Sabiedrība
2021. gada 16. septembris, 20:12

Pēc māsas nāves no vakcīnu atbalstītāja kļuva par skeptiķi

Jauns.lv

Ne viens vien dzirdējis stāstus, ka kāds neilgi pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas ir miris. Oficiālā statistika vēsta, ka Latvijā no Covid-19 vakcīnas izraisītajām komplikācijām nav miris neviens. Latvijas Radio (LR) raidījums "Atvērtie faili" uzrunāja Aivaru Mistri, kura māsa mira dienu pēc vakcīnas saņemšanas.

No vakcīnu atbalstītāja par skeptiķi

Aivars Mistris šopavasar zaudēja māsu. 47 gadus vecā Iluta Langemane strādāja sociālās aprūpes centrā "Rīga". Viņa nomira dienu pēc tam, kad saņēma otro "AstraZeneca" vakcīnu.

"Gaidījām, ļoti gaidījām, kad būs vakcīna. Gribējām ātrāk tikt pie vakcīnas jebkādiem līdzekļiem," LR stāsta Aivars, kurš arī pats ir potējies.

"Ja ciemam naktī iziet cauri cilvēks melnā plašķī, pēc tam nomirst 30 cilvēki, tad ir vai nav saistība ar to cilvēku, kas izgāja cauri," tēlaini jautā Aivars.

Viņš stāsta, ka netic sazvērestības teorijām, bet pēc māsas nāves kļuvis par vakcīnu skeptiķi.

"Mēs svēti ticējām tam, ko mums stāsta LTV, Latvijas Radio, valdība. Ticējām, ka pēc potes viss būs labi," teic Mistris, vienlaikus atzīstot, ka zina vairākus, kuri smagi saslimuši ar Covid-19.

Arī māsa strādājusi sociālās aprūpes centrā, kur redzējusi Covid-19 sasirgušos, tāpēc bez liekas domāšanas vakcinējusies.

Nāve iestājās pēkšņi darba laikā. Medmāsa, kura bija klāt, stāstījusi, ka Iveta pēkšņi sākusi cīnīties ar elpas trūkumu. Izsauktie ārsti 40 minūtes cīnījušies par dzīvību, veicot adrenalīna injekcijas sirdī, gan izmantojot defibrilatoru.

Retas blakusparādības - trombi

Eiropas Zāļu aģentūra ir atzinusi, ka vakcīnai "AstraZeneca" ir iespējamas ļoti retas blaknes - trombi, kas var izraisīt arī nāvi. Jāteic gan, ka šāds risks ir mazāks nekā vienam no miljona.

Vai Ilutas nāve ir saistīta ar vakcīnu, patiesībā nav skaidri zināms, jo autopsiju viņai neviens neveica.

Pēc brāļa stāstītā, ģimenes ārste uzskatīja, ka tā nav vajadzīga. Neviens arī neesot uzrakstījis oficiālu iesniegumu Zāļu valsts aģentūrai (ZVA).

ZVA līdz šim saņēmusi 28 oficiālus ziņojumus, kad cilvēki miruši neilgi pēc vakcīnas saņemšanas. 22 gadījumu vērtēšana ir noslēgta. Sešos gadījumos vērtēšana turpinās, jo ir pieprasīti autopsijas rezultāti un cita informācija.

ZVA informē, ka līdz šī gada 5. septembrim  ir saņemti 2104  ziņojumi par Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām.

Šeit iekļauta informācija par izvērtētiem blakusparādību ziņojumiem, ko iesnieguši ārsti, farmaceiti un pacienti.

Divi letāli gadījumi ziņoti par cilvēkiem vecuma grupā  20 – 30 gadi, divi  vecuma grupā 40-50 gadi, četri vecuma grupā 50-60 gadi, pieci vecuma grupā 60 – 69 gadi, seši vecuma grupā 70 – 79 gadi , astoņi vecuma grupā 80 – 89 gadi, viens vecuma grupā 90-100 gadi.

Balstoties uz ZVA veikto līdz šim iesniegto datu izvērtējumu, kas iesniegti par minētiem gadījumiem, nevienā no tiem nāves iestāšanos nav iespējams ticami saistīt ar vakcināciju.

Par dažiem no ziņotiem gadījumiem ir paredzams, ka ZVA vēl saņems papildu informāciju, jo tā pieprasīta. Pēc tās saņemšanas ZVA veiks informācijas atkārtotu zinātnisku izvērtēšanu.

Līdz šim izvērtētos septiņos gadījumos trūka būtiskas informācijas par autopsiju, kas vienmēr nepieciešama, ja ziņotājs saista nāves iestāšanos ar vakcināciju. Minētajos gadījumos ZVA informācija par autopsiju nebija pieejama, jo radinieki bija atteikušies no autopsijas veikšanas.

Pārējos gadījumos nāve iestājusies vairāku nopietnu hronisku slimību dēļ, jo zinots par insultu, cerebrālu infarktu, miokarda infarktu, divos gadījumos nāve iestājusies Covid-19 izraisīta abpusēja plaušu karsoņa dēļ (pneimonija).

Zāļu valsts aģentūra aicina pacientus vērsties pie sava ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām. Gan ārsts vai farmaceits, gan pacients var ziņot par konstatētām zāļu, to vidū arī vakcīnu, izraisītām blakusparādībām Zāļu valsts aģentūrai. Ziņojumu var iesniegt arī elektroniski Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē www.zva.gov.lv  > “Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci”.