foto: REUTERS/SCANPIX
Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam
Sabiedrība
2021. gada 6. jūlijs, 19:40

Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam

Jauns.lv

Plānots, ka vakcinēšanās sertifikātu Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji varēs iegūt, saņemot vienu vakcīnas devu no divu devu Covid-19 vakcīnas 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa, teikts šodien, 6. jūlijā, valdībā apstiprinātajos grozījumos, portālu Jauns.lv informē Veselības ministrijā (VM).

Vakcinācijas sertifikāts ar Covid-19 pārslimojušiem, kas saņēmuši vienu vakcīnas devu, būs pieejams no 21.jūlija, kad tiks veiktas nepieciešamās izmaiņas vakcinācijas sertifikāta izveidošanas un parakstīšanas sistēmā.

Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz vakcīnu efektivitātes jaunākajiem pētījumiem un Eiropas Padomes 14.jūnija ieteikumu par to, ka cilvēki ceļošanas kontekstā būtu jāuzskata par pilnībā vakcinētiem arī tad, ja vakcinācijas sertifikātā ir norādīts, ka vakcinācijas kursā ir veikta vienas devas ievadīšana.

Vienlaikus ar šiem grozījumiem noteikti plašāki atvieglojumi, kas stāsies spēkā, saslimstības rādītājiem sasniedzot “zaļās gaismas” jeb zema riska situāciju – atbilstoši VM izstrādātajam “luksofora principam”, kad saslimstība noslīdēs līdz 20 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.

Paredzēts, ka:

  • būs lielāka iespēja nekontrolēti pulcēties gan privātos pasākumos, gan publiskos pasākumos, bērēs, kristībās, psiholoģiskās palīdzības grupās, gājienos un piketos, pie ģimenes vai dzimtas kapavietām. Paredzot, ka iekštelpās varēs pulcēties līdz 50 cilvēkiem un brīvā dabā līdz 100 cilvēkiem;
  • sniedzot un saņemot pakalpojumus vidējas drošības līmeņa (“dzeltenais drošības režīms” – klātesošie ir vakcinēti, testēti vai ar negatīvu testu) ietvarā tiks atļauta plašāka pulcēšanās - iekštelpās līdz 1000 cilvēkiem, savukārt brīvā dabā līdz 2000 cilvēkiem;
  • būs atcelta prasība jebkur iekštelpās nodrošināt konkrētu telpu platību uz vienu apmeklētāju, nosakot prasību, ka telpās tiek pieļauts tāds cilvēku skaits, ka tiek nodrošināta iespēja cilvēkiem ievērot 2 m distanci un pakalpojuma sniedzējs vai pasākuma organizators var kontrolēt cilvēku plūsmas, lai novērstu cilvēku drūzmēšanos;
  • mutes un deguna aizsegi būs jālieto telpās tikai tur, kur ir liela cilvēku drūzmēšanās un nav iespējams ievērot 2 metru distanci, piemēram sabiedriskajā transportā un citur publiskās vietās ar blīvu cilvēku plūsmu, savukārt, telpās, kur nebūs cilvēku drūzmēšanās un sejas maskas varēs nevalkāt, obligāti būs jāievēro 2 metru distance;
  • palielināts cilvēku skaits, kuri var pulcēties organizētos kolektīvos – nometnēs, interešu izglītības, sporta nodarbību, izglītības grupās, līdz 50 cilvēkiem iekštelpās un līdz 100 cilvēkiem brīvā dabā ar nosacījumu, ka tiek veikta regulāri testēšana atbilstoši vidējā drošības līmeņa (“dzeltenā” drošības režīma) nosacījumiem.

Pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, automātiski tiks atjaunoti nosacījumi, kas ir spēkā pie saslimstības rādītāja no 20 līdz 99 uz 100 000 iedzīvotāju.

Tāpat noteikts, ka vakcinētas personas kontrolētos kolektīvos - darbavietās, amatieru kolektīvos, izglītības iestādēs, kur iespējams kontrolēt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu esamību, varēs nelietot mutes un deguna aizsegus.

Minētie grozījumi stāsies spēkā nākamā dienā pēc publicēšanas Latvijas Vēstnesī, norāda VM.