foto: AFP/Scanpix
"Skolai paziņo skaitu un kurā klasē. Skolotāji apzvanīja visus vecākus." Veselības ministrija skaidro, kā paziņo testu rezultātus
Tava izglītība
2021. gada 1. septembris, 17:14

"Skolai paziņo skaitu un kurā klasē. Skolotāji apzvanīja visus vecākus." Veselības ministrija skaidro, kā paziņo testu rezultātus

Jauns.lv / LETA

Laboratorijas par Covid-19 pozitīviem testiem izglītības iestādes informē, identificējot konkrētus cilvēkus, pastāstīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Sintija Gulbe.

Viņa skaidroja, ka esošā kārtība nosaka, ka laboratorijas informē izglītības iestādi par rezultātiem, identificējot cilvēkus, kuriem ir konstatēts pozitīvs Covid-19 testa rezultāts. Līdz ar to izglītības iestāde var sazināties ar konkrētiem cilvēkiem, kuri ir inficējušies ar Covid-19.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) šorīt mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka Valkā testi bijuši pozitīvi diviem bērniem un vienam skolotājam. "Skolai paziņo skaitu un kurā klasē. Tas nav normāli. Skolotāji apzvanīja visus vecākus, lai saprastu, kuri bērni nedrīkst nākt uz skolu 1.septembrī. Vecāki ir dažādi, ne visi savlaicīgi apskatās, ne visi paziņos".

Nacionālais veselības dienests ir sazinājies gan ar laboratorisko pakalpojumu sniedzēju, gan izglītības iestādi un ir noskaidrots, ka informācija konkrētajā gadījumā nodota korekti - identificējot konkrētas personas, kurām konstatēta Covid-19 infekcija, sacīja Gulbe.

Skola apstiprināja, ka sākotnēji skatīta informācija laboratorijas sistēmā, kur tā bijusi nepilnīga, savukārt pēc tam saņemts laboratorijas e-pasts ar visu informāciju.

Gulbe uzsvēra, ka pilnu informāciju ar skolēnu, kuru Covid-19 skrīninga tests ir bijis pozitīvs, vārdiem un uzvārdiem laboratorijas nosūta e-pastā uz skolu norādīto e-pasta adresi, lai izglītības iestādei ir pieejama konkrēta informācija par Covid-19 pozitīvajiem.

Kā vēstīts, no 469 pagājušajā diennaktī konstatētajiem Covid-19 gadījumiem 108 saistīti ar izglītības iestādēs veikto skrīningu.

Jau ziņots, ka, lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no 23.augusta pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs tika veikta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana.

Plānots nedēļā testēt ap 200 000 cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem, uzsver VM. Testēti tiks bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe).

Mācības klātienē saistītas ar augstāku epidemioloģisko risku. Ņemot vērā vīrusa delta varianta straujo izplatību, ir svarīgi mazināt vīrusa izplatības riskus izglītības iestāžu darbinieku un bērnu vidū, un pēc iespējas agrāk identificēt inficētos.

Tas ļaus novērst infekcijas izplatīšanos starp grupām un klasēm, kā arī bērnu ģimenes locekļu, starp kuriem var būt riska grupas cilvēki, inficēšanos, un vīrusa pārnēsāšanu sabiedrībā.