foto: imago images/Friedrich Stark
Pūļa testēšana Balvu novadā: trešdien siekalu testos Covid-19 atklāts 4,96% gadījumu
Novadu ziņas
2021. gada 12. marts, 17:50

Pūļa testēšana Balvu novadā: trešdien siekalu testos Covid-19 atklāts 4,96% gadījumu

Jauns.lv / LETA

No Balvu novadā trešdien izdalītiem un jau pārbaudītiem siekalu testiem Covid-19 atklāts 4,96% gadījumu, informēja novada pašvaldībā.

Otrajā pūļa testēšanas dienā, trešdien, laboratorijā nogādāti 685 siekalu paraugi. No tiem 34 jeb 4,96% bija Covid-19 pozitīvi. "Tas ir ļoti augsts saslimstības rādītājs un nozīmē to, ka ir grūti izsekot inficēšanās ķēdei," uzsvēra pašvaldībā.

Pagastu griezumā sliktākā situācija ir Lazdulejas pagastā, kur no 21 nodotā parauga sešos konstatēta vīrusa klātbūtne. Arī Vīksnas pagastā no 38 paraugiem sešos konstatēta vīrusa klātbūtne.

Salīdzinoši zema iedzīvotāju aktivitāte bijusi Bērzpils un Krišjāņu pagastos. Tur ņemtajos paraugos inficētas personas netika atrastas. Tāpat visi nodotie testi bijuši negatīvi Bērzkalnes un Briežuciema pagastos.

Kubulu pagastā konstatēti trīs saslimšanas gadījumi, bet Tilžas pagastā - četri.

Paralēli pūļa testēšanai tika turpināta paraugu ņemšana arī pašvaldības iestāžu darbiniekiem. Divās dienās nodoti 157 paraugi un tajos konstatēti trīs pozitīvi testi.

Jau ziņots, ka no otrdien 68 izdalītiem testiem Balvu novada siekalu paraugu nodošanas vietās, kas tālāk tika nodoti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "Bior", 66 neuzrādīja inficēšanos ar Covid-19. Divi paraugi jeb 2,94% no to kopapjoma uzrādīja Covid-19.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju novadā, pašvaldība aicina iedzīvotājus arī trešdien, 17.martā, un piektdien, 19.martā, nodot siekalu testus. Balvos testi būs pieejami Balvu sākumskolā un Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā no plkst.8 līdz 13.

Arī Baltinavas novada pašvaldība sadarbībā ar "BIOR" atkārtoti īstenos pūļa testēšanu vīrusa noteikšanai, noņemot siekalu paraugus. Testus Baltinavas kultūras namā būs iespējams saņemt 15.martā un 17.martā, no plkst.8.30 līdz 12.

Jau ziņots, ka Covid-19 slimības būtiska uzliesmojuma dēļ Gulbenes un Balvu reģionā līdz 12.martam notiek pūļa testēšana, noņemot siekalu paraugus.

Analīzes iedzīvotāji var nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa.

"Pūļa testēšana ir iedarbīgs veids, kā noteikt vietas, kur parādās infekcijas perēkļi. To precizitāte ir vērtējama aptuveni 97-98%. Palielinot testēšanas apjomu, tiks vērtēta infekcijas izplatības situācijas attīstība," norāda vietvaras.