Grāmatas "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949" atklāšana

Grāmata “Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmatas 1927 – 1949” ir jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu apkopojums no 1927. gada līdz 1949. ...

gallery icon
39
Kultūra
2021. gada 7. oktobris, 21:35

FOTO: svinīgi atklāj grāmatu "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949"

Jauns.lv

7. oktobrī norisinājusies grāmatas “Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmatas 1927 – 1949” svinīgā atklāšana.

Grāmata ir jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu apkopojums no 1927. gada līdz 1949. gadam, kas ir būtiska laikmeta liecība, dokumentējot ne tikai dokumentēja sadzīves ainiņas un politiskos notikumus, bet aprakstot arī romantiskās, padomju gados krimināli sodāmās dēkas. Dienasgrāmatas tekstu papildina vēsturnieces Inetas Lipšas komentāri un attēli no Irbes arhīva.

Pasākumā laikā norisinājās saruna starp žurnālisti Ritu Rudušu, vēsturnieci un grāmatas zinātnisko komentāru autori Inetu Lipšu un režisoru Matīsu Gricmani. Dienasgrāmatu fragmentus lasīja aktieris Ģirts Krūmiņš.

Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat savai nāvei 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. Irbes unikālās atmiņas ļauj ceļot laikā, ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī. Šī dienasgrāmata ir pasaules mēroga unikāls vēsturisks materiāls, jo citas līdzīga satura un apjoma atmiņu liecības līdz mūsdienām pasaulē tikpat kā nav saglabājušās.

Grāmata nebūtu tapusi bez plaša sabiedrības atbalsta. Pateicoties ziedošanas akcijai pūļa finansēšanas platformā "GoGetFunding.com", salīdzinoši īsā laikā tika savākti 12 000 EUR grāmatas izdošanai. Dienasgrāmatas pie pircējiem nonāca jau 21. septembrī, un Latvijas lasītāji ir atzinīgi novērtējuši jauno izdevumu - jau otro nedēļu Jāņa Rozes grāmatnīcas ir pirktākā grāmata Nr. 1.

Grāmatu izdeva biedrība "Ascendum" kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka". Dienasgrāmatas apkopoja vēsturniece Ineta Lipša, savukārt izdevuma dizainu veidojis godalgotais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško.