foto: LETA (Ieva Leiniša)
Pavļuts atbalsta amnestijas noteikšanu un potes saņemšanu tiem, kas ieguvuši viltus sertifikātus
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Sabiedrība
2021. gada 13. oktobris, 23:45

Pavļuts atbalsta amnestijas noteikšanu un potes saņemšanu tiem, kas ieguvuši viltus sertifikātus

Jauns.lv

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atbalsta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ierosinājumu noteikt amnestiju cilvēkiem, kas izmantojuši viltus vakcinācijas sertifikātus, un dot iespēju tomēr saņemt poti.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Pavļuts raksta: "Pilnīgi piekrītu un atbalstu. Meklēsim risinājumu ar Nacionālo veselības dienestu".

Kā vēsta lsm.lv, ''Stradiņu'' pieredze liecina, ka tikai skābekļa maska un grūtības pašam elpot ir tas brīdis, kad viltus Covid-19 sertifikātu ieguvēji vai viņu tuvinieki beidzot runā. Un tiek saņemta godīga atbilde, ka sertifikāts ir iegūts nelikumīgi. Oktobrī slimnīcā atklāti vairāki šādi gadījumi.

"Tās aizdomas reāli rodas tad, ja klīniskā gaita ir smagāka, nekā to gaidītu, ja pacients tiešām būtu vakcinēts. Un tad tiek runāts gan ar pašu, gan ar radiniekiem. Ir situācijas, kad kāds pasaka, ka šis fakts ir viltots. Mums ir daži šādi gadījumi, nav par lielu skaitu runa," Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atklāja Stradiņa slimnīcas valdes locekle Ilze Kreicberga.

Stradiņa slimnīca Saeimā un valdībā esot iniciējusi domu par viltus vakcinēto amnestiju. Proti, šādiem cilvēkiem būtu jādod iespēja atzīties un saņemt vakcīnu pret Covid-19.

Tiesa, tas neattaisno mediķus, kuri viltus sertifikātus izsnieguši. "Kas no mediķu puses ir absolūti pretlikumīgi, bet no cilvēku puses tas bija nepārdomāts solis. Mums vajadzētu amnestijas mehānismu, kas ļautu šo poti saņemt jau šodien," sacīja Kreicberga.

Jau vēstīts, ka PSKUS vērsusies Valsts policijā par iespējamiem viltus vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātiem.

Kopš augusta tiesībsargājošās iestādes izmeklē vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju. Augustā Valsts policija paziņoja, ka tobrīd trīs kriminālprocesos aizturētas personas, tostarp trīs mediķi, kuri organizējuši vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju. Šajās lietās pirmos sertifikātus Nacionālais veselības dienests (VDD) pēc policijas saņemtās informācijas ir anulējis.

Tāpat papildus policija sākusi vēl vairākus jaunus kriminālprocesus par iespējamu fiktīvu vakcināciju un medicīnas jomas pārstāvju kukuļošanu vakcinācijas sertifikātu iegūšanai. Viens no šiem jaunajiem kriminālprocesiem ir par iespējamu sertifikātu viltošanu Vidzemes reģionā. "ReTV" nesen ziņoja, ka Vidzemes slimnīcā no Covid-19 mirusi kāda persona, kura, iespējams, bija ieguvusi viltotu sertifikātu par vakcinēšanos, un šajā slimnīcā pašlaik ārstējas vairākas personas ar nelegāli iegūtiem dokumentiem.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā patlaban ir viens kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem vakcinācijas pret Covid-19 procesā.