foto: Shutterstock
Vai valstij esmu ko parādā? Kādi nodokļi jāmaksā tiem, kas kaut vai hobija līmenī pērk un pārdod akcijas
Kas jāzina, ja ir radusies vēlme izmēģināt roku akciju tirgū?
Sabiedrība
2021. gada 16. februāris, 06:14

Vai valstij esmu ko parādā? Kādi nodokļi jāmaksā tiem, kas kaut vai hobija līmenī pērk un pārdod akcijas

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pateicoties virknei pieejamu un ērti lietojamu aplikāciju, arī Latvijā arvien populārāka nodarbe kļūst – brīvajā laikā samērā nelielu summu robežās piedalīties akciju tirgū, piemēram, kaut vai iepērkot mazu daļu no vienas “Apple” akcijas, un sekojot līdzi tam, vai šī investīcija atmaksājas. Der gan zināt, ka jūsu aktivitātes fondu biržā pavisam noteikti zināmā mērā interesē arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Pēdējo mēnešu laikā “svētdienas akcionāru” temats kļuvis īpaši aktuāls, pateicoties “Dāvida un Goliāta cīņai” starp mazajiem investoriem un Ņujorkas fondu biržas jeb Volstrītas lielajām firmām, kuras bija kāriem zobiem sarosījušās ap nīkuļojošo ASV videospēļu veikalu tīklu “GameStop”.

Tas novecojušā biznesa modeļa dēļ mira dabīgā nāvē tāpat, kā reiz populārais filmu DVD nomas uzņēmums “Blockbuster”, un Volstrītas profesionāļi uz to arī cerēja, jo šāds iznākums viņiem nestu peļņu.

Taču mazie investori, izmantojot tādas akciju tirgošanas aplikācijas kā “Robinhood”, iepirka ASV nīkuļojošā videospēļu veikalu tīkla “GameStop” akcijas, vienā brīdī liekot vienas akcijas cenai uzšauties debesīs par vairākiem simtiem procentu.

Tādējādi ilgāku laiku tika grautas Volstrītas veterānu cerības, ka “GameStop” nomirs dabīgā nāvē un nesīs viņiem peļņu.

Cīņa par “GameStop” joprojām turpinās un par tās aizsākumu, kā arī iemesliem plašāk esam rakstījuši iepriekš.

Taču šajā publikācijā sīkāk par to, kādi pienākumi pret valsti ir tiem nodokļu maksātājiem Latvijā, kuri ar šādu aplikāciju palīdzību darbojas, piemēram, Ņujorkas fondu biržā, gūstot ieņēmumus ar akciju pirkšanu un tirgošanu vai saņemot dividendes.

Kā ar nodokli apliek ieņēmumus no akciju pārdošanas?

VID Sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa atbildē Jauns.lv skaidro: “Latvijas nodokļu maksātājam pēc būtības ir pienākums deklarēt gan Latvijā, gan ārvalstīs gūtos ienākumus. Līdz ar to arī gūtais ienākums no akciju pārdošanas ir Latvijas nodokļu maksātāja ar nodokli apliekams ienākums.”

Ienākumu no akciju pārdošanas deklarē kā kapitāla pieaugumu, iesniedzot deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Kapitāla pieaugumu aprēķina no akciju pārdošanas cenas atņemot to iegādes vērtību. Ienākumam no kapitāla pieauguma piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 20% apmērā, informē VID.

Aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli samazina par summu, kas vienāda ar ārvalstī samaksāto nodokli, ja šī samaksa ir apliecināta ar ārvalsts nodokļu iekasēšanas institūcijas apstiprinātiem dokumentiem, kuros uzrādīts apliekamais ienākums un ārvalstīs samaksātā nodokļa summa.

“Tomēr minētais samazinājums nedrīkst būt lielāks par summu, kas atbilstu Latvijā aprēķinātajam nodoklim par ārvalstī gūto ienākumu,” norāda VID pārstāve.

Kas jāzina, ja izmaksātas ievērojamas dividendes

Runājot par saistībām, kuras nodokļu maksātājam pret valsti ir gadījumā, ja mazajam akcionāram tiek izmaksātas dividendes, VID skaidro – arī dividendes ir Latvijas nodokļu maksātāja ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums.

Latvijas nodokļu maksātāja saņemtajām dividendēm, par kurām nodoklis aprēķināts un jau ieturēts arī ASV; piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā, ja dividendes aprēķinātas no peļņas, kas radusies līdz 2017. gada 31. decembrim, un tiek izmaksātas 2021. gadā vai turpmāk; nepiemēro iedzīvotāja ienākuma nodokli, ja dividendes izmaksātas no peļņas, kas radusies sākot no 2018. gada 1. janvāra un ārvalstī (piemēram ASV) bija ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis, ja maksātājs var pierādīt, ka no dividendēm ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, skaidro VID.

“Dividendēm, kuras saņem no ārvalstu kapitālsabiedrības, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstī reģistrēta kapitālsabiedrība, piemēro principu, ka Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no tām nav jāmaksā, ja maksātājs var pamatot, ka par dividendēs sadalāmo peļņu ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis, vai tam pielīdzināms nodoklis,” skaidro Jaunbērziņa.

Taču, ja Latvijas nodokļu maksātāja saņemtajām dividendēm no ārvalstu uzņēmuma peļņas, kas radusies pēc 2018. gada 1. janvāra, piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojums, tad maksātājam būs pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, ja saņemtais kopējais ienākums pārsniegs 10 000 eiro.

Lai pierādītu, ka par dividendēs sadalāmo peļņu ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis, jāiesniedz dokumenti, kas apliecina dividenžu apmēru, samaksāto nodokli, kā arī dokumentus, kuri apliecina ārvalsts uzņēmumu peļņas apmēru un periodu, par kuru peļņa tiek dalīta dividendēs.

“Par ārvalstīs veikto nodokļu samaksu apliecinošu dokumentu tiks atzīts ārvalsts nodokļu administrācijas izsniegts vai apliecināts dokuments. Savukārt, ja saņemtajām dividendēm nebūs piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojums, maksātājam ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, deklarēt saņemto ienākumu, piemērojot nodokļa likmi 20% apmērā. Aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli samazina par summu, kas ir vienāda ar ārvalstīs samaksāto nodokli, ja šī nodokļa samaksa ārvalstīs ir apliecināta ar ārvalstu nodokļu iekasēšanas institūcijas apstiprinātiem dokumentiem, kuros uzrādīts apliekamais ienākums un ārvalstīs samaksātā nodokļa summa,” piebilst VID pārstāve.

Minētais samazinājums gan nedrīkst būt lielāks par summu, kas atbilstu Latvijā aprēķinātajam nodoklim par ārvalstī gūto ienākumu.