Sabiedrība
2021. gada 3. oktobris, 05:50

Latvijas luterāņu Baznīca aizvien vairāk attālinās no sievietēm. Arhibīskaps Vanags priecājas par konservatīvo sveicienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Arhibīskapa Jāņa Vanaga vadītā Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) aizvien noteiktāk attālinās no lielākās daļas pasaules luterāņu kopības – tā pamazām sarauj saites ar tām protestantu organizācijām, kas atzīst sievietes tiesības ne tikai pazemīgi sēdēt baznīcas solā, bet arī kāpt kancelē.

Augustā Rojas brīvdabas estrādē notikušajā LELB 28. Sinodē LELB pievienojās suprekonservatīvajai Starptautiskajai luterāņu padomei  (ILC) un izstājās no Eiropas Protestantu Baznīcu apvienības (CPCE). Jāteic, ka ILC apvieno tikai 7,5 miljonus kristiešu visā pasaulē, bet CPCE 50 miljonus tikai Eiropā vien.

Vienlaikus LELB līdz minumam samazinājusi kontaktus ar pasaules luterāņu “jumta organizāciju” - Pasaules Luterāņu federāciju (LWF), kas apvieno vismaz desmit reizes vairāk kristiešu nekā ILC – 77 miljonus 99 valstīs. Te arī jāteic, ka arhibīskapam Jānim Vanagam dalība LWF ir kā kauls rīklē, jo šovasar pirmo reizi organizācijas vēsturē par tās ģenerālsekretāri tika ievēlēta sieviete, pie tam ne jau no kaut kādas tur aizokeāna valsts, bet igauņu mācītāja Anna Burgharde.

Par to, ka LELB konsekventi attālinās no lielākās daļas pasaules luterāņu Baznīcu nostājas savu prieku izteicis konservatīvās Misūri luterāņu Sinodes (ASV) prezidents Metjū Harrisons, kurš “Facebook” LELB vadību apsveic ar pievienošanos superkonservatīvo pulkam:

“Apsveicam mūsu drosmīgos draugus, arhibīskapu Jāni Vanagu un Latvijas luterāņu Baznīcu ar Pasaules Luterāņu federācijas neluteriskās programmas noraidīšanu, ieskaitot sieviešu ordināciju, un sadraudzības izbeigšanu ar tiem, kas sakramentā noraida patieso Kristus miesu un asinis. Laipni lūdzam Starptautiskajā luterāņu padomē. Nākotne pieder tiem, kuri uzdrošinās piekopt savu doktrīnu!”

Uz šo sveicienu Jānis Vanags atbidējis: “Paldies par labajiem vārdiem, tēvs Metjū! Mūsu draudzība man nozīmē daudz”.

Par to, ka LELB noraida sieviešu ordināciju LTV raidījumā “Lielās patiesības” skarbi izteikusies rakstniece Nora Ikstena, kura pašlaik raksta grāmatu par pirmo LELB ordinēto sievieti-mācītāju Vairu Bitēnu, kurai šogad aprit 80 gadi. Viņu, sekojot Eiropas luterāņu Baznīcu praksei, 1975. gadā ordinēja toreizējais arhibīskaps Jānis Matulis. Oficiāli LELB sieviešu ordināciju noraidīja 2016. gadā, bet praksē tā nenotika kopš 1993. gada, kad par LELB arhibīskapu ievēlēja Jāni Vanagu.

Ikstena uzteica, ka Bitēna sekojusi savai ticībai, nevis pakļāvusies kādas institūcijas prasībai, un nosodīja LELB par nekonsekvenci: ja Baznīca reiz ir devusi brīvību sievietei un nolēmusi sievietes ordinēt par mācītājām, tad to atkal aizliegt esot muļķīgi.

Vienlaikus jāatgdādina, ka  paralēli LELB darbojas vēl viena latviešu luterāņu Baznīca – Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca pasaulē, kura izaugusi no tā dēvētās “trimdas Baznīcas”, un kura atbalsta sieviešu ordināciju, pie tam tās arhibīskape ir sieviete – Lauma Zušēvica.