Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Gardi, izklaidējoši un mazāk zināmi tūrisma galamērķi Latvijā un kaimiņvalstīs
foto: "Lielzemenes"
Enerģētiskā pirts "Lielzemenes" Vecumnieku pagastā.
Sabiedrība

Gardi, izklaidējoši un mazāk zināmi tūrisma galamērķi Latvijā un kaimiņvalstīs

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Zemgales plānošanas reģiona izstrādātie trīs tematiskie tūrisma maršruti ar kopējo devīzi “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” zinātkāriem un aktīviem tūristiem – gan lieliem, gan maziem – ļaus no jauna vai pat pirmo reizi Latviju un mūsu kaimiņvalstis ieraudzīt jaunā rakursā. Ikviena ģimene vai individuālie ceļotāji atbilstīgi savām interesēm varēs izvēlēties piemērotāko maršrutu, kas sniedz iespēju izpētīt dažādas amatu prasmes un tradīcijas vai atklāt nemateriālā kultūras mantojuma nozīmīgākās vērtības, vai arī iepazīt izcilākos novadniekus – personības, viņu piemiņas vietas un notikumus!

Gardi, izklaidējoši un mazāk zināmi tūrisma galamē...
foto: "Vaidelotes"
Zemnieku saimniecība "Vaidelotes" Bauskas novadā.
Zemnieku saimniecība "Vaidelotes" Bauskas novadā.

Jaunie tūrisma maršruti aptver trīs valstu – Latvijas (Zemgales), Lietuvas (Viļņas un Rokišķu) un Baltkrievijas (Polockas) reģionu – amatu prasmju, tradīciju, vēstures liecību un kultūras mantojuma vērtības, un, tos izmantojot, ikviens ceļotājs atradīs daudz interesanta, ko skatīt, baudīt un mācīties.

Tematiskajā maršrutā “Amatu prasmes un tradīcijas” ietverti 24 amatniecības objekti, kuros ceļotāji aicināti darboties praktiski, apgūt dažādas amatu prasmes, pagatavot savu piemiņas suvenīru un baudīt dažādu tautu kulināro mantojumu. Maršruts “Nemateriālais kultūras mantojums” aptver 30 unikālas apskates vietas, kuru saimnieki glabā, lolo un nodod tālāk nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma vērtības, gadskārtu ieražas, pirts tradīcijas, receptes, latvisko dzīvesziņu, dziesmas, dejas un citas mūsu vērtības. Savukārt maršrutā “Izcilas personības, vietas un notikumi” ciemos gaida 41 apskates objekts, kas sniedz iespēju izzināt izcilu personību dzīves gājumu, izceļ nozīmīgus notikumus un vietas, ar ko lepojas vietējie iedzīvotāji.

Zemgale lepojas ne tikai ar Ziemeļeiropā raženākajiem labības laukiem, bet arī ar izciliem, Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgiem, ceļotāju apskates vērtiem tūrisma objektiem, piemēram, specifiskas amatu prasmes un tradīcijas var iepazīt Kokneses ādas aksesuāru darbnīcā “Dunense”. Tur ikviens interesents, piedaloties radošajās ekskursijās, kopā ar meistariem var iesaistīties kāda ādas izstrādājuma tapšanas procesā, iemācīties atšķirt dažādas ādas (bifeļa, čūskāda, lašāda u. c.), iejusties amatnieka lomā un līdzņemšanai izgatavot personalizētu suvenīru – atslēgas piekariņu vai rokassprādzi.

Nemateriālā kultūras mantojuma paraugu meklēšanu var sākt Bārbeles pagasta brīvdabas muzejā “Ausekļu dzirnavas”, kas ir veidots kā latviska lauku sēta, kur iepazīties ar seno darbarīku un tehnikas kolekciju, senču sadzīvi un darba tikumu, kā arī jauki atpūsties ģimenes lokā. Muzejā var redzēt Latvijā vienīgo darba kārtībā esošo, Anglijā ražoto tvaika lokomotīvi “Ruston” (1912) un koka vējdzirnavas.

foto: "Ausekļu dzirnavas"
Brīvdabas muzejs "Ausekļu dzirnavas" Vecumnieku novadā.
Brīvdabas muzejs "Ausekļu dzirnavas" Vecumnieku novadā.

Tāpat ir vērts iegriezties lieliskā latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa muzejmājā Ceraukstes pagastā, kur tuvāk iepazīties ar vienu no izcilākajām Latvijas personībām, kam šūpulis kārts bagātajā Zemgalē. Apmeklētājiem muzeja dzīvojamajā ēkā, atjaunotajā klētī un saimniecības ēkās pieejama plaša un sirsnīga ekspozīcija, kas veltīta dzejnieka dzīvei un daiļradei, bet pie Zaķīšu pirtiņas ciemiņus sagaida koka skulptūru zaķu saime. Muzejā notiek arī radošās darbnīcas – puzuru, salmu saulīšu un apsveikuma kartīšu ar latvju zīmēm gatavošana. Ar Zemgales dižajām personībām aicinām iepazīties arī jaunajā animācijas filmā “Augt dižam Zemgalē”.

Baltkrievijas apskates objekti apbur ar savu krāšņumu, spilgtajiem toņiem un pulku izklaides iespēju. Polockas Amatniecības un kultūru muzejs apmeklētājiem piedāvā iepazīt un apgūt podnieku amata tradīciju noslēpumus, baltkrievu krāsoto paklāju veidošanas īpatnības un leļļu pagatavošanas mākslu, kur tūristiem katrā no šiem amatniecības brīnumiem būs iespēja izgatavot savu suvenīru līdzņemšanai.

foto: Publicitātes
Polockas rajona Amatniecības un nacionālo kultūru centrs.
Polockas rajona Amatniecības un nacionālo kultūru centrs.

Bogatirskas lauku kultūras namā kopā ar folkloras grupu varēs tuvāk iepazīt Polockas reģionam raksturīgo unikālo “pārmaiņus” dziedāšanu, bet radošajā laboratorijā “Polockas tipogrāfija” interesentiem būs iespēja ievietot savu tekstu veidnēs un drukāt savu pirmo lapu uz īstas renesanses laikmeta mašīnas!

foto: Publicitātes
Bogatirskas lauku kultūras nams.
Bogatirskas lauku kultūras nams.

Lietuva savukārt var lepoties ar senās tradīcijās balstītu Ziepju saimniecību Viļņas rajonā. Ziepes tiek izgatavotas pēc senas receptes un ir iekļautas Lietuvas Nacionālā mantojuma sarakstā, un, protams, arī apmeklētājiem būs iespējams izgatavot savas īpašās ziepes! Nonākot Rokišķu rajonā, elpu aizraujošu pastaigu piedzīvos tūristi, kuri dosies Rokišķu pilsētas Neatkarības laukuma, Republikas, Kauņas un citu ielu māju virzienā, kur kopš 2003. gada ar unikāliem zīmējumiem ir apgleznoti vairāk nekā 250 logu slēģi. Ja prāts nesas uz pastaigām, tad apskates vērts ir arī Rokišķu pilsētas ĻonginaŠepkas skulptūru parks. Ievērojami Lietuvas koktēlnieki parkam ir radījuši jau vairāk nekā 70 skulptūru, parka veidošanā piedalījušies arī Latvijas un Baltkrievijas koktēlnieki.

foto: Publicitātes
Ziepju saimniecība Viļņas rajonā.
Ziepju saimniecība Viļņas rajonā.

“Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” būs lielisks piedzīvojums ikvienam, kuru interesē radoša un aktīva kultūras izpēte un iepazīšana. Plašāk par tūrisma iespējām un apskates objektiem uzzināsi projekta “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” īpaši sagatavotajās brošūrās.

Tūrisma piedāvājumu “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” izstrādājis Zemgales plānošanas reģions Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, Eiropas Savienības finansējums projektam – 928431,87 eiro. Dodoties ceļojumā, ir jāņem vērā valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi. Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīgs Zemgales plānošanas reģions, un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Reklāmas raksts sadarbībā ar B&Y