foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "900 sekundes"
Dumpis par Covid-19 zālēm, nākamā viļņa iespējamību un to, kāpēc mainījis viedokli
Infektologs Uga Dumpis
Sabiedrība
2021. gada 13. oktobris, 11:01

Dumpis par Covid-19 zālēm, nākamā viļņa iespējamību un to, kāpēc mainījis viedokli

900 sekundes, TV3

"To jūs prasiet valdībai, es nezinu, kāpēc viņi tā dara," atbildot uz jautājumu, kāpēc valdība pēdējā laikā neuzklausa ekspertu ieteikumus, TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja infektologs Uga Dumpis. Viņš ir skeptisks par jaunieviestajiem Covid-19 ierobežojumiem, jo tie, viņaprāt, nekādu efektu tuvākajā laikā nedos.

Situāciju Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, kur pats strādā, Dumpis raksturoja kā dramatisku: "Mēs burtiski jau pārejam strādāt tādā kara stāvoklī. Daudzi kolēģi – endokrinologi, nefrologi, pulmonologi - var teikt ir pametuši savus pacientus un devušies ārstēt Covid-19 pacientus, kuru mums ir vairāk nekā 100."

Pievēršoties jautājumam par šobrīd valstī ieviestajiem ierobežojumiem, Dumpis vēlreiz apstiprināja savu jau iepriekš pausto viedokli, ka ierobežojumi ir pārāk maigi, lai būtiski atvieglotu noslodzi veselības sistēmā.

"Ja mēs spētu strauji vakcinēt seniorus un citas riska grupas, kas mums praktiski puse nav vakcinēta, tad varbūt pēc pusotra, diviem mēnešiem mēs varētu redzēt uzlabojumus. Bet, ja mēs šo vakcināciju šajās grupās nepanāksim, tad mēs vienkārši trīs vai četrus mēnešus mocīsimies," viņš prognozēja.

"To jūs prasiet valdībai"

Dumpis sacīja, ka viņam ir grūti iedomāties, kā pie šādiem ierobežojumiem varētu mazināt saslimstību ar Covid-19, jo "praktiski viss strādā". Pērnā gada beigās un šī gada sākumā ierobežojumi bijuši daudz stingrāki.

"Pie šāda saslimstības pieauguma slimnīcas pilnīgi noteikti pāris nedēļu laikā vairs netiks galā ar to, ar ko mēs pagaidām vēl tiekam galā. Ierobežojumi ir nepieciešami, lai apturētu šo straujo līknes pieaugumu. Ir liela atšķirība, vai 10 000 slimo nedēļas laikā vai 10 000 slimo mēneša laikā. Tā ir liela atšķirība veselības aprūpes sistēmai. Mums ir jānobremzē šī epidēmiskā izplatība," sacīja infektologs.

Komentējot pēdējā laikā novērojamās viedokļu sadursmes starp veselības ekspertiem un valdību, Dumpis bija lakonisks: "Man to ir grūti saprast, jo mēs esam pusotru gadu vērojuši, kā pasaule mokās ar šo pandēmiju.

Mums bija gājis puslīdz labi. Mēs zinām, kas jādara. Nu vairs nav pagājušā gada marts, bet mēs pilnīgi neko nedarām. To jūs prasiet valdībai, es nezinu, kāpēc viņi tā dara."

Dumpis norādīja, ka pēdējā mēneša laikā politiskie lēmumi bijuši īpaši neveiksmīgi.

Zāles pret Covid-19 nebūs risinājums

"900 sekundes" uzdeva Dumpim jautājumu, kāpēc vakcīnu pret Covid-19 izdevies izstrādāt tik ātri, bet zāles top lēnu.

"Zāles ir mazāk efektīvas kā vakcīnas," norādīja Dumpis, piebilstot, ka šobrīd esot vairākas kandidātzāles uz Covid-19 ārstēšanu. "Vienas no tām samazina stacionēšanās un nāves risku augsta riska pacientiem no 14% uz 7%. Tātad tie nav nekādi brīnummedikamenti, kas mūs sagaida."

Covid-19 pacientu nodaļa Stradiņa slimnīcā

gallery icon
132

Šīs zāles Covid-19 slimniekam esot jādod pirmo piecu dienu laikā, un tabletīšu kopums varētu maksāt vairākus simtus eiro.

"Tas nav risinājums. Nevajag domāt, ka tagad būs zāles, un mēs par Covid-19 aizmirsīsim. Ja mēs nevakcinēsimies, problēma saglabāsies."

Eiropas Savienībā mēs esam pat starp līderiem

Komentējot papildus vakcīnas devas nepieciešamību, Dumpis sacīja, ka visticamāk tuvākajā laikā tiks ieviestas rekomendācijas izsniegt otro vakcīnas devu tiem, kuri saņēmuši "Janssen" vakcīnu. 

Dumpis atgādināja, ka Latvijā trešo devu jau piedāvā tiem, kuriem tās nepieciešamība ir zinātniski pierādīta. "Vakcīnām zūd efektivitāte pret vieglu slimību un transmisiju, bet saglabājas augsta efektivitāte pret smagu slimības gaitu un hospitalizāciju, un to mēs redzam tagad slimnīcās," sacīja infektologs.

Viņš kā Imunizācijas valsts padomes loceklis norāda, ka Latvija šobrīd neatpaliek no citām valstīm, kā izteikušies daži politiķi:  "Vienīgā valsts, kas plaši lieto papildus devas, ir Izraēla. Tā kā Eiropas Savienībā mēs praktiski esam līderos. Šīs bažas ir nepamatotas, ka mēs no kaut kā šausmīgi atpaliekam."

Vai sekos vēl nākamais Covid-19 vilnis?

Infektologs Dumpis intervijā TV3 izteicās, ka ir grūti prognozēt, kas notiks pēc šī Covid-19 delta varianta viļņa norimšanas, tomēr liela daļa zinātnieku uzskatot, ka šis arī būs pēdējais infekcijas slimības vilnis.

Covid-19 pacienti intensīvajā aprūpē slimnīcās 2021. gadā

Covid-19 pandēmija šķiet negrasās atkāpties. Visā pasaulē slimnīcās intensīvajā aprūpē par savu dzīvību cīnās liels skaits Covid-19 pacientu.

gallery icon
20

"Ja nāks citi varianti, tad varēs saražot variantu vakcīnas, būs varbūt šie medikamenti. Mums ir arī izpratne, ko darīt.

Es domāju, ka šis delta vilnis ir pēdējais lielais vilnis. Vīruss nekur nepazudīs, tas cirkulēs sabiedrībā, bet izraisīs vieglāku slimības gaitu, ja cilvēki būs vakcinējušies vai pārslimojuši," prognozes izteica Dumpis.

Komentējot sabiedrībā pastāvošo skepsi pret vakcinēšanos, infektologs pauda neizpratni par šo "fenomenu", jo, kā uzskata Dumpis, "Latvijā  tāds pretvakcīnu noskaņojums nekad īpaši nav bijis".

"Es pilnīgi droši zinu, ka seniori nav antivakseri. Mums ir jāmeklē pieeja tieši senioriem, augsta riska pacientiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, lai viņi vakcinētos. Tur ir jāapvienojas visiem. Ar ārstu runāšanu šeit vien nepietiek. Tas ir mūsu galvenais uzdevums - vakcinēt šo grupu - jo tieši šos nevakcinētos cilvēkus mēs redzam katru dienu. Nevakcinētus cilvēkus, kuriem vakcīnas bija jāsaņem jau februārī."

Viedokļa mainīšana laika gaitā ir pilnīgi normāla

Atbildot uz jautājumu, kāpēc infektologa pašreizējais viedoklis mēdz būt atšķirīgs no, piemēram, pirms gada teiktā, Dumpis sacīja, ka tas ir tikai normāli.

"Šīs zinātniskās atziņas par vīrusu, arī par vakcīnām, mainās burtiski pa nedēļām. Es sekoju visam, kas notiek.

Tā ir zinātniska pieeja – mainīt viedokli, ja ir pienākusi jauna informācija. Tas ir tikai normāli.

Ne tikai es, bet arī lieli pasaules zinātnieki ir teikuši pagājušajā gadā kaut ko citu un tagad runā savādāk. Tas taču ir normāli, tas ir jāsaprot. Mēs augam līdzi zinātnei, notikumu attīstībai. Daudzas lietas ir mainījušās, un es mēģinu tām sekot," norādīja Dumpis.