foto: Vizualizācija: Bauskas novada dome
Bauskā uzstādīs plostnieku kroga gaili
Tā varētu izskatīties "Melnais gailis bumbā" pie Mēmeles.
Novadu ziņas
2021. gada 25. aprīlis, 06:51

Bauskā uzstādīs plostnieku kroga gaili

Kas Jauns Avīze

Bauskā, Rīgas ielā, pretim Mēmeles gājēju tiltam, paredzēts uzstādīt skulptūru "Melnais gailis bumbā" – tā nolemts pēc pašvaldības rīkotās iedzīvotāju aptaujas "Facebook". Šajā vietā reiz atradās plostnieku iecienīts krogs, kuru rotāja izkārtne ar melnu gaili uz melnas bumbas.

Vietējā muzeja vēsturnieki stāsta, ka plostnieku krogi bijuši abās Mēmeles pusēs. Melnais gailis atradies pilsētas pusē, kreisajā krastā, ēka nav saglabājusies, otrā krastā trošu tiltiņa galā bijušais krogs pārbūvēts par dzīvojamo namu.

Skulptūras autors ir tēlnieks Dāvis Valbaks, kuram šī ir pirmā uzvara kādā konkursā. Viņa dzimtā puse ir Kaltene, iepriekš Bauskā bijis tikai dažas reizes – pamatskolas laikā basketbola sacensībās jaunatnes līgā, raksta "Bauskas Dzīve". Toties, skolā rakstot referātus ģeogrāfijā, Valbaks no Latvijas pilsētām izvēlējies tieši Bausku.

Konkursu rīkoja biedrība "Meistars Gothards", kas pērn vasarā Bauskā noorganizēja radošo izpētes darbnīcu.

Skulptūras augstums paredzēts 1,8 metri, tēlnieks kā materiālu piedāvā salīdzinoši lētāku variantu – minerālu un akrila sveķu kompozītmateriālu ar stikla šķiedras armējumu un izturīgu pārklājumu, kas varētu izmaksāt ap 5000 eiro. Tagad jāgaida pašvaldības lēmums par finansējumu.