foto: Imants Smirnovs/Oškrogs
Oškrogā cīnās, lai nenocirstu vēsturiskos ošus
Ķeguma novada Tomes pagasta iedzīvotājus satraucis Latvijas Valsts ceļu nodoms nocirst ciema vēsturiskos simbolus - ošus.
Novadu ziņas
2021. gada 28. jūlijs, 05:37

Oškrogā cīnās, lai nenocirstu vēsturiskos ošus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ķeguma novada Tomes pagasta Oškroga iedzīvotājos satraukumu radījis „Latvijas Valsts ceļu” (LVC) nodoms, remontējot autoceļu Rīgas HES – Jaunjelgava, ceļa malā nocirst vairākus vecus ošus, kuri šai apdzīvotajai vietai savulaik devuši nosaukumu. Pēc vietējo uzstājības nu LVC spriež par iespējām vēsturiskos kokus – ciema simbolus tomēr saglabāt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atpūtas kompleksa „Oškrogs” (kafejnīca, motelis, pirts) vadītāja palīgs Imants Smirnovs Jauns.lv pastāstīja: „Tieši mūsu īpašumā grib nozāģēt vienu osi un vienu liepu, kas aug blakus. Kokiem ir vairāk nekā simts gadu. Bija atbraukuši arboristi, kuri gribēja uzsākt zāģēt kokus, taču Oškroga saimnieks darbus apturēja.

Oškroga vēsturiskie oši, kurus gatavojās nocirst

Ķeguma novada Tomes pagasta Oškroga iedzīvotājos satraukumu radījis „Latvijas Valsts ceļu” (LVC) nodoms, remontējot autoceļu Rīgas HES – Jaunjelgava, ceļa ...

gallery icon
6

Tiekoties ar būvdarbu vadītāju no SIA „Binders”, tika saņemts ieteikums vērsties LVC Ogres nodaļā un risināt jautājumu. Darbi šajā dienā tika apturēti. Tika sazvanīts Ogres nodaļas priekšnieks Baumaņa kungs, kurš solīja painteresēties par šo jautājumu.

Vēlāk atzvanot, informēja, ka šo koku nozāģēšana paredzēta projektā. Protams, varot likt barjeras, taču tās ir papildus izmaksas un tā tālāk. Kas atbildēšot, ja ar kokiem kas notiks?

Atbraukušie arboristi apgalvoja, ka koki ir labā stāvoklī, veseli, un brīnījās, ka tie jāzāģē. Koki stādīti vairāk nekā pirms 100 gadiem. Tos stādīja Tomes muižas laikā. Blakus ošiem (tie te bija vairāki, taču meliorācijas darbu laikā kolhoza laikā izzāģēti), bija muižas smēde. Patreiz informācija nodota LVC Ogres nodaļai, Ogres novada domes vadībai un deputātiem!”  

„Oškrogs” sašutis: „Ieradās arboristi, lai nozāģētu ošus - simtgadīgus kokus, kas šeit auguši, devuši mājām un Oškrogam vārdu! Neviens ar Oškroga saimniekiem nerunāja, neinformēja par plānoto zāģēšanu. Šie koki ir Oškroga simbols! Palīdzēsim tos nosargāt!”

Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna Jauns.lv informēja: “Šie koki nav reģistrēti kā dižkoki, ne arī kā potenciālie dižkoki, kā aizsargājami, tādēļ pārvaldes saskaņojums to nociršanai nav nepieciešams”.

Tomēr nu ir cerības, ka Oškroga simboli varētu tikt saglabāti. LVC sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ieva Niedra Jauns.lv pavēstīja: "Reģionālā autoceļa Rīgas HES-Jaunjelgava (P85) posmā no Tomes līdz Ķeguma HES notiek seguma atjaunošana. Būvdarbu ietvaros notiek arī satiksmei bīstamo koku, kas atrodas valsts ceļa zemes nodalījuma joslā tuvu brauktuvei, ciršana. Ķeguma novada pašvaldība ir saskaņojusi un izdevusi koku ciršanas atļauju, bet, uzsākot plānotos darbus, LVC Ogres nodaļā saņemts lūgums ošus saglabāt. Šobrīd notiek pārrunas ar būvdarbu veicēju par iespēju šos kokus saglabāt".