foto: LETA
Uga Dumpis: "Man katru dienu saka, ka vairs nevar izturēt"
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Sabiedrība
2021. gada 23. marts, 15:13

Uga Dumpis: "Man katru dienu saka, ka vairs nevar izturēt"

Jauns.lv

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis sociālās saziņas vietnē "Twitter" pauž - katru dienu viņam kāds saka, ka nevar vairs izturēt.

Viņš gan norāda: "Tiem, kuri tic, ka SARS-CoV-2 ir vīruss pastāv, jau īsti nav alternatīvas. Nedrīkst pieļaut saslimstības pieaugumu līdz katrs, kurš to vēlas, dabūs savu vakcīnu. Tas ir reālākais mērķis. Uz to ir jāiet vienoti un jāpaciešas."

Dumpis iepriekš arī pauda, ka Lielbritānijas varianta izplatība Latvijā pieaugusi līdz bīstamam līmenim, proti, 40-50% gadījumu cilvēks inficējies ar šo vīrusa celmu. Pēcāk viņš ierakstīja: "Ja kādam šķiet, ka es radu viltus trauksmi, tad ko lai domā par Vāciju, kur saslimstība un mirstība jau ilgstoši ir daudz zemāka kā mums, turklāt esot daudz augstākai vakcinācijas aptverei. Viņi tikai turpina pastiprināt ierobežojumus, kuri jau tagad ir stingrāki kā šeit."

Jānorāda, ka Vācijā, tuvojoties Lieldienu brīvdienām, tiks ieviesta piecu dienu mājsēde.

Vienlaikus viņš padalījās ar Anglijas lēmumu sodīt cilvēkus, kas dosies nenozīmīgos braucienos uz ārvalstīm. "Šādā veidā ieteikumu neceļot bez vajadzības īsteno cita lielvalsts, kura lielā mērā jau pandēmiju ir apkarojusi, pateicoties ļoti stingrajiem ierobežojumiem un milzīga vakcinācijas aptverei," viņš komentē.

Infektologs arī piedāvā paraudzīties uz Dānijas piemēru, kur pašlaik ir viena no augstākajām vakcinācijas aptverēm Eiropā. Šajā valstī ir arī pasaulē labākā testēšanas un sekvenēšanas sistēma vīrusa monitoringam, tāpēc arī viņu plāni tuvākajam laikam ir optimistiski. "Labs piemērs mums kā mazai valstij," pauž profesors, padaloties ar rakstu, kur izklāstīts Dānijas plāns pamazām palaist vaļīgāk grožus un lietot "Koronavīrusa pases", kas apliecina vai nu vakcināciju vai negatīvu testu pēdējo 72 stundu laikā.

Situācija ir ļoti nestabila

Kā pirmdien vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), jauno Covid-19 celmu atklāšana Latvijā un citās Eiropas Savienības valstīs liecina, ka situācija ir nestabila un ļoti mainīga no nedēļas uz nedēļu. Jaunie celmi ir ar izteiktāku infekciozitāti, proti, tie ir vairāk lipīgi, un izraisa saslimstības pieaugumu vairākās valstīs. 

Tomēr jāatceras, ka visiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem ir vieni un tie paši drošības pasākumi:

  • distances ievērošana (vismaz 2 m);
  • pareiza masku lietošana – nosegts deguns un zods;
  • nepulcēšanās, tikšanās tikai vienas mājsaimniecības ietvaros;
  • attālinātais darbs, ja darbs klātienē – maiņu un plūsmu organizēšana, masku lietošana;
  • telpu vēdināšana.

Iespējams, jau redzam vakcinācijas efektu

Arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš otrdien LTV raidījumam "Rīta panorāma" klāstīja, ka Latvijā arvien vairāk pieaug Lielbritānijas varianta izplatība. 

Viņš stāstīja, ka cilvēki ar Lielbritānijas paveidu slimo smagāk, bet ir sākta straujāka vakcinācija, kas neļauj lipīgākajam vīrusa paveidam pieaugt. "Tā cilvēku grupa, kurai ir lielāks risks saslimt smagāk pēc vakcīnas saņemšanas pakāpeniski iziet no riska zonas un, iespējams, tādēļ mēs nenovērojam, ka būtu pieaugusi mirstība pēc saslimšanas ar Covid-19," sacīja Kloviņš.

Tāpat apkopotie dati apliecina, ka vīruss pārāk tālu neizplešas, lai gan nepārtraukti nāk iekšā jauni infekcijas gadījumi, kas liecina, ka viena no lielākajām problēmām ir vīrusa ievešana no ārzemēm. "Domāju, ka būtu vairāk uzmanības jāpievērš jautājumiem par ceļošanas ierobežošanu un stingrāku robežkontroli," pieļāva Kloviņš.

Kā zināms, Latvijā atklāti arī Ugandas un Dienvidāfrikas Covid-19 varianti.