foto: LETA
Jurists Borovkovs: tiesu varu diskreditē prokurors - deģenerāts
Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.
Viedokļi
2021. gada 12. februāris, 14:23

Jurists Borovkovs: tiesu varu diskreditē prokurors - deģenerāts

TV24

“Vara kopumā ir ļoti diskreditēta, tai skaitā arī tiesu vara,” "RīgaTV 24" raidījumā “Preses klubs” situāciju tieslietu nozarē raksturoja Juristu biedrības prezidents jurists Aivars Borovkovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Raidījumā Borovkovs uzteica bijušo valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu, kura, Satversmes tiesas (ST) svinīgajā sēdē uzrunājot visu juristu saimi, akcentēja tādas tēmas, kā tiesu varas neatkarība, tiesu prestižu graujošos attaisnojošos lēmumus personām, kas apsūdzētas smagos finansiālos noziegumos vai nosacītus sodus narkotiku tirgotājiem un pilsoņu neuzticību visai valsts pārvaldes sistēmai, prokuratūras darba kvalitāti un nepieciešamību uzlabot tiesas procesu tiesās. Eksprezidentes izteikumus nekritizējot tik ļoti kā Bordānu par viņa izteikumiem, jo viņa ir viedokļu līderis, kura izsakās ne kā juriste, un neitrālā auditorijā norāda uz tēmām, kuras ir svarīgas lielai daļai sabiedrības, raidījumā norādīja jurists.

foto: LETA
Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.

Savukārt nopietns signāls tam, ka tiesu vara Latvijā nav nomirusi, pēc Juristu biedrības prezidenta domām, esot jebkurš attaisnojošais spriedums.

“Tiesu vara ir pamatīgi diskreditēta”, raidījumā uzsvēra Borovkovs. Kaut vai paskatoties neseno publikāciju, kur tika publicēts viens materiāls par prokuroru (Uldis Cinkmanis, organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors), kur skaidri bija dzirdams neētisks teksts un redzama uzvedība, kas liek aizdomāties par šī cilvēka morālo stāju un to, vai viņš nepārkāpj Prokuratūras likuma 33. pantu, kurš nosaka, ka prokurora amata kandidāts “ir ar nevainojamu reputāciju”.

“Var puika ālēties, bet te viens deģenerāts uzstājas, kurš savu tiesību ietvarā ir pilnvarots prokuratūras vārdā, valsts vārdā, uzturēt valsts apsūdzības pret kaut kādiem cilvēkiem. Tā ir justīcijas seja,” kā tiesu varu diskreditē viens prokurors deģenerāts, aprakstīja Borovkovs. Labs signāls šajā sakarā esot 2. februārī Augstākās tiesas pieņemtais jaunais Tiesnešu ētikas kodekss.