Šķirot atkritumus – maciņam izdevīgi un videi draudzīgi
Sabiedrība
2021. gada 30. aprīlis, 06:00

Šķirot atkritumus – maciņam izdevīgi un videi draudzīgi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Savā daudzdzīvokļu mājas kopsapulcē esam pieņēmuši lēmumu ieviest papildus konteinerus atkritumu šķirošanai. Kā rīkoties tālāk?”

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbild Olita Gedroica, “Latvijas Namsaimnieks” direktore

Iedzīvotāju iniciatīva uzsākt šķirot atkritumus ir apsveicama, un no tās ieguvēji būs ne tikai konkrētās mājas iedzīvotāji - rūpes par apkārtējo vidi ir ilgtermiņa ieguldījums sabiedrības kopējā labklājībā. Runājot par atkritumu šķirošanas praktisko pusi – šo uzdevumu var uzdot veikt savam mājas apsaimniekotājam. Apsaimniekotājs slēgs līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, kas saskaņā ar pašvaldības lēmumu, apsaimnieko konkrēto apdzīvoto teritoriju. Jāatzīmē, ka saskaņā ar likumdošanu, visiem iedzīvotājiem ir pienākums iesaistīties pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā. Turklāt, škiroto atkritumu savākšana ir ietaupījums iedzīvotāju maciņam, jo atkritumu apsaimniekošanas kompānijas piemēro mazākas likmes, piemēram, bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanai.

Šķirot var visu

Šķirot ir iespējams visus atkritumus, kas rodas mājsaimniecībā – plastmasu, stiklu, papīru un kartonu, arī baterijas, nolietoto elektrotehniku, apģērbu, medikamentus utml. Atkritumu apsaimniekotāji iedzīvotāju ērtībai ieviesuši konteinerus dažādās krāsās, lai marķētu, kādus atkritumus katrā konteinerā drīkst ievietot. Konteineru novietošanu plastmasai, papīram un stiklam var pieteikt savam apsaimniekotājam. Savukārt, par citu atkritumu nodošanu jāparūpējas pašiem. Medikamentus iespējams nodot aptiekās, atbilstoši to utilizācijas standartam (piemēram, izņemtus no iepakojuma), savukārt, izlietoto bateriju savākšanas kastes atrodamas gandrīz katrā lielveikalā, tirdzniecības centros, arī izglītības iestādēs. Otrā elpa jādod arī apģērbam, ja tas ir labā stāvoklī, katrā pašvaldībā ir pieejami speciāli konteineri, kuros ievietot labdarībai domātās drēbes un apavus, savukārt, tekstilizstrādājumus, kurus vairs nevar vilkt, var nodot atsevišķu zīmolu apģērbu veikalos vai tirdzniecības centros esošajos konteineros. Lielākus priekšmetus, piemēram, elektrotehniku, sadzīves tehniku, mēbeles, auto riepas utml. iespējams nogādāt šķirošanas laukumos. Labs palīgs ir Latvijas Zaļā punkta izveidotā karte, kurā ievadot savu adresi iespējams atrast tuvāko šķirošanas laukumu vai konteineru novietni jebkura veida atkritumiem - http://www.zalais.lv/lv/kur-izmest/

Bio atkritumi – brūnajos konteineros

Kopš 2020. gada Latvijā ieviesta iespēja šķirot arī bio atkritumus jeb bioloģiski noārdāmos atkritumus – virtuves, pārtikas atliekas un pusfabrikātus bez iepakojuma, kurus vairs nevar izmantot cilvēku uzturam, tāpat arī vienreiz lietojamās salvetes, papīra dvieļus, iepakojuma papīru, kafijas un tējas biezumus, bojātus augļus un dārzeņus. Tāpat pie bio atkritumiem pieskaitāmi dārzu un parku atkritumi – lapas, zāle, dārza augi, augu saknes, mulča, nelieli zari. Bio atkritumiem paredzēti šķirošanas konteineri brūnā krāsā, un sazinoties ar ēkas apsaimniekotāju, iespējams pieteikt šo konteineru izvietošanu pie savas daudzdzīvokļu mājas. Bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītajai vākšanai ir savas priekšrocības arī finansiālā aspektā - maksa par to vākšanu ir zemāka nekā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanai. Līdz ar to, izvēloties dabai draudzīgu atkritumu dalīšanu, iespējams arī ietaupīt savas mājsaimniecības budžeta ietvaros.

Drīzumā arī depozīta sistēma

Valstiskā mērogā šobrīd norit aktīvs darbs pie depozīta sistēmas ieviešanas, kas paredz dzērienu iepakojuma nodošanu pret samaksu. Šī sistēma sāks darboties jau 2022. gada sākumā, un depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) dzēriena iepakojumus. Paredzēts, ka pašvaldības uzstādīs depozīta sistēmas automātus, kurā par cenu 10 centi/par vienu iepakojumu vienību, varēs ievietot visus iepriekš minētos dzērienu iepakojumu veidus. Naudas atmaksu varēs saņemt, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme, svītrkods vai kvadrātkods un iepakojums būs iztukšots.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Papildus konteineru izvietošana

“Latvijas Namsaimnieks” saviem klientiem nodrošina līguma slēgšanu ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, un pēc iedzīvotāju pieprasījuma organizē arī papildus konteineru izvietošanu, atkritumu konteineru novietņu izbūvi un citas ar atkritumu utilizāciju saistītus pakalpojumus. Jaunais Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.-2028. gadam paredz paplašināt atkritumu dalītās vākšanas sistēmu, veidot efektīvāku sistēmas pārvaldi un būtiski palielināt atkritumu pārstrādi vienlaikus samazinot apglabājamo atkritumu apjomus. Ikvienas mājsaimniecības ikdienā īstenotais atkritumu šķirošanas process veicina ilgtermiņa rūpes par savu apkārtējo vidi.

Izmēģini 3 mēnešus bez maksas

Šobrīd jaunajiem klientiem “Latvijas Namsaimnieks” piedāvā 3 mēnešus bez maksas izmēģināt ēku apsaimniekošanas pamatpakalpojumus. Kampaņa ļaus novērtēt, cik ērta ir sadarbība ar ēku apsaimniekotāju, un kā sekmīga sadarbība var atvieglot ikdienas apsaimniekošanas darbu organizēšanu.

 Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks