foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijā drīzumā būs vērojams daļējs Saules aptumsums; citviet - arī pilns. FOTO. VIDEO
10. jūnijā Latvijā atkal būs novērojams daļējs Saules aptumsums (attēlā: Saules aptumsums Rīgā 2015. gada martā).
Sabiedrība
2021. gada 28. maijs, 11:48

Latvijā drīzumā būs vērojams daļējs Saules aptumsums; citviet - arī pilns. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ceturtdien, 10. jūnijā, dienas vidū Latvijā varēs novērot daļēju Saules aptumsumu, kādi pie mums redzami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējo reizi, tas bija novērojams 2018. gada augustā, bet nākamais gaidāms jau samērā drīz – 2022. gadā, kad Mēness aizsegs vairāk nekā pusi Saules diametra. Šoreiz gan Mēness aizklās tikai trešdaļu Saules diska. Pilnu Saules aptumsumu Latvijā mūsu paaudze gan nepiedzīvos, ja to gribēs izbaudīt vajadzēs doties uz citām zemeslodes vietām, piemēram, šoziem uz Antarktīdu.

Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills Jauns.lv pastāstīja:  “10. jūnijā dienas vidū visā Latvijā būs iespēja novērot daļēju Saules aptumsumu. Šo var uzskatīt par vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra.

Aptumsuma sākums Rīgā būs pulksten 12.54, maksimālā fāze (kad aizklāts 31% Saules diametra) būs 14.02, bet tas noslēgsies 15.09. Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze. Liepājā viss notiks sešas minūtes agrāk, bet fāze būs līdzīga kā Rīgā. Kolkā viss notiks četras minūtes agrāk, bet maksimālā fāze būs 33%. Līdzīga fāze būs Rūjienā, bet notikuma laiki līdzināsies momentiem Rīgā. Savukārt Daugavpilī notikumi būs piecas minūtes vēlāk nekā Rīgā, bet fāze būs mazāka – 28%”. 

foto: Rebeka Žeile/LETA
Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills: “Daļēji Saules aptumsumi pie mums, Latvijā, redzami reizi divos līdz sešos gados”.

Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2018. gada 11. augustā, bet nākamais ir gaidāms jau samērā  drīz – 2022. gada 25. oktobrī, kad Mēness aizsegs vairāk nekā pusi Saules diametra. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs tikai 2142. gadā.

Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Starp citu, arī 2021. gada 10. jūnija aptumsums Zemes Ziemeļpola apgabalos būs novērojams kā gredzenveida aptumsums. Latvijā gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams tikai pēc 18 gadiem - 2039. gada 21. jūnijā.

Pilnīgs saules aptumsums Indonēzijā

gallery icon

Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar robu.

Šogad Saules aptumsuma kolektīvi novērojumi epidemioloģisku apsvērumu dēļ klātienē nenotiks, tomēr Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) aicina iespēju robežās to novērot mājsaimniecības ietvaros un dalīties ar novērojumu rezultātiem sociālajos tīklos (tēmturis - #saulesaptumsums).

foto: Ieva Čīka/LETA
Saules aptumsumu nedrīkst vērot ar neapbruņotu aci (attēlā: Saules aptumsuma vērošana Rīgā 2008. gadā pie “Saules akmeņa”).

LAB atgādina, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra, jo tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna. Īpaši interesanti aptumsuma laikā ir vērot Saules projicēto attēlu ar “robu”. Tādi attēli veidojas caur koku lapotnes spraugām vai mazākā izmērā caur papīra lapā izdurtiem caurumiņiem.

Par to, kad Latvijā varēs sagaidīt pilnu Saules aptumsumu, LAB priekšsēdētājs Māris Krastiņš saka: “To nesagaidīs neviens no mums, bet interesantākie novērojumi sagaidāmi šī gadsimta trīsdesmitajos gados, kad redzams gredzenveida Saules aptumsums”. Gredzenveida Saules aptumsums iestājas, kad Mēness pilnas ēnas virsotne atrodas virs kāda Zemes virsmas punkta, tieši vienā līnijā ar Zemi. Tad Saule parādās kā ļoti spilgts gredzens, kas ieskauj tumšo Mēness disku.

Ja kāds grib redzēt pilnu Saules aptumsumu, tad viņam jāsāk domāt par čemodāna pakošanu, lai 4. decembrī nokļūtu līdz Antarktīdai. Šo aptumsumu varēs novērot arī Dienvidāfrikā un Atlantijas dienvidos, bet tikai kā daļēju Saules aptumsumu. Vairāk saules aptumsumu šogad nav gaidāmi.

Savukārt nākamgad daļēji Saules aptumsumi būs redzami 30. aprīlī Klusā okeāna dienvidaustrumu daļā un Dienvidamerikas dienvidos, kā arī 25. oktobrī – ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā, kā arī Āfrikas dienvidaustrumos, Vidējos Austrumos, Rietumāzijā, Urālos un Rietumsibīrijā.

foto: Vida Press
Sevišķi interesanti ir novērot gredzenveida Saules aptumsumu, kāds būs arī 10. jūnijā, bet ne Latvijā. Pie mums būs tikai daļējs Saules aptumsums.

Nākamie pilnie Saules aptumsumi būs: * 2024. gada 8. aprīlī Meksikā, ASV centrālajā daļā un Austrumkanādā; * 2026. gada 12. augustā Arktikā, Grenlandē, Islandē un Spānijā; * 2027. gada 2. augustā Marokā, Spānijā, Alžīrā, Lībijā, Ēģiptē, Saūda Arābijā, Jemenā un Somālijā; * 2028. gada 22. jūlijā Austrālijā un Jaunzēlandē, kā arī * 2030. gada 25. novembrī Botsvānā, Dienvidāfrikā un Austrālijā.

Cilvēki Austrumvalstīs veras gredzenveida Saules aptumsumā

Daļā Austrumu puslodes valstu šodien novērojams gredzenveida Saules aptumsums. Šim vasaras saulgriežu laika aptumsumam raksturīgs iespaidīgs "uguns gredzens" - aptumsums ...

gallery icon

ASV vērojams pilnīgs Saules aptumsums

ASV rietumu piekrastē pirmdien sācies reti vērojams pilnīgs Saules aptumsums, kura iestāšanos debesu vērotāji sveica ar ūjināšanu un aplausiem.

gallery icon

Pasaule vēro saules aptumsumu 2015. gada 20. martā

gallery icon

Saules aptumsums

gallery icon