Sabiedrība
2021. gada 1. oktobris, 17:23

Kā šobrīd klājas ziemā izglābtajam sunītim Arčijam, kura liktenī iesaistījusies Ģenerālprokuratūra

4. studija, LTV

Arčija izglābšanās stāsts no šaurā voljēra, kur dzīvnieks bija ieslodzīts 4 gadus, šī gada vasarā nonāca līdz pat prokuratūrai. Suni izglāba dzīvnieku aizstāvji, kad ārā valdīja stindzinošs sals. Kā līdz šim klājies Arčijam, stāsta LTV raidījumā "4. studija".

Arčijs šobrīd dzīvo dzīvnieku patversmē "Ulubele" un par to, kā viņam klājas, stāsta patversmes vadītāja Ilze Džonsone: "No janvāra līdz pat šai dienai Arčijs dzīvo pavisam citu dzīvi. Kaut arī patversmē, bet viņam ir kustību brīvība, viņam ir cilvēki, nodrošinātas pastaigas, kvalitatīvs ēdiens. Nevar salīdzināt šo te patversmes periodu ar tiem četriem mokpilniem gadiem, ko viņš dzīvoja pamestā voljērā. Suns ir radīts kopā būšanai ar cilvēku, tāpēc mēs ļoti ceram uz pozitīvu tiesas lēmumu Arčijam par labu. Un lai mēs beidzot viņu varētu noformēt adopcijai."

Suņa Ārčija stāsts aizsākās februārī. Dzīvnieks pārsalis tika ilgstoši turēts neatbilstošos apstākļos, gulēja savos izkārnījumos un bija tuvu nāvei. Nevienaldzīgi cilvēki, pieaicinot policiju, viņu nogādāja dzīvnieku patversmē "Ulubele". Taču kā vēlāk izrādījās, policisti PVD nebija iesnieguši vienu dokumentu, kas legalizētu suņa izņemšanu no īpašuma. Tādēļ PVD rīkojās atbilstoši likuma burtam, ka suns, neskatoties uz notikušo, jāatdod saimniekam.

Ārčija saimnieks, kurš faktiski dzīvnieku bija spīdzinājis, turot neatbilstošos apstākļos, sajutās kā cietušais un sūdzējās par nozagto suni institūcijās un medijos.Tagad Ārčija lieta nonākusi Ģenerālprokuratūrā.

"Šis ir pirmais gadījums, manuprāt, Latvijas vēsturē, kad Prokuratūra iesaistās un atceļ PVD paviršos lēmumus dzīvnieku labā. Tas ir precedents, un mēs ļoti ceram uz izmaiņām ne tikai šajā konkrētajā lietā, bet arī uz izmaiņām tuvākajā laikā visos Latvijas normatīvajos aktos, kas skar dzīvnieku labturību un aizsardzību. Lai tie cilvēki, kas uzskata dzīvnieku tikai par mantu, ar ko var darīt, ko grib, lai viņi tiktu saukti pie atbildības," uzsvēra patversmes vadītāja.

Prokuratūra lēma, ka suns ir jākonfiscē un saimniekam ir jāsaņem 1000 eiro sods. Un piektdien, 1.oktobrī, ir tiesas sēde. Patversmē cer, ka tiesa piekritīs prokuratūras lēmumam un suns Arčijs beidzot tiks atbrīvots no saimnieka formālās varas.