foto: AFP/Scanpix
Latvija nodibinājusi diplomātiskās attiecības ar Dienvidsudānu
Pūlī plivināts Dienvidsudānas karogs.
Politika
2021. gada 24. septembris, 13:36

Latvija nodibinājusi diplomātiskās attiecības ar Dienvidsudānu

Jauns.lv / LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Dienvidsudānas ārlietu un starptautiskās sadarbības valsts ministrs Dengs Dau ceturtdien parakstīja komunikē par Latvijas un Dienvidsudānas diplomātisko attiecību nodibināšanu, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM atzīmēja, ka tādējādi Dienvidsudāna ir kļuvusi par ANO 190. dalībvalsti, ar kuru Latvijai nodibinātas diplomātiskās attiecības. Kopīgā komunikē parakstīšana notika ANO Ģenerālās asamblejas 76. sesijas augsta līmeņa nedēļas laikā.

Sarunā Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija pakāpeniski paplašina sadarbību ar Āfrikas valstīm, attīstot politisko dialogu, vizīšu apmaiņu, ekonomiskos kontaktus un sadarbību starptautiskajās organizācijās. Diplomātisko attiecību nodibināšana ar Dienvidsudānu ir īpaši svarīga, jo tā bija vienīgā Āfrikas valsts, ar ko Latvijai līdz šim nebija diplomātisko attiecību.

"Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts uzskata, ka sadarbībai ar Āfriku ir jābūt balstītai ilgtspējīgos risinājumos un vienlīdzīgas partnerības principos ar mērķi vairot starptautisko mieru, drošību un ilgtspējīgu attīstību," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī ekonomiskās sadarbības iespējas un biznesa kontaktu veicināšana. Latvijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozare ir strauji attīstījusies un kļuvusi īpaši konkurētspējīga. Rinkēvičs pauda uzskatu, ka šī ir joma, kurā jāattīsta sadarbība ar Āfrikas partneriem.

Tāpat ar Dienvidsudānas kolēģi tika apspriesta arī sadarbība starptautiskajās organizācijas un ārpolitikas aktualitātes.

ĀM uzsvēra, ka diplomātiskās attiecības ir pamats valstu sadarbībai un divpusējo attiecību attīstīšanai. Dienvidsudāna ir ANO 190. dalībvalsts, ar kuru Latvijai ir nodibinātas diplomātiskās attiecības. Tāpat Latvijai ir nodibinātas diplomātiskās attiecības ar Kosovu, Svēto Krēslu un Maltas Neatkarīgo Ordeni, kas neietilpst ANO. No ANO 193 dalībvalstīm Latvijai pagaidām vēl nav noslēgtas diplomātiskās attiecības ar Māršala Salām un Butānu.