foto: LETA
Rinkēvičs cer, ka kārtība "zaļajām pasēm" varētu tikt izstrādāta līdz vasaras vidum
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2021. gada 7. aprīlis, 22:19

Rinkēvičs cer, ka kārtība "zaļajām pasēm" varētu tikt izstrādāta līdz vasaras vidum

Jauns.lv / LETA

 Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) paudis cerību, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī kārtība Covid-19 "zaļajām pasēm" varētu tikt izstrādāta līdz vasaras vidum.

Rinkēvičs Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" minēja, ka pašlaik ir izstrādāts regulas projekts. Latvijas pusē atbildīgā, kas jautājumā sniedz savu atzinumu, ir Veselības ministrija (VM).

Ārlietu ministrs skaidroja, ka "zaļās pases" nebūs ceļošanas dokuments, tas būs noteikts prasību kopums, un lēmums, ko no tā ņemt vērā, būs jāpieņem katrai valstij individuāli. 

"Es uzskatu, ka ir jābūt šādai sistēmai. Manuprāt, tai jābūt sinhronizētai ar Pasaules Veselības organizācijas sistēmu, jo nav šaubu, ka būs valstis, būs aviokompānijas, būs viesnīcas, kas prasīs vakcīnu vai negatīvu testu. Ja mēs gribam atgriezties kaut kādā normālā dzīvē - cilvēki grib ceļot un baudīt dzīvi -, tad šādu pasi vai regulējumu būtu jāievieš," teica ministrs.

Rinkēvičs atzīmēja, ka "zaļās pases" izveide varētu būt signāls ekonomikas atlabšanai un pandēmijā īpaši smagi cietušajām nozarēm, ka tās "var sākt atjēgties".

Lai atvieglotu iedzīvotāju pārvietošanos, ES līderi Eiropadomē 26.martā vienojušies turpināt darbu pie digitālā zaļā sertifikāta izstrādes.

VM kopā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) sākusi darbu pie zaļā sertifikāta ieviešanas, tomēr vienlaikus ministrija Eiropas Komisijas (EK) nosprausto mērķi - ieviest šo risinājumu līdz vasarai - uzskata par ambiciozu.