“Loze & Partneri” panāk FID iesaldētās naudas atbrīvošanu
Jānis Loze.
Sabiedrība
2021. gada 16. jūnijs, 14:25

“Loze & Partneri” panāk FID iesaldētās naudas atbrīvošanu

Jauns.lv

Advokātu birojs “Loze & partneri”, kas pārstāvēja vienus no lielākajiem Ukrainas investoriem Latvijā, lietā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma un proliferācijas finansēšanu, ir panācis iesaldēto naudas līdzekļu un vērtspapīru atbrīvošanu vairāku miljonu vērtībā. Nozīmīgs šis gadījums ir ar to, ka klientam labvēlīgs lēmums panākts vēl ģenerālprokuratūrā, iztiekot bez policijas izmeklēšanas un tiesāšanās.

“Mums izdevās panākt Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) lēmuma pārsūdzību ģenerālprokuratūrā. Rezultātā lieta tika izbeigta un līdzekļi klientam atdoti. Šādu rezultātu izdevās panākt ar pamatīgu sagatavošanos un dokumentu izpēti. Izmantojot lielu dokumentu apjomu izdevās pierādīt, ka līdzekļu iesaldēšana veikta nepamatoti un atcelt šo lēmumu bez ilgstošas lietas atrašanās policijā un tiesvedībā. Jāpiezīmē, ka gadījums nav saistīts ar ABLV banku. Lēmums un galīgs un nepārsūdzams,” teica Jānis Loze.

Advokāts uzsvēra, ka diemžēl 95 līdz 98 procentos FID lēmumu pārsūdzības gadījumu gadījumu šāds rezultāts netiek sasniegts. “Diemžēl lielum lielajā vairumā gadījumu lieta nokļūst policijā, kur kriminālprocess tiek izmeklēts vairākus gadus, kam seko tiesāšanās – tas pārvēršas par ilgu un garu procesu. Atsevišķos gadījumos labvēlīgu iznākumu vēl izdodas panākt policijas izmeklēšanas stadijā, bet vairums gadījumu jārisina caur tiesu. Iemesli, kāpēc tā notiek ir vairāki, piemēram, tāds, ka klienti paši nepārsūdz FID lēmumu, jo uzskata, ka tas ir bezjēdzīgi un nekas netiks panākts. Agrākajos gados šāda klientu nostāja bija pamatota, taču šobrīd situācija sāk mainīties un pārsūdzēt tomēr ir vērts – pārliecība, ka FID nekad nekļūdās un tās lēmumi ir faktiski nepārsūdzami, pamazām sāk šķobīties. Cits raksturīgs iemesls ir nespēja paskaidrojumu sniegšanai atvēlēto 45 dienu laikā savākt un apkopot visus nepieciešamos dokumentus – ja uzņēmums strādājis, piemēram, 10 gadus, tad var pieprasīt uzrādīt dokumentus par visiem šiem 10 gadiem. Īpašus sarežģījumus tas sagādā uzņēmumiem., kuriem ir vairāki ārvalstu sadarbības partneri – 45 dienas ir gandrīz neiespējami īss termiņš izziņu saņemšanai no ārvalstu banku kontiem, partneru grāmatvedības datu iegūšanai un arī pierādījumiem  par to, ka uzņēmuma ārvalstu partneris darbojas likumīgi, nav saistīts ar ārzonu vai čaulas uzņēmumiem utt,” teica Loze.

Jānis Loze uzsvēra arī pašreizējā naudas likumības pierādīšanas procesa trūkumus. “Man kā advokātam ir grūti pieņemt to, ka klientam pašam jāpierāda, ka naudas līdzekļi iegūti likumīgi, nevis FID jāpierāda, ka tie ir nelikumīgi. Tāpat grūti pieņemt to, ka pietiek ar izmeklētāja viedokli, nevis faktiem un pierādījumiem, lai kvalificētu naudas līdzekļus kā nelikumīgi iegūtus – manuprāt, šī pierādījumu robeža ir pārāk zema. Domāju, ka agri vai vēlu Latvija saskarsies ar zināmu sūdzību apjomu Eiropas tiesās saistībā ar šo situāciju un būs jāmeklē labāks ilgtermiņa risinājums – naudas konfiscēšanas process šobrīd ir pārāk vienkāršs.”