Covid-19 krīzes laikā darbību pārtraukuši apmēram 10% ēdinātāju
foto: Evija Trifanova/LETA
Restorāna āra terase Rīgas centrā.
Sabiedrība

Covid-19 krīzes laikā darbību pārtraukuši apmēram 10% ēdinātāju

Jauns.lv / LETA

Latvijā Covid-19 krīzes laikā darbību pārtraukuši apmēram 10% ēdinātāju, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Covid-19 krīzes laikā darbību pārtraukuši apmēram ...

"Ir dažādas aplēses, gan piegādātāju, kas strādā ar restorāniem, gan arī mūsu pašu aptaujas, bet apmēram 10% kolēģu ir aizgājuši no tirgus," teica Jenzis, piebilstot, ka nozares uzņēmumiem ļoti izšķirošs būs šīs rudens un šī ziema.

Viņš arī atzīmēja, ka šā gada vasaras sezona bija samērā laba ēdinātājiem, kuri apkalpo vietējos iedzīvotājus, kamēr restorāniem, kas pamatā orientējas uz ārvalstu klientu apkalpošanu, klājās krietni sliktāk nekā 2020. gada vasarā, jo ieceļošana Latvijā bija apgrūtināta, tostarp šogad nebija tā saucamā Baltijas burbuļa.

Jenzis norādīja, ka nozarē daudzi uzņēmumi ar bažām skatās uz rudeni, jo, lai gan saslimušo skaits pieaug, joprojām nav skaidra scenārija par valdības turpmāko rīcību, taču uzņēmējiem ir jāplāno gan darbinieku skaits, gan arī produktu iepirkumi. "Ļoti negribētos nonākt pagājušā gada situācijā, kad praktiski dienas laikā viss tiek aizslēgts un tad pusgadu stāv ciet," viņš sacīja.

Vienlaikus biedrības prezidents atzīmēja, ka Latvijā ir salīdzinoši sarežģīta testēšanas sistēma, lai varētu apmeklēt publiskas vietas, un šīs testēšanas iespējas un testu pieejamība būtu jāpaplašina, taču amatpersonas skaidru atbildi par turpmākajiem plāniem šajā jomā līdz šim biedrībai nav sniegušas. "Testēšanas pieeja ļautu brīvāk strādāt ļoti daudziem," sacīja Jenzis.

Kafejnīcas "Golden Coffee" vasaras terase.

Kontrastu pilni skati: tukšie Vecrīgas bāri un milzu rindas pie drēbju veikaliem