Sabiedrība
2021. gada 21. jūlijs, 10:50

Ziemeļkaukāzā dzimusi skolotāja stāsta, kāpēc viņas audzēkņi mācās latviešu valodu

Jauns.lv

Ziemeļkaukāzā dzimusī un augusī Anna Inķe pasniedz latviešu valodu ārzemniekiem. Šobrīd viņas audzēkņu lokā ir ne tikai cilvēki no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas, bet arī no tālākām zemēm, piemēram, Brazīlijas un Austrālijas, vēsta raidījums "900 sekundes".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms pandēmijas Anna latviešu valodu saviem audzēkņiem pasniedza klātienē, turklāt to apvienoja ar dažādām ekskursijām. Pandēmija, protams, ieviesa savas korekcijas, un skolotājai nācās savu darbu pārstrukturēt.

Annas vecāki iepazinušies Maskavā. Tētis ir latvietis, bet mamma – krieviete, un abi savu kopdzīvi uzsākuši Ziemeļkaukāzā. Tur Anna arī piedzimusi, bet tētis ar meitu vienmēr runājis tikai latviski.

“Krievijā tā bija mana un tēva slepenā valoda, kuru neviens nevarēja saprast,” stāsta Anna. “Mēs varējām runāt latviski sabiedriskajā transportā, un neviens nezināja, ko mēs runājam.”

Pārvākties no Ziemeļkaukāza uz Latviju Annas ģimene izlēmusi pēkšņi, bet, būdama vēl Krievijā, viņa sākusi pasniegt latviešu valodu, tāpēc zināja, ko darīs, kad atbrauks uz tēta etnisko dzimteni

“Es, godīgi sakot, biju tā, kura izlēma pārvākties. Kad es to pateicu tēvam, viņš, protams, bija ļoti priecīgs, tāpēc ka mana tēva vecāki arī ir šeit. Tas bija diezgan spontāni. Es pabeidzu universitāti, un tad es sapratu, ka tik un tā gribu pārvākties uz Latviju,” stāsta Anna.

“Ir cilvēki, kas pārceļas uz Latviju, jo viņi ir precējušies. Ir arī tādi, kuri šeit atbrauc un strādā, tāpēc viņiem vajadzīga latviešu valoda,” Anna atklāj iemeslus, kāpēc cilvēki mācās latviešu valodu. “Bet ir cilvēki, kuri mācās latviešu valodu tikai tāpēc, ka viņiem patīk “Prāta Vētra”, un viņi grib saprast to tekstu. Tas bija arī man tāds izbrīns. Es nevarēju iedomāties, ka tā varētu būt.”

Daži no Annas audzēkņiem, kas mācās iesācēju grupā tikai trešo mēnesi, jau var sarunāties latviski. 

Atbraucot uz Latviju, Anna licenzēja savu latviešu valodas pasniegšanas programmu un turpināja saviem audzēkņiem mācīt latviski. Savā profesijā viņiem patīk tieši sarunāties ar dažādiem cilvēkiem: māksliniekiem, aktieriem, fotogrāfiem, režisoriem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās