Atceļ ar klasisko cūku mēri saistītos aizliegumus
foto: LETA
Sabiedrība

Atceļ ar klasisko cūku mēri saistītos aizliegumus

Jauns.lv / LETA

Turpmāk atcelti ar klasisko cūku mēri saistītie aizliegumi Latvijas teritorijā, savukārt cūku un cūkgaļas imports no Bulgārijas un Rumānijas aizvien tiks pastiprināti uzraudzīts un ierobežots, ceturtdien lēma valdībā.

Atceļ ar klasisko cūku mēri saistītos aizliegumus...

"Klasiskā cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" noteikumu anotācijā skaidrots, ka, tā kā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir īstenojis rezultatīvus klasiskā cūku mēra uzraudzības un kontroles pasākumus un inficētajās teritorijās vairs netiek novēroti klasiskā cūku mēra uzliesmojumi mājas cūkām, kā arī mežacūku saslimšana ar šo slimību ir pilnībā izskausta, Latvijas teritorijas tiek izņemtas no Eiropas Savienības (ES) klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju saraksta.

Līdz šim noteikumi paredzēja cūku pārvietošanas ierobežojumus Latvijas un ES teritorijās no slimības skartajiem reģioniem, kā arī produkcijas ražošanas, importa un eksporta reglamentējošus noteikumus. Turpmāk klasiskā cūku mēra kontroles pasākumi vairs netiks īstenoti.

Līdztekus Bulgārijas un Rumānijas apgabalos joprojām pastāv klasiskā cūku mēra uzliesmojuma risks mājas cūku novietnēs, tādēļ Latvijā nav atļauts ievest cūkas, svaigu cūkgaļu, kā arī produktus un izstrādājumus, kas iegūti no cūkām, kuru izcelsmes novietne atrodas minētajās valstīs.

Importa aizliegums nav spēkā gadījumos, ja šo ES dalībvalstu kompetentās iestādes, kas atbildīgas par dzīvnieku veselības kontroli, ir īstenojušas attiecīgus pasākumus un apliecina, ka ievedamās cūkas, svaiga cūkgaļa, kā arī no cūkām iegūtie produkti un izstrādājumi nerada klasiskā cūku mēra izplatīšanās risku, jo cūkām ir veiktas veselības kontroles, un svaiga cūkgaļa, kā arī no cūkām iegūti produkti un izstrādājumi ir iegūti atbilstoši tieši piemērojamiem ES tiesību aktiem par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar klasisko cūku mēri.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latvijā nav konstatēts kopš 2015.gada. Togad meža cūku populācijā tika konstatēti seši klasiskā cūku mēra gadījumi. Tas ir piecas reizes mazāk nekā 2014.gadā, kad Latvijā tika konstatēti 30 klasiskā cūku mēra gadījumi. 2013.gadā klasiskā cūku mēra vīruss (ierosinātājs) tika konstatēts 46 gadījumos, veicot nomedīto meža cūku laboratorisko pārbaudi. Turpretī 2012.gada beigās infekcijas slimība tika konstatēta Latgales reģiona mežos mītošajām meža cūkām, kā arī triju saimniecību mājas cūkām.

Savukārt 2019.gadā PVD ir saņēma Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas sertifikātu, kas apliecina, ka Latvija ir atzīta par brīvu valsti no klasiskā cūku mēra.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo gan meža, gan arī mājas cūkas. Slimības pazīmes ir augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos - nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos. Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.