foto: ekrānuzņēmums no video
„Hotel Roma” tualetes baložu ģimenē izšķīlušies divi cālēni. VIDEO
„Hotel Roma” baložu ģimenē pieaugums – divi sprigani cālēni.
Sabiedrība
2021. gada 11. augusts, 06:04

„Hotel Roma” tualetes baložu ģimenē izšķīlušies divi cālēni. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašā Vecrīgas sirdī, tagad no viesiem brīvajā viesnīcas „Hotel Roma” konferenču zāles tualetē jūlijā vidū ielidojušais un ligzdu uzvijušais baložu pāris ticis pie pēcnācējiem – diviem ņipriem cālēniem. Pašreiz viņi ir nedēļu veci, bet pēc trijām nedēļām viņi jau gatavojas izspurgt no viesnīcas apartamentiem zilajās debesīs.

Jauns.lv jau rakstīja, ka jūlija vidū pašā Latvijas galvaspilsētas centrā – glaunās viesnīcas “Hotel Roma” konferenču zāles tualetē, stūrī pie klozetpoda vietu savai ligzdai izvēlējās baložu pāris, kurš tur sāka perēt savas saimes turpinājumu. Kopš pandēmijas sākuma pamestajā viesnīcā beidzot bija parādījušies savi pastāvīgie nakšņotāji. Viesnīcas saimniece Linda Mūrniece solīja rūpēties par saviem spārnotajiem klientiem.

Nu baloži izperējuši savas dzimtas turpinājumu – divus spriganus cālēnus, Jauns.lv pastāstīja viesnīcas saimniece, kura ļoti labi pārzin spārnaiņu paradumus, jo arī pie viņas dzīvokļa durvīm vairākas reizes ir izperēti baložu mazuļi. Kad mazuļi būs sasnieguši mēneša vecumu, viņi dosies savā lidojumā un veidos neatkarīgu dzīvi no vecākiem.

foto: ekrānuzņēmums no video
„Hotel Roma” baložu ģimenē pieaugums – divi sprigani cālēni.

Par to, kā baloži atrada īpatnējo ligzdošanas vietu, Mūrniece Jauns.lv pastāstīja: „Mums tualetē stāvēja vaļā logs, pa kuru balodis arī ielidojis. Paši tikai ik pa laikam pārbaudām, kas kur notiek.

Tagad logu atstājam vaļā, lai putni var lidot savās gaitās. Kamēr es vēl esmu viesnīcas vadītāja, baloži var justies droši”.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus teica, ka baložu pāris nebija izvēlējies sev gluži neierastu ligzdošanas vietu: “Mājas baloži cēlušies no klinšu baložiem, kas, kā jau nosaukums vēsta, ligzdo klintīs. Ēkas šajā gadījumā ir mākslīgas, cilvēka radītas klintis, tātad pavisam normāla un tradicionāla mājas baložu ligzdošanas vieta. Ja reiz balodis ir ticis iekšā, tam un mazuļiem nebūs problēmu arī tikt ārā. Tātad viss būs kārtībā”.