foto: Ieva Čīka/LETA
Mēģinot samaksāt sodu, Juris nonāk vēl lielākās nepatikšanās
Maksājot par fotoradara fiksēto ātruma pārkāpumu vai citu naudassodu, rūpīgi jāskatās, kam pārskaitāt naudu.
Sabiedrība
2021. gada 18. oktobris, 05:40

Mēģinot samaksāt sodu, Juris nonāk vēl lielākās nepatikšanās

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

"Jūnija vidū man gadījās apdzīvotā vietā pavisam nedaudz pārkāpt ātruma ierobežojumu, tāpēc saņēmu paziņojumu, ka radars to ir fiksējis un man piemērots 40 eiro administratīvais sods. Kam negadās, un es kā likuma paklausīgs pilsonis, izmantojot internetbanku, sodu arī samaksāju. Maksājot izmantoju bankas piedāvāto sagatavi "Sodu maksāšana Valsts kasei". Liels bija pārsteigums, kad pēc trim mēnešiem saņēmu e-pastā no Ceļu satiksmes drošības direkcijas atgādinājumu par nesamaksātu sodu un brīdinājumu, ka nesamaksāšanas gadījumā pēc trīsdesmit dienām parāda piedziņā tiks iesaistīti tiesu izpildītāji. Kur lai tagad meklēju taisnību?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Juris.

Vai ikkatru dienu valstī iedzīvotājiem tiek piemēroti simtiem administratīvo sodu par dažādiem pārkāpumiem, visbiežāk par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Protams, šie sodi ir jāsamaksā, jo pretējā gadījumā tas var beigties pat ar tiesas izpildītāju iesaisti. Tomēr, esot neuzmanīgiem, ļaunprātīgu nemaksātāju sarakstā var nonākt arī cilvēki, kuri sodu apzinīgi ir samaksājuši, taču… uz nepareizo kontu.

Savs konts katram pārkāpumam

Administratīvos naudassodus pārvalda Valsts policijas informācijas centrs, un tie visi pēc samaksāšanas nonāk Valsts kasē. Tomēr izrādās, ka dažādiem sodiem ir arī dažādi konti.

Valsts policijas pārstāve Diāna Elste skaidro: “Jāņem vērā, ka katrā lēmumā administratīvā pārkāpuma lietā ir norādīta konkrēta informācija ar maksājuma uzdevuma rekvizītiem un institūcijām, kurās naudassodu ir iespējams apmaksāt. Dažādu sodu apmaksa ir jāveic konkrētam mērķim atbilstošā kontā. Veicot maksājumu, jāpārliecinās par iestādi, kura piemērojusi naudassodu, un noteikti jāņem vērā lēmumā norādītie rekvizīti. Veiktais maksājums pievienojas soda apmaksai tikai gadījumos, ja tas ir veikts uz attiecīgo valsts budžeta kontu Valsts kasē. Informācija par Valsts policijas piemēroto naudassodu apmaksas iespējām aplūkojama arī vietnē www.vp.gov.lv sadaļā Maksājumi un sodi.”

Kļūme ir atrisināma

Jura gadījumā par nepareizu soda samaksāšanu e-pastā jāinformē konkrētais soda uzlicējs – šajā gadījumā ātruma radaru fiksēto pārkāpumu administrētāji, un viņi ar Valsts kases starpniecību šo jautājumu nokārtos. Pēc tam pārkāpējam būtu jāsaņem arī apstiprinājums gan no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļa pārmaksas novirzīšanu, gan informācija no CSDD par soda naudas apmaksu.

Protams, tas prasa pūliņus, tāpēc, maksājot naudassodu, būtu uzmanīgi jāiepazīstas ar lēmumā rakstīto. Tas pats attiecas uz jebkuriem citiem citās nozarēs saņemtajiem administratīvajiem sodiem; iestāžu, kas šādus sodus var piemērot, ir gana daudz.

Tēmas