foto: Ieva Leiniša/LETA
Sporta pils mazdārznieki gatavojas sēt un stādīt
Sporta pils teritorija mazdārziņiem atvēlēta līdz 2023. gadam.
Runā Rīga
2021. gada 11. aprīlis, 07:07

Sporta pils mazdārznieki gatavojas sēt un stādīt

Kas Jauns Avīze

Bijušās Sporta pils teritorijas mazdārziņu projektā patlaban noslēgti 140 līgumi ar pagaidu īrniekiem.

“Un vēl ik dienas saņemam e-pastus ar vēlmi īrēt dārzu,” teic idejas autore Renāte Prancāne. Patlaban rit gatavošanās pirmajai dārzkopības sezonai. Atvesti "Kronus" materiāli, no kuriem tiks gatavotas vairāk nekā 600 dārzu dobes un sarūpēta "Eko Zeme" augsne. Plānotas pirmās talkas, kuru laikā dārznieki paši iekārtos savus dārzus.

Rīgas dome projektu atbalstījusi vien idejiskā līmenī. “Diemžēl pagaidām esam saņēmuši idejisku atbalstu, bet ne finansiālu, taču ceram, ka mums izdosies aktualizēt urbāno dārzkopību Rīgā un ar pašvaldības atbalstu to attīstīt, lai šādu projektu Rīgā būtu vairāk,” uzsver Prancāne.

Sporta pils dārzi ir rīdzinieku veidots bezpeļņas projekts. Līdz 2023. gadam šeit atradīsies 150 īrei pieejamu mazdārziņu un ziedu pļavas kultūras un izglītības aktivitātēm. Teritorija būs publiski pieejama, tajā atradīsies arī atpūtas zona, to varēs apmeklēt, arī neīrējot dārziņu. Lai izvairītos no nelūgtiem viesiem, naktī teritorija būs slēgta.

Teritorijas īpašniece Rotermann Latvia pieder Igaunijā reģistrētai kompānijai "Invest Aktsiaselts". "Rotermann Group" Sporta pili nopirka 2007. gadā, iegādājoties Andra Šķēles meitām piederošo SIA "Centra attīstības uzņēmums" un "Projekts DM" kapitāla daļas. Darījuma summa nav atklāta, sniegta informācija, ka projektā plānots ieguldīt vairāk nekā 100 miljonus eiro. Ēku nojauca 2008. gadā, lai vietā celtu biznesa centru, taču projekts joprojām nav īstenots.