Sabiedrība
2021. gada 20. marts, 20:36

Latvijā fiksēts pirmais gadījums, kad Covid-19 vakcīna nav iedarbojusies vīrusa mutācijas dēļ

LTV Panorāma

Latvijā fiksēts pirmais gadījums, kad Covid-19 vakcīna nav iedarbojusies vīrusa mutācijas dēļ, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Sasirgušajam atklāts vīrusa variants, par kuru iepriekš jau bijis zināms, ka antivielas to nespēj neitralizēt tik labi, kā parasto vīrusu.

Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieki tagad pastriprinātu uzmanību pievērš tieši gadījumiem, kad cilvēks saslimis pēc vakcinācijas.

Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs līdz šim izanalizējis vīrusa genomu vairāk nekā 2000 saslimušo, tostarp arī tiem, kuri sasirguši pēc vakcinācijas.

"Izdevies atrast, ka vismaz vienam no šiem saslimušajiem tiešām ir parādījusies tāda mutācija, kura ir aprakstīta pirms tam, kas ļauj izvairīties no vakcīnas efekta, nerada šo imunitāti", stāsta Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

"Tā jau ir nopietna informācija. Ja viņš būtu inficējies ar parasto vīrusa variantu, tad viņš nebūtu saslimis, vismaz ne tik smagi. Šajā gadījumā tas diemžēl notika."

Konkrētā mutācija atrasta četros paraugos no vairāk nekā 2000. Tas ir salīdzinoši maz. Pētnieki pastiprinātu uzmanību pievērš gadījumiem, kad cilvēks saslimst pēc abām vakcīnas devām.

Vakcinācija Kuldīgas vieglatlētikas hallē

Pagājušās nedēļas nogalē Kuldīgas vieglatlētikas manēžā sāka darboties Kuldīgas slimnīcas izveidotais vakcinācijas kabinets. Skats lielajā sporta hallē gan nav tāds, ...

gallery icon
9

"Vienā gadījumā tiešām sastopamas divas īpatnējas mutācijas. Viena no mutācijām ir saistīta arī ar labi zināmo Lielbritānijas variantu, un no bioloģiskā viedokļa tā veicina vīrusa infekciozitāti. Bet otra mutācija varētu būt saistīta arī ar izmainītu imūnsistēmas darbību, kad šī mutācija varētu veicināt to, ka vīruss izbēg no imūnsistēmas un līdz ar to potenciāli var ietekmēt vakcīnas efektivitāti," stāsta pētniece Monta Ustinova.

Pasaules zinātnieki identificējuši vairākas mutācijas, kas palielina vīrusa lipīgumu. Tagad klāt nākušas ziņas arī par vīrusa variantiem, kas neļauj veidoties antivielām.

Jau pandēmijas sākumā izskanēja bažas, ka, vīrusam mainoties, var rasties mutācijas, uz kurām vakcīnas varētu nebūt tik efektīvas.

Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā no slimnieka bioloģiskā materiāla izdala vīrusu, nolasa genoma burtu ķēdi, salīdzina ar Uhaņas vīrusu un secina, vai ir notikusi mutācija. Ņikita Zrelovs, Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskais asistents, stāsta, ka šobrīd lipīgākie un arī bīstamākie Covid-19 vīrusa varianti ir tautā sauktie Anglijas, Brazīlijas un Dienvidāfrikas varianti. Vīrusa Brazīlijas un Dienvidāfrikas variants līdz Latvijai nav nonācis. 

Arī Latvijai ir pašai savs specifisks, globāli atzīts vīrusa variants, kas tiek marķēts kā I.1 variants. Ustinova norāda, ka šī varianta izplatība gan ātri apstājusies.