foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Cik ietekmīgi šobrīd ir Šķēle, Lembergs un Šlesers - triju oligarhu varu vērtē eksperti
Šlesers, Šķēle, Lembergs - trīs par oligarhiem dēvētie uzņēmēji.
Sabiedrība
2021. gada 5. aprīlis, 05:17

Cik ietekmīgi šobrīd ir Šķēle, Lembergs un Šlesers - triju oligarhu varu vērtē eksperti

Žurnāls "Kas Jauns"

Ne viens vien uzskata, ka Latvijas trīs slavenākie oligarhi joprojām nosaka teju visu, kas valstī notiek. Lobē savas intereses, nosaka politiķiem, kādas lēmumus pieņemt, tur tiesnešus “īsā pavadā”… Kāda tad varētu būt Andra Šķēles, Aivara Lemberga un Aināra Šlesera patreizējā ietekme, no ekspertiem centies noskaidrot žurnāls "Kas Jauns".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: LETA
Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes lektore Lelde Metla-Rozentāle.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore Lelde Metla-Rozentāle uzsver: "Nav jau bijušo oligarhu. Tā ietekme un sakari, īpaši ņemot vērā Latvijas salīdzinoši mazo izmēru, paliek vienmēr. Kamēr būs tās paaudzes cilvēki, kas ar viņiem kopā ir darbojušies politikā, tikmēr šie sakari paliks."

"Ja viņi turpina nodarboties ar biznesu un to attīsta, nevis ir aizbraukuši laimīgi pavadīt savas dzīves otro pusi kādās siltajās zemēs, tad viņi, protams, attiecīgi mēģina šo biznesu attīstīt, izmantojot savus iepriekš gūtos sakarus,” piebilst RSU lektore.

Lemberga ietekme ir mazinājusies

Viņasprāt, visvienkāršākā situācija ir ar Aivaru Lembergu. "Pirmkārt, viņš ļoti skaidri vēl aizvien pozicionē sevi aktīvajā politikā - gan reģionā ar Latvijai un Ventspilij, gan arī līdz šim zināmā mērā attiecībā uz Zaļo un zemnieku savienību (ZSS)." Arī beidzamā kongresa laikā ZZS paziņoja, ka nekādus radikālus lēmumus attiecībā uz Lembergu nepieņems un norobežošanās un citus paziņojumus nepaudīs.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

Politoloģe norādīja, ka skaidri un tieši redzama Lemberga politiskā ietekme un līdz ar to arī ekonomiskā ietekme. Viņa vērsa uzmanību, ka tiesvedības ietvaros, kur ir pirmās instances spriedums, netika apstiprināta neatļauta valsts resursu ļaunprātīga izmantošana savām biznesa interesēm. Tajā stāsts ir par negodīgu komercpraksi, kas realizēta 90.gados.

"Ja Lemberga kungs šobrīd atrodas cietumā, tad mēs varam izdarīt secinājumu, ka situācija ir mainījusies un viņa politiskā ietekme acīmredzot līdz ar ZZS nonākšanu opozīcijā ir mazinājusies, jo pretējā gadījumā diez vai viņš atrastos ieslodzījumā,” saka Metla-Rozentāle, piebilstot - Lemberga ekonomiskā ietekme varētu būt reģionālajā līmenī un ostu biznesā. Viņa ekonomiskā ietekme nākotnē lielā mērā būs atkarīga no turpmākajām tiesvedībām. "Ja ietekme politiski būtu tik liela, tad viņš, visdrīzāk, neatrastos cietumā. Esot cietumā, iespējams, ar tiesas spriedumu viņš zaudē arī savu ekonomisko spēku."

Šlesers - pazemota raķete?

Savukārt, runājot par Aināru Šleseru, Metla-Rozentāle atgādināja, ka viņš nekad nav bijis politiķis, kas ar panākumus būtu sasniedzis ar izteiktu intelektu vai kāpšanu pa karjeras kāpnēm. Viņa veiksmes priekšnoteikumi ir bijuši ārkārtīga mērķtiecība un neatlaidība. Viņu taču sauca par buldozeru un raķeti. "Kāds mans kolēģis teica, ka Šlesers nekad nestāvēja otrajā rindā. Viņš vienmēr izsprauksies un stāvēs pirmajā. Viņš vienmēr ir vēlējies izcelties un pierādīt, parādīt sevi. Uzskatu, ka beidzamo dienu notikumi ar viņa izsaukšanu uz prokuratūru viņam bija liels publisks pazemojums." Tieši šī iemesla dēļ viņš varējis paziņot, ka nolēmis atgriezties politikā. "Viņš negrib pieņemt to, ka publiskajā telpā par viņu ir šāda neglaimojoša informācija."

Ainārs Šlesers komentē apsūdzības

Ceturtdien, 25. martā, ekspolitiķis Ainārs Šlesers ieradās Ģenerālprokuratūrā, kur viņam uzrādīja apsūdzības digitālās televīzijas lietā, novēroja portāls Jauns.lv.

gallery icon
72

Metla-Rozentāle atgādināja, ka Šleseram ir bijušas greznas reklāmas kampaņas un viņa "amerikāņu sapnis" savā laikā bija kļūt par premjeru. Par viņam ļoti būtisko publisko tēlu liecina arī beidzamā jubileja, kur viņš bija saaicinājis lielu daļu no bijušās un esošās politiskās elites: "Viņam ir svarīgi, lai redz, ka viņš ir varens."

"Atgriešanās politikā, tīri fiziska klātbūtne diez vai notiks, bet tas, ka viņš ir pie dažādiem politiskiem procesiem klātesošs, tas ir nenoliedzami. Par to ik pa laikam dzirdam arī publiskajā telpā, piemēram, saistībā ar dzelzceļa pārvadājumiem caur Lietuvu uz austrumiem un bijušā Latvijas dzelzceļa vadītāja Uģa Magoņa nodarbināšanu. Tas liecina par saitēm, kas pastāv starp viņu un politisko eliti."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienlaikus politoloģe nedomā, ka Šleseram patlaban ir liela politiskā ietekme. Šlesera darbība saistīta ar dažādām partijām, piemēram, Gods kalpot Rīgai, Artusa Kaimiņa un Alža Gobzema politiskajiem spēkiem. Ja viņam būtu liela politiskā ietekme, tad šobrīd viņam nebūtu jālūdzas pēc atbalstītājiem, bet politiskie spēki paši gribētu viņu pieņemt savā komandā.

Šķēle - visietekmīgākais politiski un ekonomiski

Bet Andris Šķēle, pēc politoloģes vērtējuma, patlaban ir politiski un ekonomiski visietekmīgākais no šiem trim cilvēkiem” "Viņš, protams, šobrīd ir visnemanāmākais, bet es gribētu teikt, ka visietekmīgākais." Tāpat viņa norādīja, ka Šķēle un Šlesers daudzos projektos ir biznesa partneri.

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā.

gallery icon
60

"Jāsaka, ka Šķēles kungs, manuprāt, strādā ar visām partijām. Viņš ir gatavs runāt ar ļoti plašu politisko spektru," saka Metla-Rozentāle, atgādinot atkritumu skandālu Rīgā, kur darbojās "Saskaņa". Tajā pašā laikā tiek norādīts uz viņa saitēm ar "Attīstībai/Par!".  "Viņš neafišē sevi, viņš nerunā par saviem projektiem skaļi, viņš nerunā par savām saitēm, viņš nerīko skaļas dzimšanas dienas, kur varētu atšifrēt viņa saites, bet tajā pašā laikā viņa saites ir dažādu neformālu kontaktu veidā un viņš ļoti labi māk izmantot cilvēkus savām vajadzībām." Piemēram, viņa atgādināja Alvja Hermaņa viedokļa izmantošanu un koncertzāles celtniecības stāstu Andrejostā.

"Domāju, ka var teikt, ka šobrīd visietekmīgākais ir Šķēles kungs, lai gan viņš ir arī publiski visnemanāmākais. Šlesera kungs ir kā Šķēles kunga biznesa partneris," politoloģes vērtējumā Šleseram nav tik labas spējas veidot kontaktus, un viņš arī politiskajā elitē ir neviennozīmīgi vērtēts.

Šķēles vērtīgā telefona grāmatiņa

Šķēle ir ietekmīgs gan ekonomiskā, gan politiskā ziņā. Publiskajā telpā ir diezgan daudz informācijas par to, kas pieder Šķēlem, viņa ģimenei un saistītajiem ļaudīm. "Tās ir ļoti dažādas industrijas: gan atkritumi, gan energoresursi, gan rūpnieciskie uzņēmumi. Ļoti plaša spektra uzņēmumi. Tāpēc es domāju, ka ekonomikā viņš ir nenoliedzami valstī ļoti nozīmīgs uzņēmējs. Tas nebūtu absolūti nekas slikts vai nopeļams, bet, protams, tāda mēroga uzņēmējs ar viņa politiskajiem sakariem, kas viņam ir no tiem laikiem, kad viņš bija vairākkārtējs premjers, gribot negribot šos sakarus izmanto. Ja tev pieder atkritumu uzņēmums un tu dzirdi, ka Rīga meklē atkritumu uzņēmumu, tad tu piezvani tiem cilvēkiem, kuri ir tavā telefona grāmatiņā un pajautā, kāda ir situācija un ko tu varētu darīt, ja gribētu šajā pasākumā piedalīties."

Andris Šķēle ar sievu Kristiānu Lībani-Šķēli

gallery icon
16

Politoloģe arī izteicās, ka Šlesers nespēj būt tik izturēts kā Šķēle, kurš par aicinājumu ierasties prokuratūrā izteicās ļoti korekti, mierīgi un ieturēti, saglabājot savu stāju. Šķēle teica, ka tas viņam ir ļoti liels pārsteigums, ka nekam tādam nebija gatavs, ka neko tādu līdz šim nezināja: "Nekas neliecināja, ka viņam būtu kāds stress. Emocijas netika paustas." Savukārt Šleseru notikušais tā pazemoja, ka viņš nespēja būt tik izturēts. Viņš reaģēja emocionālāk un pat izteicās, ka varētu iesaistīties politikā.

Lemberga, Šlesera un Šķēles nozīmīgums ir pārvērtēts

Savukārt pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš žurnālam "Kas Jauns" sacīja: "Es domāju, ka viņu nozīme, nozīmīgums gan politikā, gan vēl jo vairāk ekonomikā ir stingri, stingri pārvērtēts." Viņa vērtējumā par šo trīs cilvēku nozīmīgumu un oligarhu kontroli runā inerces pēc. Par to Latvijā spriež jau aptuveni 20 gadu.

foto: LETA
Pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

"Ar pārliecību, ka raganas noposta sējumus, man šķiet, liela daļa dzīvoja vēl ilgi pēc tam, kad raganas beidza dedzināt. Tas pats ir arī par oligarhiem, kuri ir visa ļaunuma sakne,” nosaka Kaktiņš. “Protams, viņiem ir zināma ietekme. Skaidrs, ka viņiem ir kaut kādi resursi, uzņēmumi, kaut kas. Nav jau tā, ka viņi ir gluži kā statistiski vidējais cilvēks. Bet katrā gadījumā, kad tiek runāts par oligarhu milzīgo ietekmi Latvijā, es domāju, ka tas viss ir stingri, stingri pārspīlēts."

Kaktiņa vērtējumā Lembergs, Šlesers un Šķēle diezgan maz ko var mainīt Latvijas politikā: "Valdības viņi nespēj mainīt." Turklāt viņu spēja ietekmēt bijusi minimāla jau pirms trim četriem gadiem.

Sen aiz muguras laiks, kad viņiem bija reāla vara

"Laiki, kad šiem cilvēkiem bija reāla vara, manā skatījumā ir ļoti sen aiz muguras. Cita lieta, ka daļai šķiet, ka vēl aizvien mēs runājam par objektīvu lielu politisku un ekonomisku varu apveltītiem cilvēkiem." Kaktiņš minēja dažus acīmredzamus pierādījumus, ka viņiem ne tuvu nav tādas varas un ietekmes, kā dažkārt runā publiskajā telpā. "Piemēram, ja tiešām šiem cilvēkiem būtu tik liela vara un ietekme, kāda viņiem tiek piedēvēta, vai lietas varēja aiziet tik tālu, ka Lemberga kungs jau sēž cietumā fiziski aiz restēm, bet diviem pārējiem ir svaigi atvērtas krimināllietas par seniem pagātnes notikumiem? Kādā veidā šie fakti iet kopā ar šo cilvēku milzīgo un politisko ietekmi? Manā skatījumā - nekādi. Tie ir acīmredzami pierādījumi tam, ka šo cilvēku ietekme ir ļoti pārvērtēta. Ja viņiem būtu šī milzīgā ietekme, kas tiek piedēvēta, tad diezin vai šādas lietas notiktu,” savu viedokli pauž Kaktiņš, kas neredz pamatu tam, ka tuvākajā nākotnē Lemberga, Šlesera un Šķēles ietekme varētu pieaugt.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!