Sabiedrība
2021. gada 15. marts, 14:52

Skride: ar pašreizējo kapacitāti var vakcinēt vismaz 84 000 cilvēku nedēļā

Jauns.lv / LETA

Kad Latvijā vakcīnas pret Covid-19 būs pietiekamā daudzumā, ar ģimenes ārstu, universitāšu slimnīcu un esošo vai kādreizējo rajona slimnīcu kapacitāti sākotnēji ir iespējams pret Covid-19 sapotēt vismaz 84 000 cilvēku nedēļā, šo tempu kāpinot līdz 100 000, tādu viedokli pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Politiķis norādīja, ka attiecīgais uzdevums ir jāveic Vakcinācijas projekta birojam, Veselības ministrijai (VM) un Nacionālajam veselības dienestam (NVD). Vaicāts, vai to nodrošinātu pirmajā nedēļā, kurā attiecīgs vakcīnu daudzums Latvijai būtu pieejams, Skride norādīja, ka par termiņiem jāvaicā Vakcinācijas projekta biroja vadītājai Evai Juhņēvičai.

Komentējot līdzšinējo potēšanas pret Covid-19 gaitu, Skride akcentēja, ka viņam nav saprotams vakcinācijas gausums.

Politiķis uzsvēra, ka, izmantojot jau pieejamos resursus, vakcinācijai bija jābūt saplānotai jau 2020 gada oktobrī, novembrī, taču tas netika izdarīts. Deputāts norādīja, ka pilnībā piekrīt Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ka masveida vakcinēšanas nodrošināšanai ir jābūt prioritātei.

Saistībā ar iespējamo ap 15 000 vakcīnu piegādi 17.martā, Skride uzsvēra, ka, ja tās tiks saņemtas, visām šīm vakcīnām ir jābūt izpotētām divu dienu laikā - 18.martā un 19.martā. Komisijas vadītājs arī kā ļoti sliktu situāciju vērtē to, ka brīvdienās tiek vakcinēts mazāks skaits cilvēku.

Politiķis, kurš pats ir arī ārsts, akcentēja, ka cilvēki ir jāvakcinē pēc iespējas agrāk, lai pēc iespējas agrāk sāk veidoties imunitāte.

Ātra vakcinācija ir efektīvāka pret slimības smagiem gadījumiem salīdzinājumā ar ierobežojumiem, skaidroja Skride.

Sociālo lietu komisijas vadītājs norādīja uz jau izskanējušo informāciju par ārstniecības personāla iesaisti. Tāpat viņš skaidroja, ka ir nepieciešams maksimāli iesaistīt visus ģimenes ārstus, lai vakcinēšana notiek visās 1379 ģimenes ārstu praksēs. Skride piebilda, ka vakcinēšanas procesu vieglāk īstenot ir tiem ģimenes ārstiem, kuriem palīgos ir divas vai trīs medicīnas māsas, nevis tikai viena.

Ja visi ģimenes ārsti vakcinētu tikai ap desmit pacientiem dienā, tad kopā dienā būtu izvakcinēti tuvu 14 000 un nedēļas piecās darba dienās 70 000 cilvēku, norādīja Skride. Vaicāts, vai visi ģimenes ārsti būs gatavi piekrist vakcinēšanas veikšanai, politiķis uzsvēra, ka vakcinēšana ir ģimenes ārstu pamatuzdevums un ka NVD, kurš slēdz līgumus ar ģimenes ārstiem, tas tā arī ir jānosaka.

Deputāts norādīja, ka, turpinot vakcinēt universitātes slimnīcās, kā arī katrā bijušo 26 rajonu slimnīcā vai medicīnas centrā katrā 50 cilvēkus dienā, nedēļā šajās vietā būtu savakcinēti ap 14 000 cilvēku. Kopā ar jau minētajiem 70 000, ko potētu ģimenes ārsti, "bez lielas domāšanas" varētu vakcinēt 84 000 cilvēku nedēļā, uzsver Skride.

Vaicāts, vai šāda kapacitāte tiks sasniegta, kad Latvijā būs pieejams attiecīgs skaits vakcīnu, Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs pauda pārliecību, ka šāda kapacitāte tiks sasniegta. Reizē viņš norādīja, ka par to ir jāatbild darbu veicējiem - Vakcinācijas projekta birojam, VM un NVD.

Politiķis norāda, ka vakcinēšanā pret Covid-19 ir iespējams iesaistīt arī medicīnas 4.-6.kursa studentus, kuri visi māk vakcinēt.

Tāpat var piesaistīt speciālistus, kuri pašlaik veic procedūras, no kurām nav atkarīga cilvēku dzīvība, piemēram, skaistumkopšanas operācijās iesaistītos, skaidroja Skride.

Politiķis arī norādīja, ka komisijas sēdē 24.martā plānots uzklausīt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) atskaiti par gatavību masveida vakcinācijai.

Plānotās vakcīnu piegādes

17.martā plānots saņemt 15 412 vakcīnas devu no "AstraZeneca".

Mēneša otrajā pusē - 21.martā - plānots saņemt 16 800 ražotāja "Moderna" vakcīnas devu un dienu vēlāk - 22.martā - Latvijā varētu pienākt 1170 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu. Tikmēr 24.martā plānots saņemt 37 444 "AstraZeneca" vakcīnas devu, bet 29.martā - 1170 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu.

Lielākā vakcīnu piegāde šajā laika periodā tiek plānota 31.martā, kad paredzēts saņemt 40 912 "AstraZeneca" vakcīnas devu. Pēc šīs piegādes vēl paredzēts saņemt 25 200 vakcīnas devu no "Moderna".