foto: Paula Čurkste/LETA
Priekšvēlēšanu cīņas Pierīgā: slavena aktrise, aizmukušie Rīgas domnieki un jocīgie svētki
Cīņa par deputātu vietām Pierīgas novados būs visai agresīva. Domājams, it sevišķi Mārupē, kas, pēc visa spriežot, varētu kļūt par vienu no bagātākajām, ja ne pat par visturīgāko Latvijas pašvaldību.
Politika
2021. gada 16. aprīlis, 05:45

Priekšvēlēšanu cīņas Pierīgā: slavena aktrise, aizmukušie Rīgas domnieki un jocīgie svētki

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Galvaspilsētai tuvējos novados – Ādažos, Ķekavā, Mārupē un Saulkrastos – priekšvēlēšanu kaislības būs gana intriģējošas. Šajos novados, kurus par savu dzīvesvietu izvēlējušies tūkstošiem rīdzinieku, partijas diez ko nevar spēlēt uz “kaimiņu būšanu” – tradicionālajām vērtībām un vietējām slavenībām.

Pēc būtības rīdziniekiem, kuri dzīvo šajos novados, lokālās tēvu tēvu tradīcijas ir sekundāras. Viņiem galvenais, lai būtu mūsdienīga un ērta dzīvesvieta. Tādēļ Pierīgas deputātu kandidātiem ir lieki apelēt pie kaut kādām novadu vēsturiskām vērtībām kā, piemēram, Suitijā vai Sēlijā. Tas arī jaušams partiju priekšvēlēšanu programmās, kurās uzsvars tiek likts uz praktiski moderno šodienu un rītdienu.

Pierīga ir dzīvesvieta arī daudziem izbijušiem Rīgas domniekiem, kuri nu savu vietvaras politiķa karjeras turpinājumu redz Ādažu vai Mārupes domē. Ir arī slavenību plejāde, kas aicināta vēlētājus pievērst uzmanību vienam vai otram sarakstam, sevišķi jau Mārupes pusē.

Reģionālās reformas “piespiedu laulības”, protams, šūmēšanos izraisījusi arī Pierīgas novados. Ādažu novadam nu būs pieeja pie jūras. Saulkrastiem “atņemts” Skultes pagasts un pievienoti Sējas zemnieki. Ķekavai jāsadzīvo ar Baldoni, bet mārupieši tā īsti vēl nav apjautuši, kā ir būt vienā laivā ar Babīti.

Ādaži: militārā galvaspilsēta, bijušie Rīgas varasvīri un Nēģu svētki

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs atkal tēmā uz pašvaldības deputāta krēslu, šoreiz Ādažu novadā.

Ādažu novada ēdienkartei pēc reģionālās reformas līdzās čipšiem, vietējā Gaļas nama izslavētai desai un našķiem no jaunās “Laimas” ražotnes nu piepulcēsies arī daudz vērtīgāks produkts – Carnikavas nēģi, jo Ādažiem pievienotais Carnikavas pagasts pavērs iekšzemes ādažniekieu ceļu uz jūru – Carnikavas pludmalēm. Līdz ar to Ādažu pašvaldībai nu būs jārīko gan Nēģu svētki, gan Zvejnieksvētki, ko par prieku carnikaviešiem savās priekšvēlēšanu programmās sola gan Latvijas Zemnieku savienība (LZS), gan Reģionu apvienība.

Kopumā uz 15 deputātu vietām Ādažu novada domē cierē 111 kandidāts no septiņiem sarakstiem. Pāris sarakstu līderu ir izbijušie Rīgas rātskungi. Tā “Saskaņas” sarakstā ar pirmo numuru startē iepriekšējā galvaspilsētas domes sasaukumā no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Rīgas vicemēra amata patriektais Druvis Kleins, kurš pēc Nila Ušakova aizbēgšanas uz Briseli visādīgi centās balstīt Oļega Burova valdīšanu Latvijas lielākajā pašvaldībā. Viņš arī kā galvaspilsētas vicemērs, kā vēstīja plašsaziņas līdzekļi, it kā esot sašmucējies arī biznesa darījumos saistībā ar Rīgas Centrāltirgus vēlmi iznomāt Rūpniecības tirgus teritoriju.

Otrs izbijušais Rīgas rātskungs, kurš ir kādas partijas saraksta līderis, ir bijušais soicāldemokrāts, Rīgas mērs no 2001. līdz 2005. gadam – Gundars Bojārs, kurš nu ir zaļais zemnieks, viņš uz uzvaru vietvaras vēlēšanās vedīs Latvijas Zaļo partiju. It kā jau globālā skatījumā sociāldemokrātu un zaļo ideoloģija “lielos vilcienus” nav krasā pretrunā, tikai Ādažos viens otrs programmatiskais uzstādījums neštimmē kopā. Ja starptautiskā ieskatā uzskatām, ka zaļie ir pārliecināti pacifisti, tad Ādažu novada domes vēlēšanās viņu programma noslēdzas visai kareivīgi: “Esam NATO Ziemeļeiropas Galvaspilsēta!”.

Protams, Ādažu attīstība nepārprotami ir saistīta ar militāro poligonu un lielākā vai mazākā mērā, publiski vai nepubliski to apzinās visas partijas. Tāpat to, ka Ādažu potenciāls ir ražošana un nu arī tūrisms, jo novada klāt nākusi populāra Vidzemes jūrmalas pludmales daļa.

Vēl uz Ādažu novada domi startē JKP, KPV LV un kustības “Par!” un “Jaunā Vienotības” apvienotais saraksts. Ir iespēja ievēlēt arī tos pašus “vecos vēžus”. LZS saraksta pirmās piecas vietas ieņem pieci pašreizējo Ādažu vai Carnikavas novada domes deputāti, kopumā visā sarakstā tādu ir astoņi. Kā jau solīdā sabiedrībā pienākas, pirmās trīs vietas atvēlētas dāmām. Savukārt Reģionu apvienības sarakstā pirmā vieta atvēlēta pašreizējam Ādažu novada mēram Mārim Sprindžukam.

Saulkrasti: dīvainie Zvejnieka svētki, dimantus par briljantiem un vientuļais jaunais saskaņietis

foto: Zane Bitere/LETA
Izstrādājies pa dažādu Rīgas ministriju kabinetiem, nu Saulkrastu domes deputāta amatu cierēs zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglītis.

Ziemeļrietumos Ādažu novads robežosies ar mokās un strīdos dzimušo Saulkrastu novadu. Vispirms Satversmes tiesa par labu Limbažiem no Saulkrastiem “atņem” Skulti. Tad saulkrastiešiem jādzird pārmetumi no klātpievienotā pašreizējā Sējas novada iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka kūrorta labumus gribošajiem saulkrastiešiem būs maza interese par Sējas zemes arājiem. Uz vietējo domi paburkšķ arī paši Saulkrastu cilvēki, viņiem, piemēram, nav sava kultūras nama un uz to jāmēro ceļš uz Zvejniekciemu. Tagad gan šis ceļš ir aizaudzis, bet, domājams, kovidbriesmas jau kaut kad rimsies un cilvēki atkal plūdīs uz teātriem, koncertiem un ballēm. Par to būs jādomā tiem 15 Saulkrastu domniekiem, kurus vietējie izvēlēsies no astoņu partiju piedāvātā 109 cilvēku pulka.

Ar, iespējams, vispoētiskāko teikumu priekšvēlēšanu programmā startē partija “Latvijas attīstībai”, kurā teikts: “Saulkrastu novads ir kā dimants, kas pacietīgi un ar zināšanām jāslīpē, līdz tas iegūs briljanta mirdzumu!” Interesanti, ka dārgakmeņu transformācijā partijai palīdzēs biedrības “Dimantu akadēmija” valdes locekle Inga Geistarde-Zaporožeca. Te gan jāteic, ka ar dārgakmeņiem to tiešā izpratnē akadēmijai gan nav nekāda sakara, tā par dārgakmeņiem sauc basketbolistus un tur rūpi par basketbola attīstību novadā un arī visā Latvijā. Un ar sportu jau Saulkrastiem tagad būs vairāk saskare nekā līdz šim, jo jaunajā novadā tiks iekļauti arī Murjāņi ar tur esošo slaveno sporta skolu.

Aiz “Latvijas attīstībai” seko Latvijas Zaļās partijas saraksts, kuru var uzskatīt par sējieniešu sarakstu, kura līderis ir Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš, kuram seko vairāki pašreizējie deputāti (arī no Saulkrastu novada), kā arī Sējas novada vicemēre Inta Petrova. Savukārt Latvijas Reģionu apvienības līderība pieder otra apvienoties spiestā novada vadītājam - Saulkrastu novada domes priekšsēdētājam Normundam Līcim.

Tāpat novada domes vēlēšanās startē arī “Jaunā Vienotība” un šajās vēlēšanās visai neierasts tandēms - Nacionālā apvienība kopā ar JKP. Kura līderis ir zemkopības ministra Kaspara Gerharda biroja vadītājs Jānis Eglītis. LZS sola aizstāvēt gan Sējas zemnieku, gan Saulkrastu zvejnieku intereses: “Par cilvēkiem, jūru un zemi!”

Gaužām nīkulīgs Saulkrastos ir kreiso jeb tā dēvēto “kreivvalodīgo” partiju piedāvājums. “Saskaņa” savā sarakstā spējusi sagramstīt tikai četrus no 18 maksimāli pieļaujamajiem deputātu kandidātiem un, lai piesaistītu vēlētājus, sola ne tikai darbu un maizi, bet arī izklaides: “Aprīkot jātnieku treniņa laukumu Zvejniekciemā un popularizēt Zvejnieka Svētkus”. Te gan jāteic, ka programmas rakstītājiem kaut kas misējies ar pareizrakstību, jo Latvijā līdz šim bijuši Zvejnieksvētki vai Jūras svētki. Vai nu saskaņieši pārrakstījušies vai tik tiešām domā ieviest kāda viena Zvejnieka svētkus. Kaut gan Saulkrastos tam ir vispiemērotākā augsne, tur joprojām vēl ir “Zvejnieka dēla” autora Viļa Lāča vārdā nosauktā iela. Dīvains ir arī “Saskaņas” programmas teikums: “Radīt konkurenci esošiem veikaliem, piesaistot jauno veikalu ķēdi”. Neatbildēts paliek jautājums, kādu tad īsti veikalu ķēdi “Saskaņa” lobē, jo jaunajā “lielajā” Saulkrastu novadā jau ir tādu veikalu tīklu kā “Elvi”, “top!”, “Lats”, “Mego” un “Rimi” veikali. “Lidl” vai Krievijas zemo cenu tīklu – “Mere”?

Cēlā vientulībā “vienmandāta sarakstā” uz Saulkrastu domi pošas “Jaunās Saskaņas” vienīgais kandidāts – pašnodarbinātais juristkonsultants Rihards Pušmucāns, kurš pagājušās pašvaldību vēlēšanās Saulkrastu domes deputāta krēslā neveiksmīgi mēģināja iekļūt no partijas “Alternative”. Lai tagad uzlabotu savas izredzes, viņš savā programmā vērsim uzreiz ķeras klāt pie ragiem: “Pārskatīt un samazināt Latvijā augstākos tarifus par apkuri un komunālos maksājumus novadā”, jo, kā zināms, Saulkrastos ir vieni no valstī augstākajiem apkures tarifiem.

Ķekava: noslēpmainais Bāgants, Baldones kino un labklājības eksministrs

foto: Paula Čurkste/LETA
Bijušais labklājības ministrs un Ārstu biedrības prezidents, agrāk tēvzemietis, bet tagad saskaņietis Andrejs Požarnovs labprāt lemtu Ķekavas novada likteņus.

Pamatīga konkurence uz deputāta krēsliem ir Ķekavas novadā – uz 19 vietām pretendē 197 kandidāti no desmit sarakstiem. Tikai divi saraksti – JKP un “Progresīvie” nav spējuši piedāvāt pilnu listi, lai varētu aizpildīt visas 19 vakances. Pirmie tradicionāli uzsvaru, protams, liek uz godīgumu, bet otrie – uz veloinfrastruktūras attīstību un zaļo domāšanu. “Jaunā Vienotība” piedāvā 19 kandidātus, bet pārējie maksimāli pieļaujamo skaitu – 22.

“Latvijas attīstībai” Ķekavā startē vienotā sarakstā kopā ar mazzināmo partiju “Izaugsme” un sola arī izklaides klātpievienotajam Baldones novadam, solot modernizēt Baldones kinozāli – kinoteātri, kas vēl saglabājies kopš vecajiem padomju laikiem. Par novadnieku izklaidi un atpūtu domā arī Nacionālā apvienība, kura startē kopā ar Vidzemes partiju, jo tā sola parūpēties, lai Ķekavā atjaunotu centralizētu biļešu tirdzniecības vietu uz kultūras pasākumiem visā Latvijā. Tā kā Ķekavā ir gana optimistiski noskaņoti deputātu kandidāti, kuri domā par cilvēkiem jau tad, kad viņi atkal varēs iet uz kino un koncertiem.

Savukārt viena no Nacionālās apvienības pretiniecēm – “Saskaņa” savā sarakstā ar 3. numuru ierakstījusi kādreiz kaismīgo nacionāli, tēvzemieti Andreju Požarnovu. Pirms piesliešanās saskaņiešiem Požarnovs paspējis būt arī Saeimas un Rīgas domes deputāts, tai skaitā arī TB/LNNK frakcijas vadītājs parlamentā, Latvijas Ārstu biedrības prezidents un labklājības ministrs, pēc profesijas – ārsts traumatologs. Pēc nacionāļu atstāšanas kā Rīgas domnieks Nila Ušakova laikā viņš paspējis pašiverēties arī pa “Rīgas satiksmi”.

Latvijas Reģionu apvienības sarakstā pēc pašreizējiem Ķekavas un Baldones likteņu lēmējiem – deputātiem ir arī virkne kultūras darbinieku: vīru kora “Ķekava” mākslinieciskais vadītājs Arvīds Platpers, Baldones muzeja vadītāja Elīna Rasnace un vijolnieks Kārlis Bramanis.

Partijas "Vienoti Latvijai" sarakstā, kura līderis ir kādreizējais ar dažādiem skandāliem izgaismojies Baložu mērs, bijušā kinoteātra “Palladium” nama pārvaldnieks Andis Adats (viņš, piemēram, ticis vainots domes sēdes protokola viltošanā) ir viena gana noslēpumaina persona - Normunds Bāgants, kura anketā ierakstīts: “ziņas par darba vietu nav izpaužamas”. Te vien atliek piebilst, ka pirms pāris gadiem persona ar vārdu Normunds Bāgants figurēja kā kārtībnieks Valsts policijas algas saņēmēju sarakstā.

Bet “Jaunās Vienotības” saraksta pirmās divas vietas ieņem pašreizējie novada vadītāji - Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire un Baldones mērs Raimonds Audzers. Tāpat uz deputātu krēsliem Ķekavā cer Latvijas Zaļā partija un Latvijas Zemnieku savienība.

Mārupe: skatuves dīva Rēzija Kalniņa, Aviācijas muzejs un 9. maijs

foto: Mārtiņš Ziders
Mārupes novada vēlēšanās Nacionālās apvienības sarakstā startē Dailes teātra dīva Rēzija Kalniņa.

Ne mazāka konkurence kā Ķekavā ir līdzāsesošajā novadā, kur uz 19 deputātu vietām Mārupes novada domē cer 153 kandidāti no 11 sarakstiem. Un tas arī, saprotams, jo pēc novadu reformas Mārupes novads varētu kļūt par vienu no bagātākajiem Latvijā. To veidos līdzšinējie Mārupes un Babītes novadi, kurus daudzi turīgie rīdzinieki ir izvēlējušies par savu dzīvesvietu. Tādēļ par Mārupes novada vēlēšanu prognozēm grūti spriest, jo tur pastāvīgi pieaugošais iedzīvotāju skaits neļauj spriest par viņu politisko noskaņojumu kaut kādā “vidēji statistiskā” mērogā. Daudzi no pēdējos gados, kuri pievienojušies novada iedzīvotāju pulkam, arī nejūt saistību ar šīs vietas vēsturiskajām tradīcijām.

Tā kā Mārupē lielu lomu spēlēs priekšvēlēšanu kampaņa, kas var būt diezgan agresīva, kur uzsvars būs nevis uz “pazīstamām sejām”, bet gan “piedāvājumu”, kurš ir varen plašs arī ar Latvijā pat ļoti pazīstamām un slavenām personībām.

Nacionālās apvienības pirmais numurs – Mārupes novada domes deputāts, maksātnespējas administrators Andris Puide nevar popularitātes ziņā mēroties ne ar Latvijas U18 hokeja izlases galveno treneri Oļegu Sorokinu, ne Dailes teātra aktrisi Rēziju Kalniņu. Apvienība sola ne tikai dzīves uzlabojumus, bet arī patriotisma celšanu godā: “Uzstādīsim monumentālo Latvijas valsts karogu katrā pagastā un lielākajos novada ciemos”.

Ar savām nu jau tradicionālajā vērtībām uz Mārupes domi startē arī “Progresīvie”. Sava vērtību skala ir arī visnotaļ marginālajai partijai “Alternetive”, kuras četru cilvēku listē ar pirmo numuru startē savulaik īsu laiku Rīgas vicemēra amatā pabijušais un biedrību “9maijs.lv” vadījušais bijušais saskaņietis Vadims Baraņņiks.

JKP sarakstā ar piekto numuru startē Atmodas laika tribūna, Latvijas Tautas frontes vadītāja Daiņa Īvāna jaunākais dēls - Latvijas Nacionālā bibliotēka Digitālās bibliotēkas projektu vadītājs Jurģis Īvāns. Reģionu apvienības saraksta, kurā ar pirmo numuru startē Mārupes vicemēre Līga Kadiģe, bet ar otro -  pērn no Babītes novada domes priekšsēdētāja amata par iespējamām nelikumībām atstādinātais Andrejs Ence, pamatvērtība ir “cilvēks un ģimene”.

Latvijas Krievu savienība (LKS) Mārupes novada domes vēlēšanām spējusi sagramstīt tikai trīs kandidātus ar bezdadarbnieci Annu Bonderi priekšgalā, kas sola gan jaunu skolu krievu bērniem, gan Aviācijas muzeju. Arī LKS tuvākā konkurente “Saskaņa” uz Mārupes domi piedāvā visai trūcīgu listi – tikai ar septiņiem kandidātiem, un sola restartēt Mārupi: “Mārupei vajag jaunu sākumu!”

Zaļo un zemnieku savienības saraksta līderis ir ilggadējais Mārupes novada vadītājs Mārtiņš Bojārs. Saraksts, kurā startē arī izdevniecības “Rīgas Viļņi” žurnālists Juris Vaidakovs (ar 21. kārtas numuru) sola “stipru novadu”. Stipru, pārticīgu un drošu novadu sola arī “Jaunā Vienotība” un kustība “Par!”.

Savukārt “Latvijas attīstībai” sarakstā ar pirmo numuru startē pašreizējā Babītes novada domes priekšsēdētājs Aivars Osītis, kuram seko Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece. Sarakstu noslēdz novadā esošās starptautiskās lidostas “Rīga” direktors Lauris Siliņš.