foto: LETA
Lai kompensētu dabai radītos zaudējumus, SIA "Naukšēni" Rūjas upē ielaiž 125 līdakas
Līdakas mazulis.
Sabiedrība
2021. gada 12. oktobris, 13:56

Lai kompensētu dabai radītos zaudējumus, SIA "Naukšēni" Rūjas upē ielaiž 125 līdakas

Jauns.lv / LETA

Lai kompensētu dabai radītos zaudējumus, kas radās, noplūstot šķidrmēsliem no SIA "Naukšēni" piederošās govju fermas "Lejasbolles ferma", SIA "Naukšēni" papildināja Rūjas upes zivju resursus ar 125 līdakām, informē Valmieras novada pašvaldības komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Nora Kārkliņa.

Tas tika darīts pēc Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" ieteikuma - Rūjas upi papildināt ar līdakām ārpus Naukšēnu apdzīvotā centra.

Kā stāstīja Kārkliņa, līdakas izvēlētas, jo tās ir plēsīgas un tām ir lielākas izredzes izdzīvot pārējo zivju vidū. 

Līdakas piegādāja zivju audzētava "Zive" Tukuma novadā. Vienas upē ielaistās līdakas svars ir vidēji 480 grami.

Rūjas upes zivju resursus izmanto makšķernieki, kā arī katru gadu tiek veikta specializētā zveja vaislas līdaku ieguvei. Lai izpētītu zivju resursus Rūjas upē, 2020.gadā "BIOR" institūts veica zivju uzskaiti ar elektrozveju, kur konstatēja trīs dominējošas zivju sugas - asari (Perca fluviatilis), raudu (Rutilus rutilus) un līdaku (Esox lucius).

Jau vēstīts, ka Valsts vides dienests (VVD) jūnija beigās Rūjas upē, tagadējā Valmieras novada Naukšēnu pagastā, konstatēja 26 beigtas zivis.

Veicot tūlītēju pārbaudi tuvākajā apkārtnē, vides inspektori konstatēja vides piesārņošanu ar šķidrmēsliem no SIA "Naukšēni" piederošās govju fermas "Lejasbolles ferma".

"Naukšēni" savā paskaidrojumā VVD atzina, ka 27.jūnijā govju fermā "Lejasbolles ferma" sūkņa bojājuma dēļ no šķidrmēslu kūtsmēslu starpkrātuves meliorācijas grāvī nonācis nezināms daudzums šķidrmēslu. Fermas mēslu starpkrātuvē sabojājies sūknis, tādēļ šķidrmēslus nav bijis iespējams pārsūknēt uz lagūnas tipa kūtsmēslu krātuvi. Lai arī sūknis saremontēts, uzņēmuma darbinieki nav pārliecinājušies, vai un kā sistēma strādā kopumā, līdz ar to pēc pārplūdes daļa kūtsmēslu krātuves satura nonāca meliorācijas grāvī un, iespējams, Ķires upē. Aptuveni 200 metrus tālāk Ķires upe ietek Rūjas upē, kur arī vēlāk konstatēta šķidrmēslu smaka un zivju slāpšana.

"Naukšēni" VVD norāda, ka iekšējā pārbaudē identificētas nepilnības darbinieku rīcībā, viņiem izskaidrota iespējamā rīcība avārijas situācijā, lai nākotnē vairs neatkārtotos šāds gadījums. Lai novērstu iespējamo turpmāko piesārņojuma izplatīšanos, "Naukšēni" 2.jūlijā veica piesārņotā meliorācijas grāvja tīrīšanu, izsūknējot šķidrmēslus.