foto: Zane Bitere/LETA
Labklājības ministrs: pilnīga ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošana iespējama tikai caur nozaru un NVO sadarbību
Labklājības ministrs Gatis Eglītis.
Sabiedrība
2021. gada 10. augusts, 15:13

Labklājības ministrs: pilnīga ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošana iespējama tikai caur nozaru un NVO sadarbību

Jauns.lv / LETA

Kopš Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ratificēšanas ir attīstīti un pilnveidoti vairāki atbalsta pakalpojumi, taču ir skaidrs, ka pilnīga konvencijā noteikto tiesību īstenošana ir iespējama tikai pakāpeniski, vairāku gadu perspektīvā, sadarbojoties nozaru ministrijām un personu ar invaliditāti tiesības un intereses pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, uzskata labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Kā informēja Labklājības ministrija, otrdien valdības sēdē zināšanai pieņemts ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojumus par ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ieviešanu Latvijā.

Ziņojumā, kurš aptver laikposmu no 2017. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim, ietverta informācija gan par ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām noteikto tiesību un principu ieviešanas progresu, gan par personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju un tiesību veicināšanai ieviešanas progresu.

Dokumentā sniegta informācija par pēdējos gados veiktajām izmaiņām un uzlabojumiem invaliditātes rīcībpolitikā, lai sekmētu personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju veicināšanu, veiktajiem pasākumiem iekļaujošas izglītības un nodarbinātības stiprināšanā un pozitīvām tendencēm, kas vērojamas bērnu ar speciālām vajadzībām iekļaušanai vispārizglītojošas skolās un personu ar invaliditāti nodarbinātības pieaugumā.

Tāpat sniegta informācija par pilnveidoto valsts atbalstu dažādu pakalpojumu jomā invaliditātes seku mazināšanai. Piemēram, deinstitucinalizācijas laikā īstenotajiem pasākumiem, paaugstinātajiem minimālo ienākumu sliekšņu apmēriem, pilnveidojumiem sabiedriskā transporta un informācijas pieejamības jomā.

Ziņojums arī sniedz ieskatu par dažādu nozaru ieguldījumu sabiedrības izpratnes maiņā par invaliditātes jautājumiem un personām ar invaliditāti lomu mūsdienu sabiedrībā, lai mazinātu diskriminējošu attieksmi pret personām ar invaliditāti un veicinātu iekļaujošas sabiedrības stiprināšanu. Labklājības ministrijā norāda, ka pēdējos gados paveiktais rāda, ka Latvija apņēmīgi turpina darbu pie konvencijā noteikto principu ieviešanas un ANO izteikto rekomendāciju pakāpeniskas ieviešanas.

Konvencija ir plašs cilvēktiesību dokuments, kas skar gan pilsoniskās un politiskās, gan arī ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības. Tādējādi Ziņojumā ir ietverta informācija par dažādu nozaru un jomu jautājumiem. Latvijā šī ANO Konvencija ir spēkā kopš 2010. gada 31. marta.