foto: LETA
Staķis brīdina sniega tīrītājus par neapmierinošu darbu veikšanu galvaspilsētā
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Sabiedrība
2021. gada 5. februāris, 16:18

Staķis brīdina sniega tīrītājus par neapmierinošu darbu veikšanu galvaspilsētā

Jauns.lv

Saistībā ar neapmierinošo situāciju galvaspilsētā, attīrot ielas un trotuārus no sniega, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis izteicis brīdinājumu par darbu kvalitāti sniega tīrītājiem, kā arī licis apkopot visus pakalpojuma sniedzēju pārkāpumus.

Rīgas mērs norādīja, ka, ja arī turpmāk darbu kvalitāte nebūs apmierinoša, tad tiks izvērtēta iestāžu un atbildīgo personu atbildība, kas var rezultēties gan līgumu laušanā, gan amatu zaudēšanā.

“Jā, šī ir viena no intensīvākajām ziemām pēdējā laikā. Un mums jāatzīst, ka ir problēmas un ka mēs nespējam tikt ar tām galā. Paldies iedzīvotājiem, ka informējat par tām un turpiniet to darīt. Mēs regulāri dodamies uz apkaimēm, lai redzētu situāciju pilsētā kopumā un šī situācija ir tikai puslīdz apmierinoša. Ir daudz vietu, kur nepieciešams intensīvāks darbs. Papildu finansējumu sniega tīrīšanai mēs atradīsim, bet, ja arī tad viss turpināsies kā līdz šim, tad būs skaidrs, ka problēma ir darba iestāžu un organizatoru attieksmē. Tāpēc šis brīdinājums šodien ir kā “dzeltenā kartīte” tām iestādēm, kas strādā pie sniega attīrīšanas,” uzsvēra Staķis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis atzīmēja, ka sniega tīrīšana pilsētā ir pārāk sadrumstalota. Vicemērs sacīja, ka par sniega tīrīšanu Rīgā kopumā atbild deviņas iestādes un uzņēmumi - Satiksmes departaments, Kapsētu pārvalde, Teritorijas labiekārtošanas pārvalde, Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija, Rīgas Austrumu izpilddirekcija, “Rīgas Satiksme”, “Rīgas Meži”, “Rīgas Dārzi un parki” un “Rīgas namu pārvaldnieks”.

“Katrai no šīm iestādēm ir savi līgumi ar uzņēmumiem, kas izpilda darbus, kuri ir tikpat raibi, cik atbildīgo iestāžu loks. Arī tur ir vērojama pilnīga sadrumstalotība un rezultātā mēs iegūstam vidēji apmierinošu sniegumu, drīzāk vāju,” sacīja Ķirsis.

Tostarp vicemērs norādīja, ka nav salīdzināmas arī sniega tīrīšanas izmaksas, jo Rīgas iestādēs nav vienāds cenas veidošanās princips -vieni rēķina par padarīto darbu, citi par kvadrātmetru, citi rēķina stundu skaitu.

Rīgas domes priekšsēdētājs norādīja, ka finansējuma palielināšana ir tikai viens no īstermiņa risinājumiem, lai uzlabotu situāciju ar sniega tīrīšanu pilsētā. Tostarp arī “Rīgas namu pārvaldniekam” uzdots izvērtēt noslēgto līgumu ar pakalpojuma sniedzēju, kā arī plānots izveidot “mobilo brigādi” sniega tīrīšanai Rīgas centrā, lai ātri un efektīvi tiktu galā ar steidzamākajiem gadījumiem, kur citiem tīrītājiem intensīvas snigšanas gadījumā pietrūkst kapacitātes.

Runājot par situācijas ilgtermiņa risinājumiem, domes vadība norādīja, ka nepieciešama sistēmas maiņa, ko plānots pārskatīt jau nākamajā ziemas sezonā.

Tās ietvaros plānots centralizēt darbu veikšanas atbildību, lai būtu skaidri saprotams, kurš ir atbildīgais katrā pilsētas teritorijā.