foto: LETA arhīvs (Edijs Pālēns)
Juhņēviča patlaban neplāno pamest Vakcinācijas projekta biroju
Eva Juhņēviča.
Sabiedrība
2021. gada 15. marts, 19:26

Juhņēviča patlaban neplāno pamest Vakcinācijas projekta biroju

Jauns.lv / LETA

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča patlaban neplāno pamest Vakcinācijas projekta biroju.

Viņa sacīja, ka vakcinācijas projekta komandai pievienojās, jo viņas līdzšinējā 25 gadu profesionālā pieredze, kas iegūta, rīkojot un vadot liela mēroga pasākumus, var noderēt vakcinācijas procesa veidošanā, lai palīdzētu valstij un iedzīvotājiem pēc iespējas ātrāk atgriezties drošākā dzīves ritmā.

Juhņēviča uzsvēra, ka septiņu nedēļu laikā ir paveikts daudz - sākta vakcinācija vismaz 70 gadus vecu senioru grupā, izstrādāts process izbraukuma vakcinācijai mājās un iedzīvotāju ar hroniskām slimībām vakcinācijai, izstrādāti priekšdarbi IT sistēmas izveidei, ieguldīts daudz darba iedzīvotāju informēšanā un, pats svarīgākais, ielikti pamati masu vakcinācijas centru izveidei Latvijas pašvaldībās. "Nekas no šī nebija paveikts 22.janvārī, kad sākām darbu," teica biroja vadītāja.

Viņa norādīja, ka pēc septiņu nedēļu intensīva darba, gan plānojot, gan vienlaikus īstenojot nebijuša mēroga notikumu valstī, viņa vēlreiz pārliecinājās, ka projekta veiksmīgai norisei ir un būs svarīga sabiedrības uzticēšanās un atbalsts tiem, kas to dara.

"Procesa sekmīgai norisei izšķiroša būs visas sabiedrības iesaistīšanās: ģimenes ārstu, ārstniecības iestāžu, pašvaldību, darba devēju un katra iedzīvotāja atbildīga attieksme vakcinējoties," sacīja Juhņēviča, cerot, ka ciešāka integrācija ar galveno iestādi vakcinācijas procesa īstenošanā - Nacionālo veselības dienestu (NVD) - stiprinās tā mērķa sasniegšanu, kura dēļ viņa iesaistījās šajā projektā.

Vakcinācijas projekta birojs tiks likvidēts kā Veselības ministrijas struktūrvienība un integrēts NVD kā struktūrvienība, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts pauda sapratni par kritiku, vienlaikus norādot, ka, viņaprāt, tā ir tikai daļēji pamatota. Viņš citastarp atzīmēja, ka šajos divos mēnešos ir novērstas daudzas problēmas un ielikti pamati, lai notiku liela mēroga vakcinācija.

Saskaņā ar Veselības ministrijas iepriekš izplatīto paziņojumā medijiem teikts, ka NVD tiks izveidota jauna struktūvienība vakcinācijas projekta koordinācijai, kuras finansiālā un cilvēkresursu kapacitāte tiks stiprināta. Tuvojoties vakcinācijas masveida fāzei, projekta koordinācijas vienībai vajadzīgi papildspēki - projektu vadītāji lielas jaudas vakcinācijas centru koordinācijai reģionos.

Vakcinācijas projekta norisi ikdienā nodrošinās koordinācijas grupa, kurā būs iekļauti Veselības ministrijas, NVD, Slimību profilakses un kontroles centra, Zāļu valsts aģentūras un citu VM iestāžu vadošie darbinieki un eksperti. Vakcinācijas projekta regulāru pārraudzību nodrošinās Vakcinācijas projekta Rīcības komiteja, kuru vadīs veselības ministrs un kurā tiks aicināti darboties arī citu ministriju un organizāciju pārstāvji no Veselības aprūpes darba devēju asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas u.c.