Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Kairiša iestudējums "Smiļģis"

27. augustā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā.

gallery icon
126
Kultūra
2021. gada 28. augusts, 11:05

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Kairiša iestudējums "Smiļģis"

Jauns.lv / LETA

Piektdien, 27. augustā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā.

Izrāde tika veidota kā veltījums Dailes teātra un Latvijas valsts simtgadei.

"Izrāde ir mans pirmais lielais pārbaudījums ar Daili, Smiļģi, Dailes teātra leģendāro vēsturi. Mākslas rašanās no radošās brīvības gara bija vienīgais uzdevums, kuru uztvēru kā Eduarda Smiļģa cienīgu. Izrāde ir par radošumu, cilvēka ģenialitāti un teātra maģiju," sacījis Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Viesturs Kairišs.

Kā atzīmē izrādes veidotāji, Smiļģis bija ne vien Dailes teātra dibinātājs, novatorisks režisors, aktieris, bet arī pretrunu plosīts ģēnijs. Drāma divās daļās cenšoties izdibināt, kas patiesībā slēpjas aiz Smiļģa tūkstoš maskām, un kādu cenu ģēnijam nākas maksāt par spēju spēlēt teātri, sāpēt un mīlēt pāri vidusmēra cilvēka varēšanas robežām.

Izrādes režisors Kairišs komandā apvienojis scenogrāfi Ievu Jurjāni, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un horeogrāfi Janu Jacuku.

Lomās iejutīsies Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, Kārlis Arnolds Avots, Toms Veličko, Kristīne Nevarauska, Lidija Pupure, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rēzija Kalniņa, Dārta Daneviča un Ieva Segliņa.