foto: unsplash.com
Valsts maksā par pašizolāciju viesnīcās, bet gandrīz neviens negrib uz tām braukt
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 4. marts, 06:19

Valsts maksā par pašizolāciju viesnīcās, bet gandrīz neviens negrib uz tām braukt

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas laikā daļai cilvēku ir iespējas izmantot pašizolācijas pakalpojumu viesnīcās un tūristu mītnēs. Tomēr pieprasījums pēc šī pakalpojuma ir visai zems - vidēji dienā visās mītnēs kopā pašizolāciju ievēro tikai 22 cilvēki.

LIAA direktora vietniece Iveta Strupkāja portālam Jauns.lv pavēstīja, ka šobrīd līgums par pašizolācijas pakalpojuma sniegšanu ir spēkā 29 viesnīcām un tūristu izmitināšanas mītnēm. No tām 14 atrodas Rīgā, bet 15 - reģionos.

No 28. decembra līdz 25. februārim valsts atbalstu pašizolācijai kopumā izmantojuši 225 cilvēki. Vidēji dienā visās viesnīcās kopā pašizolāciju ievēro 22 personas, bet vidējais pašizolācijas dienu skaits ir 8.

Ārpus Rīgas pašizolācijas pakalpojumu izmantojušas tikai 22 personas. Visvairāk - 6 personas - apmetušās viesnīcā “Līzari” Jelgavas novadā.

Visvairāk pašizolācijas pakalpojumu sniegusi "Hotel Rixwell Elephant" - 88 personām, tostarp 58 cilvēkiem, kuri Latvijā atgriezās ar repatriācijas reisiem 2020. gada 28. un 29. decembrī.

No Lielbritānijas ar repatriācijas reisu atgriežas Latvijas pilsoņi

Valstspiederīgie, kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Apvienotās Karalistes tiek ...

gallery icon
21

Kāpēc piesakās tik maz cilvēku?

Strupkāja vērsa uzmanību uz LIAA jau iepriekš norādīto, ka pamatā mazajam pieprasījumam pēc pašizolācijas pakalpojumiem ir salīdzinoši augstās ēdināšanas izmaksas - no 10 eiro dienā. Kopā ar personas līdzfinansējumu 14 dienu pašizolācijas periods ar ēdināšanu, izmaksā no 240 eiro vienai personai.

Tāpat jāņem vērā, ka atbalstu var saņemt ierobežots personu loks, proti, saskaņā ar atbalsta programmas nosacījumiem 80% no uzturēšanās izmaksām, kuras neiekļauj ēdināšanu, var saņemt tikai Covid 19 pacienti ar viegliem simptomiem un oficiāli noteiktās Covid 19 kontaktpersonas.

Šā brīža pieredze apliecina, ka lielākā daļa no atbalsta mērķgrupas kā pirmo alternatīvu, ja pastāv šāda iespēja, izvēlas pašizolāciju sev ierastā vidē, nevis viesnīcā.

Gribēja padarīt pakalpojumu pievilcīgāku

Lai padarītu programmas nosacījumus pievilcīgākus, LIAA bija sagatavojusi izvērtēšanai priekšlikumus nodrošināt līdzfinansējumu 80% apmērā arī ēdināšanas izdevumiem, nepārsniedzot 10 eiro dienā, kā arī paplašināt atbalsta mērķa grupu ar personām, kuras atgriežas no ārvalstīm un kurām saskaņā ar spēkā esošo regulējumu obligāti jāievēro pašizolācija. Piemēram, uzņēmumu darbiniekiem, kuri atgriežas no komandējumiem. Janvārī LIAA veiktajā uzņēmēju aptaujā 66,7% respondentu norādījuši, ka izmantotu šādu iespēju.

Tomēr Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) darba grupā tika pieņemts lēmums viesnīcu pašiozlācijas programmā grozījumus pagaidām neveikt un atgriezties pie šī jautājuma gadījumā, ja saslimstība sāktu pieaugt.

Kā papildus faktors jāatzīmē, ka šobrīd viesnīcu pašizolācijas pakalpojums nav vienmērīgi pieejams visā Latvijas teritorijā, piemēram, Daugavpilī un Liepājā neviena viesnīca nav pieteikusies sniegt pašizolācijas pakalpojumus ar valsts atbalstu, Strupkāja norādīja.

Ko plānots darīt, lai palielinātu interesi?

LIAA pārstāve atzina, ka aģentūrai nav tieša kontakta ar Covid 19 pacientiem vai kontaktpersonām, tādēļ tā aicināja par pašizolācijas iespēju mērķauditoriju informēt Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Veselības ministriju, kurām lūdza nodot šo informāciju ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstiem.

Ir sagatavota arī detalizēta informācija par atbalsta programmu LIAA mājas lapā. Informāciju par pašizolācijas iespējām var saņemt arī zvanot uz valsts vienoto Covid 19 informatīvo tālruni 8345 vai LIAA klientu apkalpošanas centrā pa tālruni vai e-pastu.

Līdz šim LIAA Klientu apkalpošanas centra speciālisti ir snieguši aptuveni 100 konsultācijas par pašizolācijas pakalpojumiem. Saskaņā ar LIAA veikto mediju monitoringu, kopš decembra, kad tika pieņemts lēmums par pašizolācijas programmu, par šo tēmu bijušas vairāk nekā 300 publikācijas plašsaziņas līdzekļos gan latviešu, gan krievu valodā.

Ņemot vērā šā brīža programmas nosacījumus nav pamata domāt, ka pieprasījums pēc pašizolācijas pakalpojumiem viesnīcās varētu būtiski pieaugt, Strupkāja rezumēja.

Tēmas