foto: Rīgas plānošanas reģions.
Mežtakas alternatīvajā posmā Biķernieku - Šmerļa mežos sistemātiski tiek bojāts marķējums
Sabiedrība
2021. gada 9. februāris, 13:18

Mežtakas alternatīvajā posmā Biķernieku - Šmerļa mežos sistemātiski tiek bojāts marķējums

Jauns.lv

Mežtakas alternatīvajā posmā Biķernieku - Šmerļa mežos sistemātiski tiek bojāts marķējums, informē Rīgas plānošanas reģions.

“Mežtakas” alternatīvā taka veido aptuveni 8 km garu pastaigas maršrutu Biķernieku un Šmerļa mežos, un tā ir marķēta ar baltsarkanbaltas krāsas joslām, lai atšķirtos no “Mežtakas” galvenā maršruta, kas marķēts ar baltdzeltenbaltām joslām.

Apsekojot taku, novērots, ka marķējums tiek apzināti bojāts visnoslogotākajos takas posmos.

foto: Rīgas plānošanas reģions.

Fakts, ka bojājumu raksturs ir atšķirīgs, liek domāt, ka tos veikuši savstarpēji nesaistīti cilvēki. Dažviet marķējums ir aizzīmēts ar melnu vai zilu marķieri, atsevišķās vietās uz marķējuma attēloti simboli, kas līdzinās nacistiskās Vācijas izmantotajai svastikai. Savukārt būtiska marķējumu daļa ir nokasīta pilnībā, ievērojami bojājot arī koku.

Apsekojuma laikā takā sastaptie gājēji izteica minējumu, ka šie bojājumi veikti, jo takas baltsarkanbaltais marķējums atgādina Baltkrievijas Tautas Republikas karogu, kas atdzimis līdz ar Baltkrievijā notiekošajiem protestiem pret Lukašenko režīmu.

foto: Rīgas plānošanas reģions.

Tā kā bojājumi būtiski apgrūtināja orientēšanos takā, marķējums janvāra beigās tika atjaunots un taka nu ir ērti izejama. Tomēr takas izveidotāji izsaka bažas, ka marķējums atkal var tik sabojāts. Par marķējuma bojājumiem iedzīvotāji aicināti ziņot Rīgas plānošanas reģiona “Mežtakas” projekta koordinatorei Sanitai Paeglei pa e-pastu: sanita.paegle@rpr.gov.lv.

foto: Rīgas plānošanas reģions.

Oriģinālā “Mežtaka” virzās cauri Biķernieku un Šmerļa mežiem pa iešanai ērtāko maršrutu, lai ceļotāji varētu visātrāk nokļūt Juglā, kad dodas no Vecrīgas Baltezera virzienā. Savukārt alternatīvais maršruts veidots, lai ceļotāji varētu paviesoties Bākas kalnā, apskatīt holokausta upuru apbedījumus un iepazītu Biķernieku un Šmerļa meža skaistākās vietas. Šobrīd taku var izmantot kā atsevišķu pastaigu maršrutu, labiekārtotu vietu skrējienam vai vienkārši vietu, kur nokļūt tuvāk dabai. Tāpat sasniedzot Murjāņu ielu, ikviens var nogriezties uz Brīvības gatvi un turpināt iet “Mežtakas” galveno maršrutu.

Rīgas plānošanas reģiona teritorijā ietilpst četri garās distances pārgājiena "Mežtakas" maršruta posmi: Rīga – Baltezers, Baltezers – Vangaži, Vangaži – Murjāņi un Murjāņi - Sigulda. "Mežtaka" ir garās distances pārgājienu maršruts, kas sākas Rīgā un turpinās līdz Tallinai. "Mežtakas" aptuveni 1050 kilometrus garais maršruts ir sadalīts 50 atsevišķos vienas dienas gājiena posmos pa aptuveni 20 kilometriem dienā.