foto: Shutterstock
Kā daudzdzīvokļu mājā sadalīt maksu par gaiteņa remontu?
Sabiedrība
2021. gada 8. jūlijs, 06:31

Kā daudzdzīvokļu mājā sadalīt maksu par gaiteņa remontu?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Mūsu mājai ir divi stāvi, katrā stāvā pa pieciem dzīvokļiem, kopā desmit. Māju apsaimniekojam paši saviem spēkiem. Otrā stāva dzīvokļu īpašnieki grib veikt kosmētisko remontu koplietošanas gaitenī. Kā dzīvokļu īpašniekiem savā starpā pareizi ir jāsadala izdevumi par gaiteņa remontu?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Anna.

Gaiteņa un citu mājas koplietošanas telpu remontam nav vajadzīgs ne projekts, ne saskaņojums ar būvvaldi, un dzīvokļu īpašnieki to var veikt saviem spēkiem. Māju apsaimniekošanas eksperts Aivars Gontarevs skaidro, ka dzīvokļu īpašnieki savstarpēji vienojas par to, kurš kādus darbus veiks un cik katrs maksās.

Kā tas notiek dzīvē? “Vienošanās priekšrocība ir, ka to nekas nereglamentē. Kā visi nolems, tā arī būs,” skaidro speciālists. Piemēram, daži var piedalīties ar savu darbu, citi samaksāt par materiāliem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā teikts, ka katrs dzīvokļa īpašnieks sedz mājas uzturēšanas izdevumus atbilstoši savai kopīpašuma daļai, tas ir, proporcionāli dzīvokļa platībai. Taču dzīvokļu īpašnieki var arī nolemt, ka par gaiteņa remontu visi otrā stāva dzīvokļu īpašnieki maksās vienādi vai arī mazāk turīgie maksās mazāk vai nemaz.

Kā ir jārīkojas formāli pareizi? Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešajā daļā rakstīts, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja par balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no mājas dzīvokļu īpašumiem.

Tātad, ja namā ir desmit dzīvokļi, būs vajadzīgas sešas balsis, un par piekrišanu remontam būs jāparakstās arī vienam pirmā stāva dzīvokļa īpašniekam (protams, ar rakstveida piebildi, ka šie izdevumi netiks attiecināti uz pirmā stāva dzīvokļiem).