Sabiedrība
2021. gada 11. jūnijs, 09:31

RSU rektors Pētersons atklāj, ka augstskolas padomi gaida ar lielu piesardzību

Jauns.lv / LETA

Augstskolu pārvaldības reformas gaitā ieviestā padome tiek gaidīta ar lielu piesardzību, jo par to vēl ir daudz neskaidrību, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors un rektors Aigars Pētersons.

Šo piesardzību viņš skaidroja ar to, ka saskaņā ar likumu lielākā daļa padomes locekļu, tai skaitā padomes priekšsēdētājs būs "no ārpuses". "Tas zināmā mērā vieš neskaidrību, neuzticību, jo mēs arī dzīvojam konkrētā valstī, kur nav daudz labu piemēru šādām padomēm," norādīja universitātes rektors.

Augstskolām jābūt piesardzīgām arī tāpēc, ka daudzi ar padomēm saistīti jautājumi vēl nav atrunāti jaunajā likumā, bet to izlemšana atstāta Ministru kabinetam. Līdz ar to Pētersons cer, ka valdība un Izglītības un zinātnes ministrija ieklausīsies augstskolas viedoklī, izvēloties, kādus ārējos ekspertus piesaistīt.

foto: Ekrānuzņēmums
RSU profesors un rektors Aigars Pētersons cer, ka valdība un Izglītības un zinātnes ministrija ieklausīsies augstskolas viedoklī, izvēloties, kādus ārējos ekspertus piesaistīt.

RSU rektors veltīja vairākas kritiskas frāzes bijušajai izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai, norādot, ka viņas komunikācijas stils nebija vērsts uz attīstību, turpretim jaunās ministres Anitas Muižnieces (JKP) acīs, pēc Pētersona teiktā, "mirdz uguntiņas".

Kā ziņots, Saeima otrdien galīgajā lasījumā atbalstīja augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, tādējādi mainot augstākās izglītības sistēmas pārvaldību, dalot augstskolas jaunā tipoloģijā un mainot augstskolu iekšējo pārvaldību.

Grozījumi citastarp paredz ieviest jaunu iekšējās pārvaldības institūciju - augstskolas padomi. Paredzēts, ka tā būs atbildīga par augstskolas attīstības stratēģijas apstiprināšanu un tās ieviešanas progresa uzraudzību.

Plānots, ka grozījumi Augstskolu likumā stāsies spēkā šā gada 16.augustā.