foto: EPA/Scanpix
Austrālijas parlaments pieņem mediju likumu
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons.
Sabiedrība
2021. gada 25. februāris, 08:44

Austrālijas parlaments pieņem mediju likumu

Jauns.lv / LETA

Austrālijas parlaments ceturtdien pieņēma mediju likumu, kas pieprasa globālajiem digitālajiem uzņēmumiem maksāt par Austrālijas ziņu satura rādīšanu savās platformās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Likums tika viegli pieņemts pēc tam, kad ASV bāzētie uzņēmumi "Facebook" un "Google" panāca vienošanās par samaksu Austrālijas ziņu organizācijām, lai netiktu pakļauti skarbiem obligātas vienošanās noteikumiem pēc šī likuma.

Valdība paziņoja, ka šis likums, kas nosaukts par Ziņu mediju un digitālo platformu obligātas vienošanās kodeksu, nodrošinās ziņu uzņēmumiem "godīgu atlīdzību par to radīto saturu, palīdzot uzturēt žurnālistiku sabiedrības interesēs Austrālijā".

foto: EPA/Scanpix
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons.

Pirms dažām dienām tika panākts kompromiss par jaunā likuma galvenajiem aspektiem.

Jaunajam mediju likumam, kura projekts decembrī tika iesniegts parlamentā, ir mērķis likt "Google" un "Facebook" maksāt Austrālijas mediju organizācijām par to ziņu satura rādīšanu, vai maksāt soda naudas miljoniem dolāru apmērā. Šis ir viens no pasaulē agresīvākajiem mēģinājumiem iegrožot abu ASV digitālo milžu varu.

Austrālija sākumā bija ierosinājusi brīvprātīgu rīcības kodeksu šāda likuma vietā, bet pastiprināja savu nostāju, kad bija izlēmusi, ka "nevienlīdzīga pozīcija" starp tradicionālajiem mediju uzņēmumiem un digitālajiem milžiem neļautu noslēgt godīgas vienošanās.

Austrālijas nostāja mainījās pēc šajā valstī veikta pētījuma, kurā konstatēts, ka no katriem 100 dolāriem, kas tiek iztērēti par interneta reklāmām, "Google" iegūst 53 dolārus, bet "Facebook" - 28 dolārus.