foto: SIA "Rīgas meži"
Nekontrolētā uzdzīve Vērmanes dārzā: vienojas par pastiprinātu kārtības uzraudzību parkā
Sabiedrība
2021. gada 23. jūlijs, 14:24

Nekontrolētā uzdzīve Vērmanes dārzā: vienojas par pastiprinātu kārtības uzraudzību parkā

Jauns.lv

Piektdien, 23. jūlijā, Rīgas domes Mājokļu un vides, kā arī Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas ārkārtas sēdē deputāti vienojās par pastiprinātu kārtības uzraudzību Vērmanes parkā, kas siltajās vasaras naktīs daļai sabiedrības kļuvis par nekontrolētu uzdzīves vietu, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

“Sociālā kontakta trūkums, sociālā spriedze un garās pandēmijas ierobežojumi ir radījuši spiedienu uz Vērmanes dārzu, apdraudējumu pašvaldības īpašumam un sabiedriskajai kārtībai. Esam aicinājuši pašvaldības struktūras maksimāli iesaistīties, lai šo situāciju pēc iespējas ātrāk atrisinātu. Vērmanes parks ir viena no Rīgas vizītkartēm, tāpēc ir būtiski to uzturēt kārtībā un radīt pieejamu gan rīdziniekiem, gan viesiem,” sacīja Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs E. Cepurītis.

Reaģējot uz drošības un kārtības apstākļu pasliktināšanos parka teritorijā, deputāti, uzklausot pašvaldības atbildīgo iestāžu viedokļus, konceptuāli vienojās atļaut Rīgas pašvaldības policijai pārvietoties pa parku ar auto nakts stundās, turpināt darbu pie papildu kameru izvietošanas un sadarboties ar apdrošinātājiem, nodrošināt biežākas policijas patruļas, kā arī apsvērt ideju par sociālo kampaņu, kas veicinātu iedzīvotāju izpratni par kārtību, drošību un vērtībām vidē un sabiedrībā.

Savukārt kā vidēja termiņa risinājums tika apspriesta papildu apgaismojuma ierīkošana parkā un vides uzlabošana.

Tostarp noņemtie Vērmanes dārza estrādes soli patlaban tiek remontēti, salaboti un nokrāsoti, lai pēc tam tos uzstādītu atpakaļ savās vietās.

Kā ziņots, pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži" izplatīja informāciju par nakts uzdzīves vietas likvidēšanu Rīgā, Vērmanes dārza estrādē. Lai to izdarītu, no estrādes plānots aizvākt solus.

Kā norāda uzņēmums, Vērmanes dārza estrādi par savu nakts uzdzīves vietu šogad aizvien biežāk izvēlas dažādi dīkdieņi un bezpajumtnieki. Lai likvidētu ērtus apstākļus iedzeršanai, narkotiku lietošanai, trokšņošanai un nakšņošanai, uzņēmums nolēmis no estrādes aizvest solus.

Savukārt Rīgas Pašvaldības policija lūgta biežāk apsekot šo teritoriju.

Kā skaidro uzņēmums, posta aina Vērmanes dārza estrādē paveras teju katru rītu. "Nogarlaikojušies dīkdieņi pa nakti ir izmētājuši solus, atkritumus, izraustījuši stādījumus, kā arī aprakstījuši nesen nokrāsotās estrādes sienas. Tā kā naktīs tualetes parka apkaimē ir slēgtas, uzdzīvotāji tam izmanto estrādes kaktus un apstādījumus. Līdz ar to parka darbiniekiem ik rītu nākas veltīt daudz laika, savācot postažu," vēsta uzņēmums.

Rīgas pašvaldības policija parku iekļāvusi ikdienas patrulēšanas maršrutā. Policija parkā arī regulāri pieķer pārkāpējus - pārsvarā nepilngadīgas personas, kuras lieto alkoholu un citas atkarību izraisošas vielas. Lai gan policijas klātbūtne parkā ir bieža, nereti vandaļiem pārkāpuma izdarīšanai nepieciešams salīdzinoši īss laiks un daļai, piemēram, estrādes sienu apķēpātājiem bieži izdodoties izsprukt nesodītiem. 

Attiecīgi policijas skatījumā soliņu demontāža varētu palīdzēt novērst cilvēku pulcēšanos. Drīz pēc tam soliņu demontāža apturēta.