foto: Evija Trifanova/LETA
Par viltotu Covid-19 testu izmantošanu draud kriminālatbildība
Koronovīrusa izraisītās slimības Covid-19 testēšanas pārskats.
112
2021. gada 23. jūnijs, 11:38

Par viltotu Covid-19 testu izmantošanu draud kriminālatbildība

Jauns.lv / LETA

Par viltota Covid-19 testa izmantošanu var draudēt kriminālatbildība, proti, neliels cietumsods, piespiedu darbs vai naudas sods, informēja prokuratūrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban normatīvais regulējums paredz privilēģijas un atvieglojumus personai ar Covid-19 negatīva testa rezultātu. Atbilstoši šiem noteikumiem persona veikto vakcināciju pret Covid-19, testēšanu vīrusa noteikšanai vai pārslimošanu ar Covid-19 apliecina ar vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu.

Atbilstoši noteikumiem Latvijā izsniegts testēšanas sertifikāts satur informāciju par Covid-19 testa veikšanu, tajā skaitā, parauga ņemšanas datumu un testa rezultātu.

No minētā izriet, ka persona, uzrādot sertifikātu, tiek atbrīvota no pienākuma veikt Covid-19 testu un doties pašizolācijā, ieceļojot Latvijā.

Tāpat noteikumu aktuālajā redakcijā noteikts, ka negatīvs Covid-19 tests personu atbrīvo no pienākuma ievērot noteiktās stingras izolācijas prasības, nosakot ievērot pašizolāciju noteiktos gadījumos.

Ņemot vērā minēto, šis sertifikāts ir atzīstams par dokumentu, kas dod tiesības vai atbrīvo no pienākumiem.

Krimināllikuma norma paredz kriminālatbildību par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu, kā arī par viltota dokumenta realizēšanu vai izmantošanu.

Par šāda nozieguma izdarīšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai naudas sodu.