foto: AFP/Scanpix
FOTO: aizsardzības ministrija lūko iegādāties Turcijas kaujas dronus “Bayraktar TB2”
Domājot par bezpilota kaujas lidaparātu iegādi, Ārlietu ministrija izskatījusi arī Turcijas privātās kompānijas "Baykar" piedāvājumu.
Sabiedrība
2021. gada 10. jūnijs, 05:27

FOTO: aizsardzības ministrija lūko iegādāties Turcijas kaujas dronus “Bayraktar TB2”

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pirmdien un otrdien bija devies vizītē uz Turciju, kur tikās ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu un aizsardzības ministru Hulusi Akaru, lai pārrunātu abu valstu turpmāko sadarbību aizsardzības jomā.

Papildus tam Pabriks apciemoja arī Turcijas privāto aizsardzības tehnoloģiju izstrādātāju “Baykar”, kas cita starpā ražo arī militāros bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”.

Aizsardzības ministrijā Jauns.lv skaidroja, ka šobrīd ministrija izskata iespējas iegādāties šādus dronus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, un tiek aplūkots arī NATO ietilpstošās Turcijas valsts privātās kompānijas piedāvājums.

Turcijā ražotais kaujas drons "Bayraktar TB2"

Bezpilota kaujas lidaparātu “Bayraktar TB2” ražo Turcijas privātais aizsardzības tehnoloģiju izstrādātājs “Baykar”.

gallery icon
19

Ministrijas Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze informēja, ka, iepērkot šādu bruņojumu, būtiski ministrijas ieskatā esot nodibināt attiecības ar izstrādātāju, kas dotu iespēju šajā procesā nosacītā kapacitātē piedalīties arī pašmāju ražotājiem.

Lai apzinātu NBS iespējas bezpilota vadāmo kaujas lādiņu, kā arī saistīto bezpilota lidaparātu pretdarbības spēju turpmāku attīstību realizēt sadarbībā ar nacionālajām pētniecības iestādēm un vietējiem uzņēmējiem, Aizsardzības ministrija un NBS, sadarbībā ar uzņēmumu LMT, šī gada 29. martā rīkoja attiecīgajai jomai veltītu inovāciju pasākumu.

Poļi jau paziņojuši, ka pirks

Zināms arī, ka maijā par 24 kompānijas “Baykar” dronu “Bayraktar TB2” iepirkšanu paziņoja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

Polija tādējādi ir kļuvusi par pirmo Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti, kura publiski ir izziņojusi gatavību iepirkt kaujas bezpilota lidaparātus no Turcijas.

Savukārt Turcija lūko iegūt arvien lielāku šī tirgus daļu jau tuvākā nākotnē.

Šobrīd par potenciālajiem klientiem tiek uzskatītas arī tādas valstis kā Ungārija, Albānija, Baltkrievija, Lielbritānija, Bulgārija un Čehija, teikts Turcijas valdību atbalstošā laikraksta “Daily Sabah” interneta versijā Dailysabah.com.

Iepriekš Turcijas firmas ražotie bezpilota lidaparāti izmantoti Sīrijā, Lībijā un Kalnu Karabahā.

Līdz šim Latvijas un Turcijas sadarbība aizsardzības sfērā ir bijusi saistīta ar militāro izglītību un apmācībām.

Aizsardzības ministrijas un NBS pārstāvji ir piedalījušies NATO programmas “Partnerattiecības mieram” organizētajos kursos Ankarā, kā arī citos Turcijas militāros un civilos mācību centros notiekošos semināros un kursos.

Latvijas un Turcijas bruņoto spēku karavīri kopā ar sabiedrotajiem piedalās dežūrā NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības (VJTF) sastāvā.

Sevišķi ātrās reaģēšanas vienība ir Alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām.

Šo vienību iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai tā reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.