foto: unsplash.com
Šuplinska: āra nodarbību ierobežošana līdz 10 personām būtiski palielinās pedagogu slodzi
Foto ilustratīva nozīme.
Tava izglītība
2021. gada 24. marts, 18:50

Šuplinska: āra nodarbību ierobežošana līdz 10 personām būtiski palielinās pedagogu slodzi

Jauns.lv / LETA

Operatīvās vadības grupas izstrādātajos priekšlikumos Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu pārskatīšanai iekļautā prasība, ka skolēnu nodarbības svaigā gaisā drīkstētu rīkot tikai grupās līdz desmit personām, būtiski palielinās pedagogu slodzi, trešdien valdības sēdē komentēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministre atgādināja, ka skolās klases vidējais lielums ir 20 skolēni, līdz ar to grupas līdz desmit personām būtiski palielinās skolotāju darba slodzi.

Tāpat ministre kritizēja, ka sporta nodarbības ir iespējamas tikai maija beigās. Ministres ieskatā, sporta nodarbību rīkošanai ir jābūt pirmajā solī, vēlākais - otrajā.

Savukārt, ņemot vērā, ka valstī vakcinācijas tempi ir lēni, jāparedz 12.klases skolēniem iknedēļas testēšana. Tāpat ministre uzsvēra, ka klātienes mācības 12.klases skolēniem varētu notikt ne tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, bet visā valstī. 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka nodarbībām svaigā gaisā visā Latvijā ir jābūt kā iespējai, nevis obligātai prasībai. Tāpat šis priekšlikums ir jāskata lokāli, vērtējot gan infrastruktūru, gan pedagogu gatavību.

Viņa norādīja, ka šādā pieejā jāparedz testēšana ne tikai izglītības iestādē strādājošajiem, bet arī visiem skolēniem. 

Vanaga atklāja, ka visi pedagogi vēl joprojām nav gatavi atsākt mācības klātienē, ņemot vērā, ka vakcīnu visiem nepietiek. Arodbiedrības pārstāve atzīmēja, ka tas ir pamatots arguments, līdz ar to nozares viedoklis būtu ņemams vērā. 

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets trešdien vērtē Operatīvās vadības grupas izstrādātos priekšlikumus Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu pārskatīšanai, kas paredz no 7.aprīļa atļaut darboties visiem tirgotājiem.

Vadības grupa piedāvā ierobežojumu atcelšanu pa posmiem, trīs nedēļu ciklā. Mainoties epidemioloģiskajai situācijai, tiktu arī pārskatīti pasākumu ieviešanas soļi. Plānots, ka visi pasākumi būs īstenojami tikai ar drošiem protokoliem, nodrošinot reālu to ievērošanas kontroli un uzraudzību.

Operatīvās vadības grupas piedāvātais pirmais solis ierobežojumu mīkstināšanai paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 400, no 7.aprīļa varētu īstenot izglītības procesu pēc reģionālā principa - klātienē atļaujot mācīties 1.-6.klasēm un 12.klasei, savukārt 7.-11.klases ievērotu rotācijas principu - divas dienas nedēļā klātienē.

Tāpat iecerēts atļaut individuālās konsultācijas telpās, interešu izglītību un profesionālās ievirzes izglītību varētu nodrošināt ārā grupās līdz desmit cilvēkiem. Profesionālajā izglītībā varētu atļaut profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo profesionālo praktisko saturu apgūt telpās grupās līdz pieciem cilvēkiem. Tāpat varētu atļaut pēc reģionālā principa nodarbības ārā līdz desmit cilvēkiem jauniešiem un pusaudžiem, kuri pakļauti sociālās atstumtības riskam, personām ar atkarībām, kā arī varētu atļaut individuālās konsultācijas telpās.

Otrais solis paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 320, provizoriski aprīļa beigās varētu atļaut profesionālajā izglītībā kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo profesionālo praktiskā satura apgūšanu organizēt klātienē grupās līdz desmit cilvēkiem. Tāpat varētu atļaut profesionālās kvalifikācijas eksāmenus klātienē grupās līdz desmit cilvēkiem, centralizēto eksāmenu kārtošanu līdz desmit cilvēkiem. Savukārt 9.klases obligātos diagnosticējošos darbus klātienē grupā līdz desmit cilvēkiem varētu kārtot 27.-29.aprīlī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt trešais solis paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 250, kas provizoriski varētu būt maijā, varētu atļaut nodarbības sporta zālē individuāli, nodrošinot 50 kvadrātmetru uz vienu cilvēku un telpā nevarētu atrasties vairāk par astoņiem cilvēkiem, savukārt peldbaseinos būtu jāparedz 25 kvadrātmetri uz personu. Tāpat maijā varētu atļaut sportu ārā ar vienas treniņgrupas lielumu līdz 20 audzēkņiem.

Maijā 1.-6.klases un 12.klase varētu mācīties klātienē visā valstī, bet pārējās klases mācības turpinātu atbilstoši reģionu principam. Tāpat maijā varētu atļaut centralizētu eksāmenu kārtošanu skolās un augstskolās.

Operatīvās vadības grupas piedāvātais ceturtais solis paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 200, kas provizoriski varētu būt jūnijā, varētu atļaut rīkot sporta sacensības bez skatītājiem, fotopakalpojumu sniegšanu telpās, interešu izglītību telpās, kā arī varētu rīkot nometnes bērniem un jauniešiem.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.