts. Pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas valstī, sertifikāts pienākas tikai tiem, kas pabeiguši vakcinācijas kursu. Šādas izmaiņas netika ieviestas apzināti, skaidroja Veselības ministrijā (VM). 

Notikušais esot tehniska neprecizitāte, ko vistuvākajā laikā plānots labot un sertifikātus atjaunot.

Situācijā ir nonākuši 211 cilvēki, kuri bija dabūjuši pirmo "AstraZeneca" poti pirms 11. oktobra.

"AstraZeneca" vakcīnai ir samērā garš posms starp pirmās un otrās potes saņemšanu, tāpēc cilvēki, kuriem anulēts sertifikāts, varētu arī nepaspēt pabeigt vakcinācijas kursu līdz 15. novembrim, kad daudziem darbiniekiem gan valsts, gan privātajā sektorā ir pienākums vakcinēties. 

Gan Saldus medicīnas centrs, gan citas vakcinācijas iestādes par izmaiņām uzzināja no klientiem, nevis no atbildīgajām valsts iestādēm.

"Bija ļaudis, kurus es pati uzrunāju, lai nerodas nepatīkams pārpratums, kad cilvēks ir pilnīgi pārliecināts, ka viņa sertifikāts ir darboties spējīgs, bet viņam saka – nederīgs. Mēs paši zvanījām un brīdinājām, ka ir šāds notikums noticis," raidījumam "Panorāma" stāstīja "Saldus medicīnas centra" galvenā māsa Daiga Grinšpona.

Par laimi, VM solīja risinājumu vistuvākajā laikā. Ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders norādīja, ka sertifikāti šiem 211 cilvēkiem tiks atjaunoti šovakar vai rīt.