Lai nesēstos pie stūres reibumā, CSDD šoferiem iesaka bezalkoholisko kokteiļu receptes
foto: Publicitātes
Dzērienu eksperts Gvido Elksnis iesaka divas atsvaidzinošu un gardu kokteiļu receptes.
Sabiedrība

Lai nesēstos pie stūres reibumā, CSDD šoferiem iesaka bezalkoholisko kokteiļu receptes

Jauns.lv

Šogad kampaņā pret auto vadīšanu reibumā “Dārgs prieks” VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) autovadītājus aicina uz saprātīgu rīcību, nepieļaujot bīstamo savienojumu – alkohola lietošana un transportlīdzekļa vadīšana reibumā. Dzērienu eksperts Gvido Elksnis mudina autovadītājus izvēlēties bezalkoholiskus un braukšanai drošus kokteiļus un piedāvā divas vienkārši pagatavojamas gardu dzērienu receptes.

Lai nesēstos pie stūres reibumā, CSDD šoferiem ies...

Šā gada pirmajos piecos mēnešos sastādīti 1428 protokoli par automašīnas vadīšanu reibumā. Vairāk nekā 60% no tiem – par sēšanos pie stūres 1,5 un vairāk alkohola promiļu iespaidā, bet 20% gadījumu šoferim konstatēts 1‒1,5 promiļu reibums. Pētījumi rāda, ka cilvēka reakcijas ātrums samazinās jau pie 0,2 promilēm, bet risks iekļūt ceļa satiksmes negadījumā palielinās 17 reizes.

Vidēji viena deva absolūtā alkohola (12 grami) jeb 0,12 promiles asinīs organismā tiek pārstrādātas stundas laikā, tomēr jāņem vērā, ka promiļu samazināšanās ātrumu ietekmē cilvēka svars, dzimums, vecums un citi parametri.

Lai autovadītāji varētu droši piedalīties ceļu satiksmē, dzērienu eksperts Gvido Elksnis iesaka divas atsvaidzinošu un gardu kokteiļu receptes.

Bazilika un gurķu sour

Sastāvdaļas:
•    25 ml citrona sulas
•    20 ml cukura sīrupa
•    50 ml negāzēta ūdens
•    3 gurķa ripiņas
•    3 bazilika lapiņas
•    Ledus

Pagatavošana:
1.    Saber šeikerī ledu, sastampā.
2.    Pievieno gurķu ripiņas, bazilika lapas, citrona sulu, cukura sīrupu un negāzētu ūdeni.
3.    Kārtīgi sakrati visu šeikerī.
4.    Pārlej glāzē un dekorē ar gurķi un baziliku.

MOJITO 0%

Sastāvdaļas:
•    1 vesela laima sula
•    5 svaigas piparmētru lapas
•    15 ml medus sīrupa
•    100 ml bezalkoholiskā alus
•    Ledus

Pagatavošana:
1.    Lielā glāzē ieber daudz ledus.
2.    Glāzē izspied laima sulu.
3.    Pievieno piparmētru lapas, medus sīrupu un pārlej ar bezalkoholisko alu.
4.    Apmaisi un dekorē.

CSDD atgādina, ka alkoholiskā dzēriena cena kombinācijā ar sēšanos pie auto stūres pieaug kardināli, un tas ir daudz dārgāks prieks nekā dzēriena iegādes brīdī. Tas ir dārgs prieks gan racionāli (naudas sods, sasista mašīna, ārstēšanās laiks un izdevumi, juridiskā palīdzība, sliktākajā gadījumā – bēres), gan arī morāli un sociāli (sabojātas attiecības, konkurētspējas zudums darba tirgū un sirdsapziņas pārmetumi).

Satiksmes drošības kampaņu “Dārgs prieks” organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, apdrošināšanas sabiedrību “ERGO” un vadošo degvielas mazumtirgotāju “Circle K”. Tās mērķis ir mudināt autovadītājus nesēsties pie stūres alkohola reibumā. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem. Informācija par kampaņu: www.dargsprieks.lv.