Sabiedrība
2021. gada 18. marts, 20:49

Bijušais premjers Indulis Emsis mulsina cilvēkus: Covid-19 ārstēšanai aicina lietot nezināmas tabletes

Bez Tabu, TV3

Bijušā Latvijas Ministru prezidenta Induļa Emša izteikumi TV24 ēterā par kādām zālēm, kas palīdz Covid-19 ārstēšanā, samulsinājuši ne vienu vien skatītāju. Velta raidījumam "Bez tabu" norāda, ka medikamenti ar Emša pieminēto vielu regulāri tiekot doti liellopiem.

"Man ir iegādātas. Ja ģimenē būs problēmas, tad būs zāles, ar ko ārstēt. Tās ir tabletes, kuras ļoti sekmīgi pasaulē ir pierādījušas, ka ārstē Covid-19. Šīs zāles ārstē Covid-19 ļoti līdzīgi kā vakcīnas. Tās piesaistās vīrusa šūnu proteīnu pīķiem, bloķē šī vīrusa piesaisti organismā," "Bez tabu" skaidro Emsis. 

Pēc viņa teiktā, efektivitāte sasniedzot no 75 līdz 85% atkarībā no stadijas, kad cilvēki sākuši lietot. "Šobrīd uzskata, ka Peru 20 dienās, lietojot šo medikamentu, izdevies samazināt mirstību par 75%," teic bijušais premjers. 

Jāteic, ka uz iepakojuma praktiski visa informācija norādīta hieroglifos. Bijušais politiķis pats gan vēl nav nevienu pasūtīto tableti iedzēris.

"Indikācijā rakstīts, ka paredzēts liellopiem, aitām, kazām, cūkām invāziju ārstēšanai, kurus izraisa šādi endoparazīti (zarnu iekšējie parazīti) un ektoparazīti (dzīvo uz ādas). Preparāts nav reģistrēts lietošanai dzīvniekiem, kuru pienu paredzēts lietošanai uzturā. Tas nozīmē, ka slaucamām govīm šo preperātu nevajadzētu dot. Tas nozīmē, ka šai vielai nav jānonāk cilvēku organismā," ivermektīnu, kas ir tablešu sastāvā, komentē veterinārārsts Kristaps Reķis. 

Pārtikas un veterinārā dienesta dati liecina, ka Latvijā ir vairāki dzīvniekiem paredzēti medikamenti, kuru sastāvā ir aktīvā viela ivermektīns. To pārdošana tiek uzskaitīta, un redzams, ka pērn populārākā medikamenta pārdošanas apjomi pat trīskāršojušies, salīdzinot ar identisku periodu 2019. gadā.

"Tas varētu būt skaidrojams ar situāciju veterināro zāļu tirgū, kad, sākoties Covid-19 pandēmijai, tika veidoti zāļu uzkrājumi, jo nebija skaidrības par zāļu piegādēm un ražošanas jaudām. Ivermektīnu saturošas veterinārās zāles ir recepšu zāles," skaidro Pārtikas un veterinārajā dienestā. 

"Šādā veidā iegādājoties nereģistrētus medikamentus vai medikamentus, kas paredzēti dzīvniekiem, cilvēki apdraud savu veselību. Šobrīd nevienā Eiropas Savienības dalībvalstī nav reģistrēts neviens medikaments, kuru sastāvā ir aktīvā viela ivermektīns, kas paredzēts Covid-19 ārstēšanai. Šai aktīvai vielai ir konstatēta pretvīrusa iedarbība pret daudziem vīrusiem, tajā skaitā pret SARS Cov-2. Taču mēģenes apstākļos veiktajos izmēģinājumos ir bijusi vajadzīga ļoti augsta ivermektīna koncentrācija, lai šo pretvīrusa iedarbību novērotu. Lietojot cilvēkam terapeitisko devu, cilvēka organismā šādu koncentrāciju sasniegt nav iespējams," skaidro Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta Efektivitātes un drošuma izvērtēšanas nodaļas vadītāja Ineta Popēna. 

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.