foto: AFP/Scanpix
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu Latvijā primāri izmantos mediķu un farmaceitu vakcinēšanai
Latvija svētdien saņēma ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Covid-19 Vaccine AstraZeneca" pirmo daļu jeb 7200 devas, kas nodrošinās 3600 cilvēku vakcināciju.
Sabiedrība
2021. gada 8. februāris, 08:03

"AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu Latvijā primāri izmantos mediķu un farmaceitu vakcinēšanai

Jauns.lv / LETA

Pirmās Latvijā saņemtās "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas primāri izmantos mediķu un farmaceitu vakcinēšanai, un tikai pēc tam sāks potēšanu sociālās aprūpes centros, šorīt Latvijas Radio pastāstīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Juhņēviča nevarēja nosaukt precīzu mediķu un farmaceitu skaitu, kas vēl gaida vakcinēšanu pret Covid-19, pēc kuriem tad varētu tikt sākta vecāko cilvēku vakcinēšana.

Biroja vadītāja stāstīja, ka sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinēšanu pret Covid-19 iecerēts sākt un pabeigt šī mēneša laikā, ja vakcīnu piegādes neaizkavēsies vēl pret pašlaik zināmo grafiku.

Viņa atkārtoti atzīmēja, ka pansionātu klienti ir izrādījuši vēlmi vakcinēties, bet lielākas problēmas ir ar darbinieku atsaucību, ar ko vēl būs jāstrādā.

Jautāta par Eiropā izskanošajām bažām, vai vecāka gadagājuma cilvēkus ir vērts vakcinēt ar "AstraZeneca" vakcīnām, Juhņēviča uzsvēra, ka tas nav Vakcinēšanas biroja, bet gan medicīnas ekspertu atbildības jautājums. Viņa gan piebilda, ka šo vakcīnu efektivitāte ir tikusi apliecināta, lai arī līdz šim pētījumi aptvēruši pārāk mazu cilvēku grupu.

Latvija svētdien saņēma ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Covid-19 Vaccine AstraZeneca" pirmo daļu jeb 7200 devas, informēja Nacionālajā veselības dienestā.

Šī ir divu injekciju vakcīna, kas nozīmē, ka katram iedzīvotājam jāsaņem divas tās devas. Otrā jāievada četras līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas.